Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

«Κόκκινο» για δείπνα στη Στοά Αττάλου

0 σχόλια
«Κόκκινο» για δείπνα στη Στοά Αττάλου
ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το κόκκινο κρασί βλάπτει σοβαρά τα μνημεία.

Δεν θα επαναληφθούν φέτος οι εικόνες των δείπνων μέσα στη του Στοά Αττάλου στην αρχαία Αγορά

Δεν θα επαναληφθούν φέτος οι εικόνες των δείπνων μέσα στη του Στοά Αττάλου στην αρχαία Αγορά

Επίσης, η τσίκνα από ψησταριές, τα τραπεζοκαθίσματα, τα ποτήρια που ακουμπούν σε αρχιτεκτονικά μέλη, τα πολύχρωμα φωτιστικά. Γενικώς, ό,τι αποτελεί χαριστική συμπεριφορά προς ολίγους, οι οποίοι, την προηγούμενη φορά που παραχωρήθηκε για δείπνο η Στοά του Αττάλου στην αρχαία Αγορά της Αθήνας, ξεσπούσαν σε σφυρίγματα επιδοκιμασίας και κραυγές.

Η προσβολή προς το μνημείο και το γεγονός ότι δεν συνάδει να παραχωρείται για καθιστά δείπνα ολίγων και εκλεκτών οδήγησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει ομόφωνα κατά της παραχώρησής του σε εκδήλωση εταιρείας εμπορικού χαρακτήρα που περιλαμβάνει δείπνο.

Αντιφάσεις
Αντιφατικές έκριναν τα μέλη τις τοποθετήσεις των ενδιαφερομένων. Ο καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης και η καθηγήτρια Ολγα Γκράτσιου σημείωσαν τον πριβέ χαρακτήρα που θα είχε η εκδήλωση και την ευρύτερη προβολή του χώρου που οι διοργανωτές επικαλούνταν, τα οποία έρχονται σε απόλυτη αντίφαση. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών διά της εφόρου Ελένης Μπάνου και η Διεύθυνση Μουσείων έκριναν ότι το αισθητικό αποτέλεσμα ήταν τελείως ασύμβατο με τον χαρακτήρα του μνημείου. «Οι εντυπώσεις από την περσινή εμπειρία δεν ήταν καλές.

Η Εφορεία έχει καταλήξει ότι ο χώρος πρέπει να δίνεται πολύ επιλεκτικά, σε περιπτώσεις που συνδέονται απολύτως με πολιτιστικά γεγονότα και δράσεις ως προεκτάσεις της ίδιας ή του υπουργείου και όχι σε εταιρείες, οι οποίες για την εμπειρία των στελεχών τους θέλουν να παραθέσουν γεύματα στα μνημεία μας», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Μπάνου.

Η εικόνα -όπως παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο- από την περσινή παραχώρηση της Στοάς του Αττάλου για εκδήλωση, που περιελάμβανε δείπνο και στην οποία συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη ιδιωτικής εταιρείας, ήταν ιδιαίτερα περιγραφική και κατατοπιστική: παράταξη τραπεζοκαθισμάτων, τοποθέτηση ποτηριών με κρασί πάνω σε αρχαιότητες, τσίκνα από ψήσιμο ψαριών στον παράδρομο που χρησιμοποιήθηκε ως κουζίνα, επιφωνήματα και σφυρίγματα κατά τη διάρκεια της πριβέ εκδήλωσης.

Δυσαρεστημένοι τουρίστες για τον αποκλεισμό του χώρου την προηγουμένη και από το μεσημέρι της ίδιας μέρας. Εντονες διαμαρτυρίες περίοικων που παρεμποδίζονταν να φτάσουν στον προορισμό τους λόγω της προετοιμασίας των εδεσμάτων. Το τέλος παραχώρησης, χαμηλό έτσι κι αλλιώς, εξανεμίστηκε από τα διαφυγόντα εισιτήρια λόγω κλεισίματος του χώρου και από το αυξημένο φυλακτικό προσωπικό. Οπως φαίνεται, το υπουργείο μπήκε και μέσα.

Δεν ήταν, όμως, αυτό το βασικό επιχείρημα για την απόρριψη του αιτήματος. Περισσότερο βάρυναν τη ζυγαριά η χρήση «κουζίνας» εντός του αρχαιολογικού χώρου, η ανάγκη για πολυάριθμο προσωπικό εξυπηρέτησης, που κινείται επισφαλώς εν μέσω αρχαιοτήτων, και ο αποκλεισμός των επισκεπτών για χάρη της «αποκλειστικής εμπειρίας υψηλόβαθμων εκπροσώπων της αγοράς».

Αντίστοιχη ήταν η γνωμοδότηση για το αίτημα γερμανικής ταξιδιωτικής εταιρείας, που ζητούσε την παραχώρηση της Πύλης Παντοκράτορα των ενετικών τειχών του Ηρακλείου για την πραγματοποίηση δείπνου. Τόσο ο χαρακτήρας της εκδήλωσης, που -όπως ειπώθηκε- δεν συνάδει με το μνημείο, όσο και η έλλειψη υποδομών στον χώρο οδήγησαν στην αρνητική γνωμοδότηση των μελών του ΚΑΣ.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ

ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ: