Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Δημοκρατικη Συνεργασια – ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ

Η Δημοκρατική Συνεργασία είναι μια ανεξάρτητη, συνδικαλιστική παράταξη που δραστηριοποιείται στο χώρο του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ.Τ.) από το 2000.

Εκδίδει περιοδικά την εφημερίδα νέα Πνύκα και διαχειρίζεται το ιστολόγιο www.neapnyka.gr 

Η σελίδα μας στο Facebook  είναι η Νέα Πνύκα- Ανεξάρτητο Ριζοσπαστικό Μέτωπο -ΑΡΜΕ Αρχαιoφυλάκων

Τα τελευταία χρόνια συμπαραταχθήκαμε στο Αγωνιστικό Ριζοσπαστικό Μέτωπο (ΑΡΜΕ)

Στο συνδικαλιστικό τοπίο του ΥΠΠΟΑ η ευθεία σύνδεση των διάφορων παρατάξεων με τους κομματικούς μηχανισμούς και η εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων, η υιοθέτηση ακραίων παραταξιακών λογικών, που δε βοηθούν στη σφυρηλάτηση της ενότητας των εργαζομένων, η «συνδικαλιστική μονιμότητα» σε θέσεις ευθύνης και η λειτουργία του συνδικάτου με τρόπο που να υποκαθιστά ή να συμπληρώνει τη διοίκηση, αποτελούν βασικές παθογένειες του συστήματος, που οδήγησε τα πράγματα στο σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα.

Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις στο ΥΠΠΟΑ, που ακολουθήσαμε μια διαφορετική προσέγγιση κόντρα στο ρεύμα της πολυδιάσπασης,  ενώσαμε τις δυνάμεις μας στο πλαίσιο του Αγωνιστικού Ριζοσπαστικού Μετώπου (ΑΡΜΕ). Σε αυτό συμμετέχουν συνάδελφοι & παρατάξεις από όλους τους κλάδους του ΥΠΠΟΑ: Αυτόνομη Παρέμβαση, Ενιαία Αγωνιστική Δράση, Δημοκρατική Συνεργασία Αρχαιοφυλάκων και ανεξάρτητοι συνάδελφοι.

Όσοι συμπαραταχθήκαμε στο ΑΡΜΕ έχουμε ως κεντρικό πολιτικό στόχο το οριστικό τέλος των μνημονίων, της λιτότητας και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Επιδιώκουμε την ΕΝΟΤΗΤΑ των εργαζομένων απέναντι στα κοινά μας προβλήματα, τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ σε ένα μαζικό, ενωτικό και προοδευτικό αγωνιστικό μέτωπο, για τη ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ με συνέπεια των πραγματικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Είναι χρέος μας, αντλώντας από τα διδάγματα του παρελθόντος, να δημιουργήσουμε ένα νέο συνδικαλιστικό κίνημα, που θα λειτουργεί με όρους δημοκρατίας, διαφάνειας και συλλογικότητας και θα είναι απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παλαιού ανυπόληπτου πελατοκεντρικού συνδικαλισμού.

Πιστεύουμε σε ένα νέο ξεκίνημα ενότητας, αντίστασης και αλλαγής.

Τίποτα δεν χαρίζεται, τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς μάχη, συλλογική διεκδίκηση και ειλικρίνεια.

ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΕΣ

Πώς ιδρύθηκε η παράταξη της Δημοκρατικής Συνεργασίας

Εδώ και μια δεκαετία, η πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος στο Υπουργείο Πολιτισμού πιστεύει και εφαρμόζει το δόγμα της «ρεαλιστικής πολιτικής». Ήταν και είναι, δηλαδή, οπαδός της συναίνεσης των εργαζομένων με τις αποφάσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Τ. Απώτερος στόχος της να συνδιαχειριστεί την εξουσία και να συνδιοικήσει με την ανώτατη πολιτική ηγεσία, προς ίδιον βέβαια όφελος. Η πρακτική αυτή μόνο δεινά συσσώρευσε για όλους τους εργαζόμενους: αναπτύχθηκε ένα σύμπλεγμα πελατειακών σχέσεων, ανάμεσα στην πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος και των πολιτικών ηγεσιών. Οι τελευταίες, με όπλο τις αδιαφανείς επιχορηγήσεις πέτυχαν σε πολλές περιπτώσεις τον εκμαυλισμό συνειδήσεων, με συνέπεια την αδράνεια των εκπροσώπων των εργαζομένων σε καίρια θέματα. Τα εκφυλιστικά αυτά φαινόμενα, δημιούργησαν ένα πλέγμα πελατειακών σχέσεων, το οποίο συμπαρέσυρε μια μερίδα εργαζομένων, με αντάλλαγμα μεταθέσεις, μετατάξεις, προσλήψεις, αποσπάσεις και άλλες διευκολύνσεις.

Οι παραπάνω συνθήκες οδήγησαν συναδέλφους από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., τον Συνασπισμό, καθώς και ανένταχτους, να ενωθούν όλοι μαζί και να αντιπαραθέσουν σ’ αυτό το άθλιο ιδεολόγημα του ατομικού βολέματος, το όραμά τους για ένα καλύτερο αύριο για όλους. Έτσι το 2000 συγκροτήθηκε η Δημοκρατική Συνεργασία, η οποία από τότε έως σήμερα παρεμβαίνει στα εξής σωματεία: Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (Π.Ε.Υ.Φ.Α.) – Ενιαίος Σύλλογος Αττικής Στερεάς και Νήσων – Ενιαίος Σύλλογος Βορείου Ελλάδος – Σωματείο Εργατοτεχνιτών – Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού (Π.Ο.Ε.ΥΠ.ΠΟ.) κ.α.

Η Δημοκρατική Συνεργασία δεν επιχορηγείται από καμία πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ., ούτε στηρίζεται ή στηρίζει κανένα μηχανισμό εξουσίας. Είναι κατάθεση ψυχής των εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού. Κατορθώσαμε εδώ και δέκα χρόνια να είμαστε χώρος έκφρασης της άποψης όλων εκείνων που προσπαθούν, παρά τα λάθη και τις αδυναμίες τους, να συγκροτήσουν έναν άλλο πόλο, υγιούς συνδικαλισμού- χωρίς παραταξιακές δεσμεύσεις, ο οποίος αναδεικνύει τα προβλήματα και συγκρούεται με την εξουσία για την επίλυσή τους προς όφελος των εργαζομένων.

Οι στόχοι μας είναι:

 • Nα παρέχουμε συστηματική και αληθινή ενημέρωση για τα θέματα που μας αφορούν όλους. Λέμε Όχι στη μονομερή, προπαγανδιστική και κατευθυνόμενη πληροφόρηση.
 • Να επικοινωνούμε με συναδέλφους από κάθε άκρη της χώρας, να οργανώνουμε την επαφή και τη δράση ανάμεσα στους εργαζόμενους.
 • Να αποκαλύπτουμε την διαπλοκή και να παρεμβαίνουμε άμεσα σε ζητήματα εργασίας και συνδικαλιστικής δράσης.
 • Να είμαστε η ανεξάρτητη και σταθερή φωνή υπεράσπισης των αιτημάτων των εργαζομένων, μακριά από κομματικούς εναγκαλισμούς και από τη λογική της συναλλαγής με την εκάστοτε εξουσία.

Δύναμη μας: η θέλησή μας, οι ιδέες μας, η αντοχή μας και σεις οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Μ’ αυτά τα εφόδια, όλοι μαζί να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Την τελευταία περίοδο γινόμαστε, όλοι οι εργαζόμενοι, μάρτυρες μιας μεγάλης επίθεσης σε όλες τις κατακτήσεις των εργαζομένων, με αφορμή την υπογραφή της  συμφωνίας του μνημονίου, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, του Δ.Ν.Τ. και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μας αφαιρούν ολοένα και περισσότερα δικαιώματα, που αποκτήθηκαν με σκληρούς αγώνες δεκαετιών.

Πρέπει να παλέψουμε, ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μέτωπο όλων, όσοι αντιδρούν και μέσα από τη συντονισμένη δράση μας, με σκληρούς αγώνες, να αποτρέψουμε όσα σχεδιάζουν για μας, χωρίς εμάς!

Πρέπει και μπορούμε να αντιδράσουμε! Παλεύουμε:

 • Για την οικονομική αναβάθμιση της ζωής μας. Με ένα μισθολόγιο που θα ενσωματώνει όλα τα επιδόματα, στο μέσο όρο των αμοιβών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 • Για την Βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου και όχι για την περιστολή των κατακτήσεων μας.
 • Για την διασφάλιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μας.
 • Για να μη γίνει καμιά απόλυση στο Δημόσιο τομέα. Να μετατραπούν οι συμβάσεις Αορίστου χρόνου σε συμβάσεις Μόνιμου προσωπικού. Να γίνουν προσλήψεις σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των Δημόσιων Υπηρεσιών. Να μονιμοποιηθεί το έκτακτο προσωπικό που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
 • Για τον Δημόσιο Χαρακτήρα  των Αρχαιολογικών Χώρων και των Μουσείων & εν γένει της της Πολιτιστικής Κληρονομιάς,
 • Για να μην ιδιωτικοποιηθεί, άμεσα ή έμμεσα, ο πολιτισμός μέσα από φορείς που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (Νέο Μουσείο Ακροπόλεως, Μουσείο Κανελλοπούλου, Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε., Ο.Π.Ε.Π.)
 • Για να μην αντικατασταθούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο τομέα από ιδιωτικές εταιρίες Security.
 • Για να δημιουργηθεί ένας νέος οργανισμός στο Υπουργείο Πολιτισμού, ο οποίος θα εξυπηρετεί τους πολίτες και θα είναι ένα σύγχρονο εργαλείο στα χέρια των εργαζομένων. Κύτταρο αυτού του νέου Οργανισμού πρέπει να είναι η Ενιαία Πολυδύναμη Εφορία, για να πετύχουμε πραγματική πολιτισμική παρέμβαση, χωρίς γραφειοκρατία και ανάπτυξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
 • Για την αναβάθμιση του ρόλου των εργαζομένων στο ΥΠ.ΠΟ.Τ., ώστε να συμβάλλουν στην χάραξη της πολιτικής, που αφορά στον πολιτισμό και να μην οδηγούνται στην απαξίωση.

Eιδικότερα για τον κλάδο των αρχαιοφυλάκων διεκδικούμε:

 • Ειδικό Μισθολόγιο για τους Αρχαιοφύλακες.
 • Προσλήψεις 2000 Αρχαιοφυλάκων, ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, από μόνιμους εργαζόμενους. Στόχος να επανέλθει η αναλογία: 70% μόνιμοι φύλακες αρχαιοτήτων-30% έκτακτο προσωπικό, για να μην δημιουργούνται προβλήματα με την επισκεψιμότητα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, ενώ παράλληλα θα προστατεύεται καλύτερα η πολιτιστική μας κληρονομιά.
 • Αναγνώριση του συντάξιμου χρόνου που προκύπτει (5 έτη) από την απασχόληση μας πέραν του πενθημέρου και σε εξαιρέσιμες ημέρες, όπως έγινε στα σώματα ασφαλείας.
 • Νυχτερινό επίδομα στους νυχτοφύλακες.
 • Επικίνδυνο και ανθυγιεινό επίδομα στους Αρχαιοφύλακες

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

 Η Δημοκρατική Συνεργασία είχε επισημάνει, αναδείξει και προτείνει λύσεις εδώ και μια δεκαετία για όλα τα προβλήματα, τα οποία φτάσαμε να αντιμετωπίζουμε τώρα ασθμαίνοντας, είτε γενικότερα στο δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα, είτε ειδικότερα στον χώρο του ΥΠ.ΠΟ.Τ.

Δικαιολογημένα θεωρούμε ότι, συμβάλλαμε με όλες μας τις δυνάμεις, τις θέσεις μας, τις προτάσεις μας, την εποικοδομητική κριτική μας, τη δυναμική συμμετοχή μας σε όλους τους αγώνες που εξαγγέλθηκαν, για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που μας απασχολούν και να μη χαθούν μια σειρά από κατακτήσεις των εργαζομένων.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή και πρέπει όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις στο χώρο του Υπουργείου Πολιτισμού να προχωρήσουν σε μια διαδικασία αυτοκριτικής και προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Tο αποτέλεσμα θα είναι: να βγουν γόνιμα συμπεράσματα σχετικά με τα λάθη του παρελθόντος, να επαναπροσδιοριστούν και να ιεραρχηθούν σωστά οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι, να ισχυροποιηθεί η άμυνά μας στις επιθέσεις που έρχονται. Πρέπει να αλλάξουν και να αλλάξουν τώρα.

 • Εμείς τους δείχνουμε το σκοπό, τους δείχνουμε και το δρόμο. Τόσο σφιχτοδεμένος είναι ο δρόμος με το σκοπό, που αλλαγή του ενός σημαίνει και αλλαγή του άλλου και οι νέοι δρόμοι πάντα νέους σκοπούς ανοίγουν.

 Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

1. Τσιντώνης Παναγιώτης, μέλος Δ.Σ. Π.Ε.Υ.Φ.Α.  (ΤΗΛ. 6944399606)

2. Δελνιώτης Ιωάννης, μέλος Δ.Σ. Π.Ε.Υ.Φ.Α & ΠΟΕ-ΥΠΠΟ – μέλος Δ.Σ Ενιαίου Συλλόγου Βορείου Ελλάδος (ΤΗΛ. 6937040220)

3. Χριστοφορίδου Σοφία

4. Ζαχαροπούλου Παγώνα

5. Τόλιας Θεόδωρος

6. Μπεζάς Βασίλειος

7. Χαρχάλου Κέρκυρα, μέλος Δ.Σ. Π.Ε.Υ.Φ.Α. & ΠΟΕ-ΥΠΠΟ  & Δ’ Υπηρεσιακού συμβουλίου (ΤΗΛ. 6973053106)

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΜΑΣ