Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Θέατρο Δωδώνης

0 σχόλια
Θέατρο Δωδώνης

Θα λειτουργήσει συμβολικά για μία παράσταση το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, ενώ αρχίζει η αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας στα Τζουμέρκα, δήλωσε ο αν. υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης σε περιοδεία του σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου.

Μόνο που η λειτουργία του θεάτρου, το οποίο αναστηλώνεται εδώ και πολλά χρόνια, μπορεί να είναι κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο. Το αρχαίο θέατρο Δωδώνης είχε κατασκευαστεί από τοπικό ασβεστόλιθο, ο οποίος μόλις βρέξει απορροφά μεγάλη ποσότητα νερού.

Στη συνέχεια, με τους παγετούς που σημειώνονται στην περιοχή, γίνεται χαλίκια. Η κακή αναστήλωση με τρομερές παρατοποθετήσεις από τον αείμνηστο Σ. Δάκαρη και η χρήση του είχαν δημιουργήσει πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα. Ετσι, το θέατρο έκλεισε και αναστηλώνονται οι κάτω κερκίδες, είναι όμως επισκέψιμο ως μνημείο.

Η τοπική κοινωνία πιέζει εδώ και χρόνια για την επανάχρηση, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι τώρα, κατόπιν σθεναρών αντιστάσεων από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Πέρυσι είχε γίνει σε μια ακραία αναστηλωμένη κερκίδα η γενική συνέλευση των μελών του Διαζώματος με περίπου 140 συμμετέχοντες. Η συναυλία κουαρτέτου πνευστών δόθηκε στο Γυμνάσιο και όχι στο θέατρο.

«Με πολλή περίσκεψη»
Στις αρχές Απριλίου, ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας σε συνέντευξη που έδωσε στο Mediasoup και στον Βασίλη Μπουζιώτη είχε προαναγγείλει τη χρήση του θεάτρου για την πρεμιέρα του «Προμηθέα δεσμώτη» από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Προηγήθηκε δηλαδή της υπουργικής εξαγγελίας, που έγινε προχθές. Και ο αν. υπουργός προηγήθηκε του ΚΑΣ.

«Τα μνημεία πρέπει να αποδίδονται προς χρήση, να είναι λειτουργικά και ζωντανά, αλλά πάντα με πολλούς περιορισμούς και πολλή περίσκεψη», δήλωσε ο υπουργός μετά την επίσκεψή του στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Ακριβώς αυτή η περίσκεψη θα πρέπει να υπάρξει. Οπως λένε οι ειδικοί, η επανάχρηση του θεάτρου θα πρέπει να συζητηθεί όταν τελειώσει η αναστήλωση και η συντήρηση (τα επόμενα προγράμματα θα ενταχθούν στο επόμενο κοινοτικό πρόγραμμα, όπως είπε).

Μέχρι τότε, το μόνο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι η ακραία κερκίδα, που δεν προσφέρεται για θεατρική παράσταση. Για να χρησιμοποιηθεί το κέντρο, πρέπει να στηθούν ξύλινα πατάρια, για να περπατάνε και να κάθονται οι θεατές τα οποία δεν μπορεί να είναι μόνιμα. Αν τα αφήσουν έστω και μία χρονιά, θα αναπτυχθεί μούχλα.

Αγγελική Κώττη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΠΑΙΘ

Διαβάστε σχετικά: