Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

ΜΕΛΤ

0 σχόλια
ΜΕΛΤ

 

9.2.2017 / τελευταία ενημέρωση: αποσύρθηκε η διάταξη που προέβλεπε την εκχώρηση της Συλλογής Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων η οποία είχε γίνει δωρεά από τον Φοίβο Ανωγειανάκη στο υπουργείο Πολιτισμού.

Συνάδελφοι,

Εκφράζουμε, ως Δημοκρατική Συνεργασία, την πλήρη αντίθεση μας με την απαράδεκτη και αδικαιολόγητη εκχώρηση με διάταξη νόμου, κατά πλήρη κυριότητα της συλλογής Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη του ΜΕΛΤ,  και την παραχώρηση κατά χρήση του ακινήτου στην οδό Διογένους 1 στην Πλάκα, στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τα δημόσια μουσεία δεν κατακερματίζονται, ανήκουν στο ΥΠΠΟΑ,  που είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιο για  την προστασία και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ενώνουμε τη φωνή μας και θα παλέψουμε με όλα τα σωματεία και την ΠΟΕ-ΥΠΠΟ για να αποτρέψουμε και να ακυρώσουμε στην πράξη την συρρίκνωση των δομών του ΥΠΠΟΑ, την υποβάθμιση του ρόλου του ως φορέα προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του σε άλλο φορέα, που σήμερα μπορεί να είναι δημόσιος αλλά αύριο ίσως κάποιος ιδιωτικός να εποφθαλμιά κομμάτια του πολιτιστικού μας πλούτου.

Η σχετική διάταξη (άρθρο 19, παρ. 15) περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και σας την παραθέτουμε:

 16473642_10154267742291680_5154211434259201080_n

Σχετικά άρθρα: 

Συνάδελφοι,

σε ότι αφορά στη διαχείριση της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς και το δημόσιο χαρακτήρα της, οι απόψεις της Δημοκρατικής Συνεργασίας είναι πάγιες και διαχρονικές. Όποια κι αν είναι η Πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, εμείς είμαστε με τους εργαζόμενους ενάντια στις πολιτικές που αντιμετωπίζουν τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους  ως πηγή κέρδους και ως αγοραίο προϊόν. Αντίθετα το σύνολο της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί δημόσιο αγαθό άρρηκτα δεμένο με την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της κοινωνίας και την καθημερινή ζωή των πολιτών όλου του κόσμου.

Υπενθυμίζουμε παλαιότερες σχετικές ανακοινώσεις και δημοσιεύματα, που παραμένουν δυστυχώς πάντα επίκαιρα: