Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

ΑΡΜΕ: Ψηφοδέλτιο & Πρόγραμμα δράσης για εκλογές ΠΕΥΦΑ 2024

0 σχόλια
ΑΡΜΕ: Ψηφοδέλτιο & Πρόγραμμα δράσης για εκλογές ΠΕΥΦΑ 2024

ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΕΣ

Η ελληνική κοινωνία και όλοι οι εργαζόμενοι βιώνουμε μία πρωτόγνωρη πραγματικότητα. Η κυβέρνηση της ΝΔ ασκεί μια σκληρή ταξική πολιτική. Από τη μια όλοι οι εργαζόμενοι έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη αύξηση του κόστους ζωής, τη συρρίκνωση της αγοραστικής μας δύναμης, το τέλος του κράτους δικαίου, τη διαφθορά, τις ιδιωτικοποιήσεις και από την άλλη η κυβέρνηση τα δίνει όλα στα ιδιωτικά συμφέροντα, καθιστώντας έτσι τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Στο ΥΠΠΟ η πολιτική ηγεσία εκτελεί ένα ενορχηστρωμένο  σχέδιο ανατρέποντας καθημερινά και εμμονικά την πολιτιστική πολιτική της χώρας, μετατρέποντας την πολιτιστική κληρονομιά σε τουριστικό προϊόν με μόνο σκοπό το «εμπορικό» κέρδος, αλλάζοντας τους όρους διαχείρισής της:

  • Εκχωρεί τις δημόσιες αρμοδιότητες σε ιδιωτικά συμφέροντα
  • Μετέτρεψε τα 5 μεγάλα δημόσια μουσεία σε ΝΠΔΔ και προγραμματίζει το ίδιο όχι μόνο για μουσεία αλλά και αρχαιολογικούς χώρους
  • Δίνει με διαγωνισμό την έκδοση και τον έλεγχο των εισιτηρίων της Ακρόπολης σε ιδιωτική εταιρεία, σχεδιάζοντας το ίδιο για άλλους 15 μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους
  • Προσλαμβάνει εταιρείες σεκιούριτι για να ασκούν καθήκοντα φύλαξης σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία
  • Ετοιμάζει νέο οργανισμό στο ΥΠΠΟ χωρίς διάλογο με τους εργαζόμενους με ασφαλές αποτέλεσμα τις πολύ άσχημες επιπτώσεις για τον κλάδο μας
  • Από το 2025 έρχονται αλλαγές ωραρίων και κυλιόμενο πενθήμερο
  • Ασκεί διώξεις σε αρχαιοφύλακες που τολμούν να αντισταθούν

Βλέπουμε λοιπόν την πολιτική ηγεσία στο ΥΠΠΟ να έχει σχέδιο, στόχους, χρονοδιάγραμμα και συμμάχους για να φτάσει εκεί που θέλει.  Δυστυχώς ένα κομμάτι του συνδικαλιστικού κινήματος στηρίζει αυτό το καταστροφικό έργο της υπουργού για την πολιτιστική μας κληρονομιά και τις εργασιακές σχέσεις.

Αντίθετα εμείς ως ΠΕΥΦΑ δεν έχουμε να αντιπαραβάλουμε μια αντίστοιχη οργάνωση για να αποτρέψουμε αυτά τα σχέδια που ετοιμάζουν για μας χωρίς εμάς. Αυτό που έχουμε είναι μια δειλή, υποχωρητική στάση. Περιμένουμε πρώτα να γίνει κάτι και  μετά αντιδράμε με πενιχρό ή καθόλου αποτέλεσμα γιατί είναι πλέον αργά.

Αντί να διδαχτούμε από το παρελθόν του σωματείου μας, όταν δώσαμε μεγάλες μάχες, τις κερδίσαμε και κάναμε  την ΠΕΥΦΑ ένα μεγάλο, ισχυρό σωματείο, πρωταγωνιστή των εξελίξεων, που όλοι το σέβονταν, το φοβόντουσαν και το υπολόγιζαν, εμείς ξεχάσαμε τις παραδόσεις μας.  Το επιχείρημα ότι, «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα αφού πρόκειται για πολιτικές αποφάσεις οι οποίες δεν ανατρέπονται»,  είναι αίολο, γιατί πολλές φορές στο παρελθόν  ήρθαμε αντιμέτωποι με  πολιτικές αποφάσεις και τις ανατρέψαμε.

Τεράστιες ευθύνες έχουν οι παρατάξεις της ΔΗΣΥΠ και της ΔΑΚΕ για όλη αυτή την κατάσταση. Δυστυχώς δεν έκαναν τίποτα επί της ουσίας για να ανατρέψουν τον νόμο για τη μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ, προτάσσοντας το επιχείρημα, ότι δεν θα πειραχτούν οι εργασιακές σχέσεις και οι εργαζόμενοι, κάτι που δεν είναι αληθές.

Αλήθεια το περσινό καλοκαίρι, όταν ανέβηκε η υπουργός στην Ακρόπολη και ανακοίνωσε, ότι θα δώσει τον έλεγχο και την έκδοση των εισιτηρίων της Ακρόπολης σε ιδιωτική εταιρεία πως αντιδράσανε; Παρά τις κατατεθειμένες προτάσεις του ΑΡΜΕ για κινητοποιήσεις, δεν τις αποδέχτηκαν και η θέση της πλειοψηφίας της ΠΕΥΦΑ για πολλοστή φορά ήταν να περιμένουμε να γίνει πρώτα  ο διαγωνισμός και μετά να αντιδράσουμε.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΥΠΠΟ

Δυστυχώς δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο την υπουργό πολιτισμού, που με  αυτές τις πολιτικές θέλει να διαλύσει την ΠΕΥΦΑ και  τον κλάδο μας. Αλλά βρίσκουμε συνεχώς απέναντι στις διεκδικήσεις μας κ την υπεράσπιση της εργασίας μας, την Ομοσπονδία, η οποία έχει καταντήσει εξαπτέρυγο και λιβανιστήρι της πολιτικής ηγεσίας. Τους βρίσκουμε πάντα απέναντι, είτε στους απεργιακούς αγώνες των εργαζόμενων, είτε στις διεκδικήσεις μας για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της εργασίας μας και αν συνεχίσει έτσι ειλικρινά δεν καταλαβαίνουμε το νόημα του να βρισκόμαστε σε μια τέτοια εργοδοτική ομοσπονδία. Επίσης τόσο η ΔΗΣΥΠ και η ΔΑΚΕ, όσο και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους στα θεσμικά  όργανα, δεν έχουν συνέπεια σε αυτά που λένε και έχουν διαφορετικές θέσεις  στην ΠΕΥΦΑ και άλλες στην ΠΟΕ-ΥΠΠΟ.

Η πολιτική ηγεσία και κάποιοι συνδικαλιστικοί κύκλοι στο ΥΠΠΟ, στην προσπάθειά τους να αποπροσανατολίσουν τους αρχαιοφύλακες και να διασπάσουν το μέτωπο που έχει δημιουργηθεί ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του κλάδου μας, έφτασαν στο πρωτόγνωρο σημείο να στηρίξουν στις επερχόμενες εκλογές της ΠΕΥΦΑ μια νέα παράταξη την «Ανεξάρτητη Ανανεωτική Κίνηση Αρχαιοφυλάκων». Η τελευταία ευαγγελίζεται το νέο αλλά στην ουσία προέρχεται από το πιο σκοτεινό παρελθόν του πελατειακού κράτους. Ταυτίζεται με άκριτα με όλες τις επιλογές της Υπουργού και υποψήφιοι της έχουν εκφραστεί δημόσια υπέρ της ιδιωτικοποίησης της Φύλαξης.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Προκειμένου να μην περάσουν τα σχέδιά τους πρέπει στην ΠΕΥΦΑ να πάρουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων, με ενημερώσεις και τοπικές συνελεύσεις των αρχαιοφυλάκων. Να έχουμε τη μέγιστη δυνατή ενότητα πρόταγμα  αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε. Να προετοιμάσουμε τις δυνάμεις μας για τη μάχη που πρέπει να δώσουμε. Και πρέπει να το κάνουμε με την έναρξη της τουριστικής περιόδου του καλοκαιριού με έξυπνες κινητοποιήσεις  ώστε να τους αναγκάσουμε να πάρουν πίσω όλο αυτό το εφιαλτικό σενάριο που στόχο έχει να διαλύσει τον κλάδο μας. Τη μάχη αυτή μπορούμε να τη δώσουμε με τους εργαζομένους στο ΥΠΠΟ και τα σωματεία, που έχουν αποδείξει ότι αντιστέκονται στις πολιτικές αυτές και που μας στήριξαν στις κινητοποιήσεις, όπως ο Ενιαίος σύλλογος, ο ΣΕΑ, η ΠΕΣΑ, το σωματείο εκτάκτων,  κ.α..

ΤΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (ΑΡΜΕ)

 Με προμετωπίδα τη συλλογική δράση επέλεξε έναν άλλο συνδικαλισμό, χωρίς παραταξιακές δεσμεύσεις, ανέδειξε τα προβλήματα του κλάδου των αρχαιοφυλάκων και συγκρούστηκε με την κάθε εξουσία για την καλύτερη δυνατή επίλυσή τους προς όφελος των εργαζομένων.

Είμαστε μπροστά στους αγώνες ενάντια στη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ, με θέσεις,  πρόγραμμα και μπροστά στον αγώνα που δώσαμε στην ΠΕΥΦΑ.

Μπήκαμε μπροστά για να καλύψουμε τους συναδέλφους που ήθελαν να κινητοποιηθούν στο Ηράκλειο και τη Θεσσαλονίκη, όταν όλοι οι άλλοι κώφευαν και έλειπαν επίτηδες από τις μάχες αυτές.

Στηρίξαμε τις κινητοποιήσεις της ΠΕΥΦΑ συμμετέχοντας ενεργά στο σχεδιασμό και την υλοποίησή τους, έχοντας μεγάλη επιτυχία.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ:

  • να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση των Μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και του κλάδου μας.
  • μόνιμες προσλήψεις στους αρχαιοφύλακες
  • εφαρμογή του νόμου για τα γραφεία φύλαξης ανά εφορία και τους αρχιφύλακες
  • τη θεσμική κατοχύρωση του επαγγέλματος των αρχαιοφυλάκων
  • να δοθεί το επικίνδυνο και ανθυγιεινό επίδομα
  • να επεκταθεί το επίδομα του διαχειριστή και στους συναδέλφους οι οποίοι ασκούν καθήκοντα στα ταμεία
  • την άμεση διεκδίκηση της θεσμοθέτησης της έκτης μέρας εργασίας και του υπολογισμού της ως συντάξιμου χρόνου
  • την άμεση κάλυψη των ελλείψεων σε υλικοτεχνική υποδομή
  • την επιστροφή του δέκατου τρίτου-δέκατου τέταρτου μισθού
  • την κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016-2017

ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΕΥΦΑ

Δεχόμαστε μια ασύμμετρη επίθεση και πρέπει να προστατεύσουμε τον κλάδο μας και την εργασία μας. Οι εκλογές που θα γίνουν στις 22, 23 και 24 Απριλίου είναι πάρα πολύ σημαντικές για το μέλλον του κλάδου των αρχαιοφυλάκων. Οι αρχαιοφύλακες κρατάνε το μέλλον στα χέρια τους και θα καθορίσουν τις εξελίξεις που θα προκύψουν.

ΚΑΛΕΣΜΑ

Συναδέλφισσα, συνάδελφε σε καλούμε να υποστηρίξεις το ψηφοδέλτιό μας, γιατί:

  • Πρέπει να αλλάξουμε την ΠΕΥΦΑ, να τη βγάλουμε από την εσωστρέφεια, τον παραγοντισμό και τη λογική της προσωπικής εξυπηρέτησης και να πιστέψουμε στη δύναμη του ακηδεμόνευτου, μαχητικού και ανυποχώρητου αγώνα, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες του κλάδου των αρχαιοφυλάκων
  • Γιατί αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων και την ενότητα του κλάδου χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, μακριά από προσωπικά ή κομματικά παιχνίδια
  • Για να παλέψουμε μαζί, ενάντια σε όλες στις ιδιωτικοποιήσεις στο κλάδο μας
  • Γιατί είμαστε οι μόνοι που έχουμε ως πολιτικό στίγμα όχι την κομματική μας ταυτότητα αλλά τα δικαιώματα των συναδέλφων
  • Γιατί είναι ο μόνος τρόπος να έχεις φωνή και να υπερασπίσεις τα δικαιώματα σου με αξιοπρέπεια
  • Να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα για να ανοίξει ένας νέος κύκλος καινούριων διεκδικήσεων, με πρώτιστη την επαναφορά του χαμένου εδάφους και την αποκατάσταση του κύρους του κλάδου των αρχαιοφυλάκων.

 Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν δυναμικά και μαζικά στις εκλογές της ΠΕΥΦΑ: είναι χρέος μας, αντλώντας από τα διδάγματα του παρελθόντος, να δημιουργήσουμε ένα νέο συνδικαλιστικό κίνημα, που θα λειτουργεί με όρους δημοκρατίας, διαφάνειας και συλλογικότητας και θα είναι απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παλαιού ανυπόληπτου πελατοκεντρικού συνδικαλισμού.

Υποστηρίξτε και δυναμώστε την ανεξάρτητη φωνή του

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ (ΑΡΜΕ)

για ένα νέο ξεκίνημα ενότητας, αλλαγής και αντίστασης στη διάλυση του κλάδου

ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ & ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΟΙ

Ο συνδυασμός του Ανεξάρτητου Ριζοσπαστικού Μετώπου Αρχαιοφυλάκων (ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ) κατέθεσε το παρακάτω ψηφοδέλτιο για τις εκλογές της ΠΕΥΦΑ στις 22, 23 και 24.04.24, για την εκλογή στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΥΦΑ και για αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ.

Αθανασόπουλος Γιώργος του Ιωάννη Βυζαντινό & Χριστιανικό  Μουσείο Αθήνας
Αλιβρούβας Γεώργιος του Ιωάννη Μουσείο Χανίων
Αραβαντινός Νικόλαος του Φωτίου Εφ Αχαΐας
Ανδριανόπουλος Νικόλαος του Δημητρίου Επίδαυρος, Εφ.Α. Αργολίδας
Βαγενάς Κων/νος του Αγγελή Μουσείο Αιγίου
Βογιατζής Αθανάσιος του Νικολάου Εφ.Α. Πέλλας
Γκέτσος Απόστολος του Κων/νου Ακρόπολη, ΕΦΑΠΑ
Ζαγοραίος Δημήτριος του Ευάγγελου Αρχαία Αγορά, ΕΦΑΠΑ
Ζαμιούδη Άννα του Αναστασίου Εφ.Α. Πέλλας
Κανδρή Ευτυχία του Αποστόλου Μουσείο Θήβας, Εφ.Α. Βοιωτίας
Κάνος Πέτρος του Κων/νου Εφ.Α. Πέλλας
Καστρετσίου Μαρία του Αναστασίου Μουσείο Πολύγυρου Χαλκιδικής
Κατσαρού Νίκα του Δημητρίου Ολυμπιείο, ΕΦΑΠΑ
Κατσουράνη Καλλιόπη του Νικολάου Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας
Κρασσάκη Ιωάννα (Λιάνα) του Δημητρίου Βυζαντινό & Χριστιανικό  Μουσείο Αθήνας
Κόκκος Παναγιώτης του θεόδωρου Μουσείο Τρίπολης
Κοντονίκας Σταύρος του Δημητρίου Μνημεία Πόλης Ιωαννίνων
Κοντοπούλου Στεριανή (Στέλλα) του Φωτίου Άργος Ορεστικό, Εφ. Α. Καστοριάς
Κουτσής Γεώργιος του Δημητρίου Μουσείο Νεωτ, Ελλ. Πολιτισμού (ΜΝΕΠ)
Κουτσός Γεώργιος του Δημητρίου Εφ.Α. Πέλλας
Κρητικός Αντώνιος του Εμμανουήλ Ασκληπιείο Κω, Εφ..Α. Δωδεκανήσου
Λαϊου Αλεξάνδρα του Δημητρίου Εφ.Α. Κοζάνης
Λουκίδης Ανδρέας του Κων/νου Μουσείο & Χώροι Δράμας
Μακρυπίδη Όλγα του Χρήστου ΜΕΛΜΟΦΑΚΕ
Μακρυπίδης Σπυρίδων του Ανδρέα Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας
Μαραθιά Βασιλική του Ιωάννου Κεραμεικός, ΕΦΑΠΑ
Μαυρομανωλάκης Γεώργιος του Χριστοφόρου Μουσείο Νεωτ. Ελλην. Πολιτισμού (ΜΝΕΠ)
Μελίδης Χαράλαμπος του Κων/νου Κεραμεικός, ΕΦΑΠΑ
Μητσικάκου Σταματίνα του Δημητρίου Χώροι Σουνίου, ΕΦΑΝΑΤ
Μπεζάς Φώτιος του Χρήστου Χώρος Ηφαιστείας Λήμνου, Εφ,Α, Λέσβου
Μπέσης  Νεκτάριος του Σπυρίδωνα Μουσείο Πειραιά
Παπαδόπουλος Ιωάννης του Παναγιώτη Ακρόπολη, ΕΦΑΠΑ
Παπαϊωάνου Λαμπρινή του Αναστασίου Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας
Ρώτας Αντώνιος του Δημητρίου ΜΕΛΜΟΦΑΚΕ
Σαρηγιαννίδης Γεώργιος του Ιωάννη Όλυνθος, Εφ.Α. Χαλκιδικής και Αγίου Όρους
Σπανού Φωτεινή του Σοφιανού Μουσείο Λαυρίου, ΕΦΑΝΑΤ
Σταθόπουλος Διονύσιος του Γρηγορίου Μουσείο Ολυμπίας
Στασινού Αντιγόνη του Κων/νου Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας
Στεργιοπούλου Αθανασία του Ιωάννη Μουσείο & Χώρος Ολυμπίας
Τασσόπουλος Ιωάννης του Γεωργίου Εφ,Α, Ηλείας
Τεσίου Όλγα του Γεωργίου Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας
Τσίμα Σωτηρία του Κυριάκου Μουσείο & Χώροι Καβάλας
Τσιγάρας Νικόλαος του Γεωργίου Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσ/κης
Τσιντώνης Παναγιώτης του Γεωργίου Αρχαία Αγορά Αθήνας, ΕΦΑΠΑ
Φίλη Μαρία του Ιωάννη Μουσείο Νάξου

 

Σχετικά Αρθρα:

Ανακοίνωση ΑΡΜΕ Αρχαιοφυλάκων 16.4.24

Ανακοίνωση 2303-8.4.2024 της ΚΕΦΕ για ηλεκτρονική ψηφοφορία

Ανακοίνωση-κεφε-και-τεφε-και-ωρών-διεξαγωγής

Εκλογές ΠΕΥΦΑ 22.04.24 & 23.04.24 & 24.04.2024 δείτε που, πότε & πως ψηφίζετε

Ψηφοδέλτιο & Πρόγραμμα Δράσης ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ 2024

Τοποθετήσεις ΑΡΜΕ στη ΓΕΝ ΣΥΝ ΠΕΥΦΑ 20.2.2024

Η ΝΕΑ ΠΝΥΚΑ στηρίζει ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ στις εκλογές της ΠΕΥΦΑ 2024

Όλες οι Ανακοινώσεις και οι δημόσιες τοποθετήσεις του ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ συγκεντρωμένες εδώ.