Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Μελτ-Συλλογή Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων

0 σχόλια

9.2.2017

Όπισθεν ολοταχώς έκανε η κυβέρνηση και απέσυρε από νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας το άρθρο που προέβλεπε την εκχώρηση της Συλλογής Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων η οποία είχε γίνει δωρεά από τον Φοίβο Ανωγειανάκη στο υπουργείο Πολιτισμού. Ο ίδιος ο υπουργός κ. Κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε την απόσυρσή του το πρωί κατά τη συζήτηση  στην Ολομέλεια της Βουλής αναγγέλλοντας, ταυτοχρόνως, πως το θέμα δεν λήγει εδώ. Η Συλλογή, που στεγάζεται σε παραχωρηθέν από το υπουργείο Πολιτισμού κτήριο γνωστό ως «οικία Λασσάνη», εξακολουθεί να κινδυνεύει, καθώς ο υπουργός Παιδείας είπε ότι η εκχώρηση θα γίνει με επόμενο νομοσχέδιο, του υπουργείου Πολιτισμού, που θα αφορά στα πνευματικά δικαιώματα.

Το υπουργείο Πολιτισμού με χθεσινή του ανακοίνωση παραλείπει να αναφέρει το φιάσκο στη Βουλή, αλλά δεν εγκαταλείπει και την προσπάθεια. Όπως  πλέον φαίνεται, το θέμα κρύβει στο βάθος την απογευματινή λειτουργία του Μουσείου με σεμινάρια και μαθήματα αντί αμοιβής και με εκδηλώσεις που θα έχουν εισιτήριο, χωρίς τα έσοδα να πηγαίνουν απαραιτήτως στο υπουργείο Πολιτισμού.  Μέχρι σήμερα όλα αυτά γίνονταν δωρεάν, όπως ορίζεται για όλα τα κρατικά μουσεία.

Σαν να μην έγινε τίποτα στη Βουλή, σαν να μη δέχτηκε κριτικές μέχρι κατακραυγής, το ΥΠΠΟΑ θεωρεί πως η ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων- Κέντρο Εθνομουσικολογίας, μετά την συνένωσή του με το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης (ΜΕΛΤ), ήρθαν στο προσκήνιο με τη ρύθμιση άρθρου που είχε προβλεφθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. (Το κράτησαν ωστόσο και στο νέο σχέδιο Οργανισμού, που έχει δοθεί στα σωματεία).

«Όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο υπουργών Πολιτισμού και Παιδείας, η απαραίτητη συνεργασία των δύο υπουργείων, και ειδικότερα του ΜΕΛΜΟΚΕ με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και το Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση στο νομοσχέδιο για τα Πνευματικά Δικαιώματα που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Μετά από αυτό αποσύρθηκε η σχετική ρύθμιση» αναφέρει η ανακοίνωση.

Παραχαράσσοντας την θέληση του Φοίβου Ανωγειανάκη, το υπουργείο ισχυρίζεταο πως έτσι  «διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του ΜΕΛΜΟΚΕ ως προς το ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο του, σύμφωνα με τη δωρεά προς το ελληνικό Δημόσιο και τη σχετική  απαίτηση του δωρητή Φοίβου Ανωγειανάκη, όπως αυτή εκφράζεται ρητά στο σχετικό κείμενο. Παράλληλα και το ΜΕΛΤ θα μπορέσει αυτόνομα να προσφέρει το έργο του, εν όψει της μεταφοράς του στο νέο χώρο της ‘Αυλής των Θαυμάτων’»

Οι βουλευτές Νίκη Κεραμέως, Κωνσταντίνος Τζαβάρας και Ολγα Κεφαλογιάννη από την αξιωματική αντιπολίτευση, ήγειραν στη Βουλή μεγάλο θέμα αντισυνταγματικότητας. Όπως είπαν στις ομιλίες τους και οι τρεις βουλευτές της ΝΔ, το Σύνταγμα απαγορεύει αλλαγές αντίθετες στη βούληση του διαθέτη, για δωρεές κοινωφελούς σκοπού. Ο κ. Γαβρόγλου επέμεινε πως η δωρεά του αειμνήστου Φοίβου Ανωγειανάκη έγινε με διαθήκη του γενικώς  προς το δημόσιο. Ο κ. Τζαβάρας τού επεσήμανε πως έγινε με δωρεά εν ζωή, ειδικά προς το υπουργείο Πολιτισμού. Αυτό αναφέρεται ρητά στην αποδοχή της δωρεάς από το υπουργείο Οικονομικών (Ιούνιος 1978) στην οποία αναφέρεται επί λέξει:  «Αποδεχόμαστε την κατά τις διατάξεις (…) την προς το δημόσιο και για λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών γενομένη δωρεά.»

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ- ΥΠΠΟ) σημειώνει πως η εκχώρηση περιουσίας του ΥΠΠΟΑ έγινε «εν κρυπτώ και παραβύστω».

«Ως Ε.Ε της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. είμαστε απολύτως αντίθετοι σε οποιαδήποτε ενέργεια που συρρικνώνει το ΥΠ.ΠΟ.Α. του αποσπά περιουσιακά στοιχεία, μειώνει το έργο του, και θέτει σε κίνδυνο εργαζόμενους σ’ αυτό» αναφέρουν.

Ενημερώνουν τον υπουργό Παιδείας  ότι οι συνάδελφοί τους στο συγκεκριμένο μουσείο «έχουν αποδείξει πως εκτελούν τα καθήκοντά τους με πλήρη υπευθυνότητα και συνέπεια, τηρώντας πάντα τους κανόνες της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης με μοναδικό γνώμονα της διασφάλιση του πολιτιστικού αγαθού που έχουν ταχθεί να προστατεύουν και να προασπίζουν.»

Τέλος αναρωτιούνται αν η επιλογή της εκχώρησης σχετίζεται με συγκεκριμένο άτομο, που έχει διατελέσει πρόεδρος του εν λόγω Μουσείου.

Η συλλογή δωρεά του μουσικολόγου Φ. Ανωγειανάκη, που περιλαμβάνει 800 μουσικά όργανα και ηχητικά αντικείμενα από τον 18ο αιώνα, θεωρείται η πλουσιότερη συλλογή του είδους της στην Ελλάδα. Το μουσείο εγκαινιάστηκε το 1991, ενώ το 2014 μετατράπηκε σε τμήμα του «Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη». Η συγχώνευση απαιτούσε καινούργιο σχεδιασμό και προσπάθειες. Το ΜΕΛΜΟΣΦΑ μετά τη δημιουργία του νέου φορέα προσπάθησε να σταθεί ως μέρος ενός μεγάλου μουσείου που έχει δυναμική νέου οργανισμού. Ως δορυφόρος μαζί με άλλα μουσεία του ΜΕΛΤ όπως το Λουτρό των Αέρηδων και της Οδού Πανός, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων κατάφερε να διευρύνει τις δραστηριότητές του, ολοκλήρωσε την ψηφιοποίηση των αρχείων του, ξανοίχτηκε σε δράσεις. Οπως το αφιέρωμα στους πρωτοποριακούς Ελληνες συνθέτες Ανέστη Λογοθέτη, Ιάννη Ξενάκη και Γιάννη Χρήστου με θέμα «Η Ελληνική ταυτότητα και παράδοση στο έργο τους», που ετοιμάζει για τις 12, 18 και 19 του μηνός με ελεύθερη είσοδο.

Τώρα, το συγκεκριμένο  μουσείο  αποτελεί μέρος ενός μεγάλου νέου οργανισμού με μουσεία-πυλώνες και συγκεκριμένη αποστολή. Αν εκχωρηθεί, το δίκτυο σπάει, ενώ οι σχεδιασμοί για την «Αυλή των θαυμάτων», στο οικοδομικό τετράγωνο Άρεως, Κλάδου, Βρυσακίου, Αδριανού, κινδυνεύουν. Αναρωτιέται κανείς ποιος είναι ο λόγος που οδήγησε την υπουργό κ. Κονιόρδου να συμφωνήσει σε τέτοιες ανατροπές τη στιγμή μάλιστα που, όπως είπε η κα Κεφαλογιάννη στη Βουλή, το Μουσείο αυτό αναφέρεται κανονικά στο σχέδιο νέου Οργανισμού;

Αντιγόνη Καρατάσου

Την απόφαση μπορείτε να τη δείτε εδώ

Σχετικά  άρθρα: 

MEΛΤ