Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Η Ιστορία της κοινωνικής ασφάλισης

0 σχόλια
Η Ιστορία της κοινωνικής ασφάλισης

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ζωή των εργαζόμενων ήταν απάνθρωπη στην Γερμανία το 1877. Σε μερικές κατηγορίες της βιομηχανίας, οι εργάτες ασθενούσαν κατά 65%-80%, βρέφη πέθαιναν κατά 40% τον πρώτο χρόνο και κατά 70% στα τρία πρώτα χρόνια. Οι ασθένειες οδηγούσαν τις οικογένειες στην δυστυχία, εργατικά ατυχήματα, η φροντίδα των γερόντων ανύπαρκτη.
Στην Ελλάδα οι εργάτες δούλευαν 12-13 ώρες, οι αρτοποιοί 16-20, χωρίς καμία προστασία από ατυχήματα, ακόμα και παιδιά 10 ετών.
Με σκληρούς αγώνες στις αρχές του 19ου -20ου αιώνα, οι αστοί κατανόησαν ότι έπρεπε να βελτιώσουν την ζωή των εργατών και να αρχίσουν να κατοχυρώνουν όλοι τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα τους. Στις ΗΠΑ σήμερα πάνω 30 εκ. δεν έχουν την παραμικρή ασφάλιση.
Τα τελευταία χρόνια ο καπιταλισμός επιστρέφει σε άγριες μορφές. Προσπαθεί να ακυρώσει τις κατακτήσεις και να … την κοινωνική ασφάλιση.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Η πρώτη χώρα κατοχύρωσε νομοθετικά την ΚΑ ήταν η Γερμανία του Βίσμαρκ, κάτω από την πίεση των εργατών. Με νομοσχέδιο το 1883 καθιερώνεται η υποχρεωτική ασφάλιση ασθένειας και μητρότητας, και το 1889 η υποχρεωτική ασφάλιση ατυχημάτων αναπηρίας και γήρατος. Έτσι τα αρχικά της εθελοντικής ασφάλισης και αλληλεγγύης, αντικατέστησε η υποχρέωση του εργοδότη.
Το 1911 στην Αγγλία το ισχυρό εργατικό κίνημα, ο Λοιντ Τζώρτζ προέβλεψε και πρόνοια για ανεργία.
Μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο ο θεσμός της ΚΑ αναπτύσσεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου στα πλαίσια του ΟΗΕ (10/12/1948), ορίζεται ότι κάθε μέλος της κοινωνίας έχει δικαίωμα για κοινωνική ασφάλεια (Άρθρο 22), ανεργία, ασθένεια αναπηρία, χηρεία, γήρατος. Εργοδότης κράτος

ΕΛΛΑΔΑ
Αμπελάκια : είδος κοινωνικής πρόνοιας 1778-1811 με δωρεάν προσφορά σιταριού στους φτωχούς εργάτες, μισθοδοσία των ανίκανων για εργασία, νοσοκομείο, γηροκομείο.
Πρώτο ταμείο στις Σπέτσες για “ενδεείς” ναυτικούς. Ονομάστηκε «Κάσσα» και τα έσοδα ήταν το 5% από τα κέρδη των πλοίων για μεταφορές εξωτερικού, για την μισθοδοσία ανέργων αναπήρων ναυτικών. Με διάταγμα του 1883 περί εμπορικού νόμου, καθιερώνεται «οτι ναύτης ασθενήσας πληρώνεται τους μισθούς του και νοσηλεύεται δαπάναις του πλοίου».

ΝΑΤ : πρώτος οργανισμός Κοινωνικής Ασφάλισης από το 1836 που ψηφίστηκε το διάταγμα και εφαρμόστηκε το 1861.
Μετοχικό Ταμείο Δημόσιων Υπαλλήλων 1961
Την Πρωτομαγιά του 1894 εγκρίθηκε ψήφισμα για να «απονέμεται σύνταξις εις τους εκ της εργασίας παθόντος». Το διάβασε ο Καλλέργης προκαλώντας θύελλα. Τον συνέλαβαν επί τόπου και τον βασάνισαν.
Όλα τα σωματεία από εκεί και πέρα έβαζαν το αίτημα. Το ΕΚΑ στην διπλή Βουλή το 1911. Έλεγε ότι με την εισαγωγή ενός μηχανήματος απολύθηκαν 75 από τους 119 καπνεργάτες του Πύργου. Τους απολυμένους τους συντηρούσαν οι υπόλοιπο συνάδερφοί τους.
Το 1901 ψηφίστηκε ο νόμος ΒΩΜΑ περί περιθάλψεως των “εν τοις μεταλλείοις παθόντων” η Αγγλική εταιρεία Διονύσου κρατούσε 2% του ημερομίσθιου ως ασφάλιστρα περίθαλψης. Το 1909 σε κάθε 1000 εργάτες μεταλλείων υπήρχε 1,5 θανατηφόρο ατύχημα κάθε μέρα και 3,7 σοβαροί τραυματισμοί.
Το 1906 ο Βουλευτής Φωκίων Νέγρης υπέβαλλε πρόταση νόμων περί νοσηλείας συντάξεων προσωπικού βιομηχανιών. Το 1907 δημιουργείται Ταμείο Σύνταξης Σιδηροδρομικών.
Το 1910, μετά από μαχητικές απεργίες, ο Βενιζέλος ανέθεσε στον Θεοδωρόπουλο και άλλους «κοινωνιολόγους», να επεξεργαστούν νομοσχέδια για την προστασία των εργαζόμενων, που ψηφίστηκαν την περίοδο 1911-1914 και αποτέλεσαν την βάση της εργατικής νομοθεσίας για τις επόμενες δεκαετίες. Οι νομοθεσίες αυτές πολεμήθηκαν από τους εργοδότες. Ο Βενιζέλος είπε «Κύριοι εάν δεν κάνουμε σήμερα τας νόμιμους υποχωρήσεις εις τους εργαζόμενους . Αύριο θα μας πάρουν με επανάσταση πολύ περισσότερα.»
Βεβαίως αυτοί οι νόμοι δεν εφαρμόζονται.
Το 1922 με την Μικρασιατική καταστροφή δημιουργούνται 1,5 εκ. πρόσφυγες. Τότε ψηφίζεται ο νόμος 2868/1922 περί υποχρεωτικής ασφάλισης των εργατών και ιδιωτικών υπαλλήλων.
Το 1925 άρχισαν να δημιουργούνται ασφαλιστικά ταμεία.
Το 1928 το ΤΣΑΥ (υγειονομικών), το 1929 το Ταμείο Νομικών, το 1931 των εκτελωνιστών και τυπογράφων , το 1932 το ΤΣΑ (αυτοκινητιστών), το 1934 το ΤΣΕΜΕΔΕ (μηχανικών και εργοληπτών δημοσίων έργων) και το ΤΕΒΒ, το 1940 το ΤΑΕ (εμπόρων). Το 1934 από 2.300.000 εργαζόμενους ήταν ασφαλισμένοι 208.911 δηλαδή το 9 %.
Το 1929 ο Βενιζέλος εξήγγειλε την προσεχή εφαρμογή γενικευμένου συστήματος υποχρεωτικής ασφάλισης. Το Νομοσχέδιο κατατέθηκε στην Βουλή στις 19 Μαΐου 1932 και ψηφίστηκε (Ν. 5733/1932) αλλά δεν εφαρμόστηκε γιατί υπήρξε πολιτική αστάθεια. Σύντομα όμως ψηφίστηκε νέος νόμος (Ν. 6296/1934) «περί ιδρύσεως του ιδρύματος κοινωνικής ασφάλειας (ΙΚΑ)», οποίος τέθηκε σε εφαρμογή από 19/12/1937 επί δικτατορίας Μεταξά, μόνο σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη και τέλος το 1938 σε κάποιες άλλες πόλεις. Μόλις το 1982 με την κυβέρνηση Παπανδρέου και Βερυβάκη, επεκτείνεται το ΙΚΑ σε όλη την Ελλάδα και ιδρύεται το ΤΕΑΜ (Επικουρικό). Οι αγρότες παρέμειναν ανασφάλιστοι μέχρι το 1961, όπου στις 29/10/61 δημιουργείται ο ΟΓΑ.

ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΗ ΤΑΜΕΙΩΝ

Πολλοί εργοδότες δεν πληρώνουν εισφορές. Τα αποθεματικά ήταν εύκολη λεία, που οι εκάστοτε κυβερνήσεις αντλούσαν φτηνό χρήμα με πρόσχημα την οικονομική ανάπτυξη, για να επωφελούνται από αυτό μεσάζοντες, απατεώνες, επιχειρηματίες, τραπεζίτες και κράτος. Αυτοί όλοι λήστευσαν τα ταμεία με τις κυβερνήσεις να νομοθετούν για αυτό.

ΑΤΟΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ

Το 1950 με τον αναγκαστικό Νόμο 1611 των Κυβερνήσεων Διομήδη, Σοφούλη, Πλαστήρα, Σοφοκλή, Βενιζέλου, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων δεσμεύονται σε άτοκους λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος. Με αυτά τα κεφάλαια με αποφάσεις της Νομισματικής Επιτροπής του Υπουργείου συντονισμού, χρηματοδοτούνταν με πολύ χαμηλά επιτόκια οι επιχειρήσεις. Τα ταμεία αν δανείζονταν, δανείζονταν με επιτόκιο 30 %. Με αυτό τον τρόπο έκλεβαν τα αποθεματικά. Από το 1975 έως το 1982, όπου παύουν οι άτοκες καταθέσεις και τα αποθεματικά αρχίζουν να τοκίζονται. Το επιτόκιο ορίσθηκε στο ¼ του πληθωρισμού, ενώ τότε τα επιτόκια υπερέβαιναν τον πληθωρισμό. Με πληθωρισμό 16% το επιτόκιο για αποθεματικά ήταν μόνο 4%, ενώ μπορούσαν να τοκίζονται στις τράπεζες με 20 % .
Οι απώλειες των εσόδων των ταμείων για όλα αυτά υπολογίζονται σε 20- 25 τρις εκ. δρχ σήμερα (58 έως 75 δις ευρώ). Διατάξεις του Νόμου 1611/50 ίσχυαν μέχρι σήμερα. Όπως η υποχρέωση των ταμείων να καταθέτουν αμέσως τα διαθέσιμά τους.
Το επιχείρημα για την ληστεία ήταν ότι με τα χρήματα αυτά γίνονταν επιχειρήσεις και δημιουργούνταν θέσεις εργασίας.
Από το 1980 άρχισαν να προστατεύονται τα ταμεία. Το 1982 με το Νόμο 1266 καταργήθηκε η Νομισματική επιτροπή και ανατέθηκε στην Τράπεζα Ελλάδος να ελέγχει την τήρηση των υποχρεώσεων, που επιβάλλουν οι διατάξεις του Νόμου 1611/50. Με τον Ν. 1266 θεσμοθετείται να επενδύουν τα ασφαλιστικά ταμεία σε σταθερούς τίτλους δημοσίου. Με το μέτρο αυτό τα αποθεματικά άρχισαν να έχουν τις πρώτες τους αποδώσεις.
Μετά το 1982 θεσμοθετήθηκε η συμμετοχή του κράτους στην χρηματοδότηση.

ΝΑΤ

Το ΝΑΤ το 1975 εθεωρείτο ως το πλουσιότερο ταμείο του κόσμου.
α)Στην μεταπολίτευση το υποχρέωσαν για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη συναλλάγματος, να δραχμοποιήσει τα αποθεματικά του που ήταν σε σκληρό νόμισμα.
β) Στις αρχές του ’80 οι εφοπλιστές για να αυξήσουν τα κέρδη τους αντικατέστησαν τους Έλληνες με αλλοδαπούς εργαζόμενους, διαφορετικά απειλούσαν ότι θα κατεβάσουν την Ελληνική σημαία. Ο Κατσιφάρος επέτρεψε την ομαδική αντικατάσταση των Ελλήνων ναυτικών με χαμηλόμισθους αλλοδαπούς.
γ) φόρτωσαν ταυτόχρονα στο ΝΑΤ τις συντάξεις των Ελλήνων πρωταθλητών και επαναπατριζόμενων από Ανατολική Ευρώπη και σε αντιστάθμιση το κράτος άρχισε να χρηματοδοτεί το ΝΑΤ.
δ) Το ΝΑΤ έδωσε δάνειο με επιτόκιο 4 % για να χτιστεί το ΣΕΦ κ.λ.π., την στιγμή που το ίδιο το ΝΑΤ αναγκάζονταν να δανείζεται με 20-25 % από τις Τράπεζες. Σήμερα έχει 1 δις έξοδα και 100 εκ. έσοδα μηνιαία.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΑΜΕΙΩΝ

Το 1992 η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θεσμοθέτησε την δυνατότητα να επενδύουν τα ασφαλιστικά ταμεία το 20% των αποθεματικών τους σε επισφαλείς επενδύσεις (χρηματιστήριο, τραπεζικά προϊόντα, λ….).
Το 1999 η Κυβέρνηση Σημίτη αυξάνει το ποσοστό των αποθεματικών που μπορεί να επενδύσει σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια σε 23 %, το οποίο εκμεταλλεύονται οι θυγατρικές των Τραπεζών και παίχτηκε στο χρηματιστήριο. Οι απώλειες των ταμείων λόγω επισφαλών επενδύσεων ανεπίσημα είναι πάνω από 3,5 δις ευρώ από το 1999 έως το 2002.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Κεφαλοποιητικό λέγεται το σύστημα που οι ασφαλιστικές εισφορές επενδύονται (μετοχές, ομόλογα, κλπ) και οι συντάξεις εξαρτώνται μόνο από τις αποδώσεις των επενδύσεων και όχι από τις εισφορές των άλλων ασφαλισμένων ενός φορέα.
Αναδιανεμητικό λέγεται το σύστημα όταν οι συντάξεις καθορίζονται με βάση μόνο τις εισφορές του συνόλου των ασφαλισμένων του φορέα. Στην Ελλάδα τα ταμεία ακολουθούν μεικτό σύστημα, ενώ οι ιδιωτικές ασφαλιστικές ακολουθούν το κεφαλοποιητικό. Η Ε.Ε. προωθεί την εξαγορά των αποθεματικών σε “φούσκες” χρηματιστηριακές ή τραπεζικές.

ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

1981 3,9 %
2009 9,6 %
2015 25%

ΑΠΑΡΙΘΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΑΜΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Μετά την κατάρρευση όλοι τώρα μιλάνε για “μεταρρύθμιση” του ασφαλιστικού σε βάρος των εργαζόμενων.
Η Ε.Ε. πιέζει για α) την μείωση των κρατικών χρηματοδοτήσεων με πρόσχημα το δημοσιονομικό έλλειμμα β) την ελαχιστοποίηση των εργοδοτικών εισφορών με πρόσχημα την ανάπτυξη γ) την διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης για προώθηση των ιδιωτικών ασφαλιστικών.
Στο δρόμο αυτό κινήθηκε και ο νόμος Σιούφα 2084/1992, με τον οποίο καταργούνται οι συντάξεις χωρίς όριο ηλικίας, περικόπτονται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αλλάζει η βάση υπολογισμού της σύνταξης, μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές, και καθιερώνεται η τριμερή χρηματοδότηση.

ΝΟΜΟΣ ΡΕΠΑ

Το 1995 δίνει το δικαίωμα στα ταμεία να προσλαμβάνουν ως “συμβούλους” τις τράπεζες ή θυγατρικές τους. Την περίοδο αυτή με την καταπίστευση παραπέρα των ταμείων, γιγαντωθήκαν οι ιδιωτικές τράπεζες.
Το 2001 ο Σημίτης με Γιαννίτση και Στράο έβαλαν θέμα δραστικής περικοπής των σύντομων με αποτέλεσμα την Γενική Απεργία.
Το 2002 όμως ψηφίζουν νέο νόμο Ρέππα 3029/2002 με τον οποίο : α)ιδρύεται ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης εργοδοτών – εργαζόμενων, που λειτουργεί με βάση το κεφαλοποιητικό σύστημα. Επέτρεψε το 70% των αποθεματικών να παιχτούν στο χρηματιστήριο, και την αξιοποίηση των εργατικών εισφορών σε μετοχές.
β) άλλαξε ο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης με μείωση της στο 80% του τελευταίου μισθού στο 70% από το 2008.
γ) καταργείται η κρατική εισφορά του 10% των αποδοχών ή το αντικαθιστά με το 1% του ΑΕΠ, αυτό όμως το 1 % δεν αποδίδεται. Με τον Νόμο Σιούφα το κράτος πλήρωνε ατομικά στον κάθε εργαζόμενο το 10%.

ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Την μαύρη εργασία των μεταναστών από τις αρχές του ’90 και μετά την επέβαλλαν και την διατηρούσαν οι Μεγαλοεργολάβοι, με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή η μαύρη εργασία κατ’ άλλους να προσεγγίζει το 20% και κατ’ άλλους να είναι πάνω από 35 %.

ΕΘΕΛΟΥΣΙΕΣ ΕΞΟΔΟΙ

Οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών.
Εθελούσιες εξόδοι χαρίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε υπάλληλους. Τα χρήματα αυτά θα πλήρωναν οι οργανισμοί ενώ θα μπορούσαν να πάνε στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ξεκίνησαν με την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής Τράπεζας. Στην Εθνική από το 1997, ΟΤΕ 2005 και ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ 2008. Το κόστος για τους 2103 υπαλλήλους της Ολυμπιακής με πλήρη σύνταξη και τους 642 ΠΝ που πριμοδοτηθήκαν με επιπλέον ένσημα, ανήλθε στο 1,16 δις ευρώ για να πάρουν 180 εκ. απο τον ΜΙ6. Περισσότεροι από 15.000 εργαζόμενοι στην πιο παραγωγική τους ηλικία, οδηγήθηκαν σε πρόωρη συνταξιοδότηση με πάνω απο 4 δις κόστος.

ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ή “παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα”

Τα δομημένα μόνο για τα πρώτα 2 έως 5 χρόνια έχουν σταθερό επιτόκιο ενώ για τα επόμενα 10-18 χρόνια οι τόκοι της είναι πρακτικά μηδενικοί.
Το 2007 η Κυβέρνηση Καραμανλή φορτώνει το ασφαλιστική ταμεία με δομημένα ομόλογα γιατί δεν λογίζονται ως δημόσιο χρέος. Το άρθρο 2 του πρωτοκόλλου για το υπερβολικό έλλειμμα της Συνθήκης Μάαστριχ παραπέμπει στο Ευρωπαϊκό σύστημα ολοκληρωμένων λογαριασμών (ΕΣΛ), οποίος λέει ότι «τα παράγωγα χρηματοοικονομικών προϊόντων….. δεν περιλαμβάνονται στο σύνολο των χρεών.»
Τα ταμεία και οι επιχειρήσεις που ελέγχονταν από το δημόσιο πήραν κατευθύνσεις να πουλήσουν τα σταθερά ομόλογα δημοσίου και αγοράζουν μέσω τραπεζών και χρηματιστών τα δομημένα, με αξία συνήθως στο 85 % έως 87% της ονομαστικής τους αξίας λόγω υψηλού κινδύνου που έχουν. Οι διοικήσεις των ταμείων πήραν γραμμή να τα αγοράζουν 100% ή και 100%. Με το κόλπο των “δομημένων” τα ταμεία έχασαν κεφάλαια και δάνεισαν με μηδενικό επιτόκιο με κερδισμένους τους μεσάζοντες και πιθανόν όσους τους εξυπηρετούσαν.

ΝΟΜΟΣ ΠΕΤΡΑΛΙΑ

Η κυβέρνηση Καραμανλή παρά την κατακραυγή των δομημένων, προώθησε μια ακόμα ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
α)Μεταφορά των ταμείων των Τραπεζών στο ΙΚΑ.
β)Αύξηση ειδικών ορίων συνταξιοδότησης με μείωση επικουρικών συντάξεων .
γ)Ενοποιήσεις σε όλους τους τομείς κοινωνικής ασφάλισης
δ)Αύξηση απαιτούμενων ημερών προκειμένου να δι… τις παροχές υγείας.
ε)Χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος μέσω αναδιανομής υπαρχόντων πόρων, από άλλα ταμεία με ένταση των ιδιωτικοποιήσεων με το πρόσχημα του 10% στα ταμεία.

ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Το κράτος χρωστούσε το 2010 3,4 δις ευρώ στο ΙΚΑ, μέρος των οποίων είναι οφειλές από το 1 % του ΑΕΠ που έπρεπε να αποδίδει κάθε χρόνο.
Στο ΙΚΑ ΤΕΑΜ υπολογιζόταν 86 δις. Σε ελέγχους που έγιναν από συνεργεία της ΕΧΠΕΑ πριν από 1 χρόνο, σε 1967 επιχειρήσεις το ποσοστό ανασφάλιστων ήταν 38,5%, σε σύνολο 6135 εργαζόμενων οι 2362 ήταν ανασφάλιστοι.

ΣΠΑΤΑΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Οι υπηρεσίες του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων, καθώς και τα δημόσια νοσοκομεία έχουν ελλιπή μηχανικό εξοπλισμό και στέλνουν σωρηδόν τους ασθενείς σε ιδιωτικά εργαστήρια ιδιωτικές κλινικές κ.λ.π., ξοδεύοντας τεράστια ποσά. Το 86 % των αξονικών τομογράφων που υπάρχουν στην Ελλάδα ανήκει σε ιδιώτες. Δεν επισκευάζουν μηχανήματα ή τα κρατούν στις αποθήκες του ΙΚΑ και των νοσοκομείων, για να μην μειωθεί η αποστολή ασθενών σε ιδιώτες.
Χορηγούνται φάρμακα πέραν των αναγκαίων, για να θησαυρίσουν οι φαρμακοβιομηχανίες. Αγοράζουν υπερτιμολογημένα φάρμακα.

ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Η κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης, η μείωση των κυρίων συντάξεων κατά 30-40 %, το κούρεμα στα ταμεία των ασφαλιστικών ύψους 12-16 δις, η μείωση εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, και η αύξηση ορίων συνταξιοδότησης σε συνδυασμό με την ανεργία, την μερική απασχόληση, την μαύρη εργασία, δημιουργούν μια κατάσταση διάλυσης.
Η αύξηση του μέσο όρου ηλικίας συνταξιοδότησης θα αγγίξει τα 8,8 χρόνια, μεταξύ του 2010 και του 2060. Τα έσοδα απο τα δημόσια ταμεία έχουν μειωθεί στο 14% , ΙΚΑ έως 30% (ΟΑΕΕ) αφήνοντας χρηματοδοτικό κενό πάνω από 3 δις.
1327 εκ. συντάξεις, εκ των οποίων το 46% είναι κάτω από 500 € και το 14% κυμαίνονται από 500 έως 600 €. Το 78% των συντάξεων είναι κάτω από 1000 €. Οι επικουρικές μειώθηκαν από 7,5% έως και 42,5%.
Το συνολικό έλλειμμα του ΝΑΤ φτάνει τα 15,5 δις.

ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ

Υπολογίζεται σε 2,5 δις το έλλειμμα των ταμείων και 1,5 δις στον ΕΟΠΥΥ. Από το PSI έχασαν 11,92 δις.

ΟΑΕΕ

Σε σύνολο 774.000 ασφαλισμένων το 2012, οι 380.00 ενεργοί ασφαλισμένοι αδυνατούν να πληρώσουν εισφορές και συσσωρεύοντας οφειλές 5,9 δις από 3 δις που ήταν το 2011.
Ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν καταβάλλει τις εισφορές στον ΟΑΕΕ.
Καθιερώνουν βασική σύνταξη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
1) Επαρκής χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων.
2) Πλήρης εγγύηση των συντάξεων και παροχών.
3) Καμία μείωση και επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης.
4) Άμεση απόδοση συντάξεων.
5) Να σταματήσουν οι αυξήσεις εισφορών στους εργαζόμενους.
6) Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης.
7) Οχι στην κατάργηση των ΒΑΕ.
8) Προσλήψεις στα ταμεία και ελεκτικούς μηχανισμούς.
9) Αναπλήρωση όλων των επιπτώσεων του PSI με ευθύνη κράτους – εργοδοσίας.
10) Ειδικός φόρος στους εργοδότες για κάλυψη των αναγκών των ταμείων.
11) Έλεγχος όλων τραπεζών που διαχειρίστηκαν τα χρήματα των ταμείων.