Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Ανακοίνωση ΑΡΜΕ για τα 3 κρούσματα Κορονοϊού στο ΥΠΠΟΑ

0 σχόλια
Ανακοίνωση ΑΡΜΕ για τα 3 κρούσματα Κορονοϊού στο ΥΠΠΟΑ

      ΤΟ  ΛΙΒΑΝΙΣΤΗΡΙ & Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, 16.9.2020

Δυστυχώς η πανδημία χτύπησε για τέταρτη φορά σε χώρο εργασίας του ΥΠΠΟΑ. Θυμίζουμε ότι το πρώτο περιστατικό καταγράφηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος κι ακολούθησαν η Αρχαία Αγορά Αθηνών, το αρχαιολογικό μουσείο Λέσβου κι από την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου το κτίριο των κεντρικών υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ (Μπουμπουλίνας 20-22).

Για όλους τους εργαζόμενους στο υπουργείο προέχει να επιστρέψουν υγιείς κι απόλυτα νικήτριες από την μάχη τους με τον κορωνοϊό οι τρείς συναδέλφισσές μας. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να μην επεκταθεί ο ιός και σε άλλους συναδέλφους, με την λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων προστασίας της υγείας, τόσο των εργαζομένων όσο και του κοινού, που συναλλάσσεται με τις υπηρεσίες του υπουργείου.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ (ΔΥΣΗΠ-ΔΑΚΕ) και η πολιτική ηγεσία στο ΥΠΠΟΑ, ενώ είναι πλήρως εναρμονισμένες για τον τρόπο διαχείρισης του φαινομένου, βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις αγωνίες και τα αιτήματα των συναδέλφων αλλά και των πρωτοβάθμιων συλλόγων στο ΥΠΠΟΑ.

Ενώ το γραφείο τύπου του υπουργείου έχει σε σταθερή και καθημερινή βάση ενημέρωση για οτιδήποτε θεωρεί χρήσιμο για την ενημέρωση του κοινού, τήρησε πρωτοφανή σιωπή από την ημερομηνία που υπήρξε η πρώτη αναφορά για διαπιστωμένο κρούσμα covid -19 σε συναδέλφισσα που εργάζεται στην ΓΔΟΥ. Από την Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2020, μόλις χτες 14 Σεπτέμβρη αργά το απόγευμα, κι ενώ είχαν μεσολαβήσει άλλα δύο κρούσματα, υπήρξε έκδοση δελτίου τύπου με τίτλο: «Η αντιμετώπιση των τριών κρουσμάτων COVID-19 από το ΥΠΠΟΑ». Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια χαρακτηριστικά αργοπορημένη ενημέρωση εργαζομένων και κοινού για την εμφάνιση της νόσου σε εργαζόμενες στο κεντρικό κτίριο του ΥΠΠΟΑ, με ότι αυτό συνεπάγεται κυρίως για την ενημέρωση του κοινού αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Θυμίζουμε ότι ήδη από την πρώτη ημέρα εμφάνισης κρούσματος πρωτοβάθμια σωματεία με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις τους ζήταγαν να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Ο συντάκτης βέβαια του δελτίου τύπου της 14 Σεπτέμβρη πρωτοφανώς αλλά όχι αθώα, ξεχνά να επισυνάψει αυτές τις ανακοινώσεις. Τι προτίμησε να κάνει; Να επισυνάψει δύο ανακοινώσεις της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ με λιβανωτά για την έγκαιρη αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας, εργαλειοποιώντας ακόμα και τα περιστατικά υγειονομικής κρίσης επιδεικνύοντας χαρακτηριστικό έλλειμμα πλουραλισμού κι ορθής ενημέρωσης του κοινού.

Θυμίζουμε ότι σε αντίστοιχη περίπτωση εμφάνισης κρούσματος κορωνοϊού στο υπουργείο οικονομίας και ανάπτυξης, το κτίριο κι όχι ένας μόνο όροφος, εκκενώθηκε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Υπουργοί που ήρθαν σε επαφή με τον επενδυτή που νόσησε μπήκαν ορθώς σε καραντίνα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ και βέβαια υπήρξε άμεση ενημέρωση τόσο των εργαζομένων όσο και του κοινού. Στο ΥΠΠΟΑ το ίδιο το ιστορικό της υπόθεσης αποδεικνύει ότι επιλέχθηκε διαφορετική προσέγγιση λες κι ο covid-19 μεταλλάσσεται από υπουργείο σε υπουργείο και δεν υπάρχει κοινό υγειονομικό πρωτόκολλο για να αντιμετωπίζονται τέτοιες περιπτώσεις.

Είναι πολύ φτηνό όταν υπάρχουν ζητήματα δημόσιας υγείας κάποιοι να προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά ή συνδικαλιστικά οφέλη. Απέναντι στον ιό είμαστε όλοι ίσοι και η αντιμετώπιση πρέπει να είναι κοινή. Ως υπεύθυνη συνδικαλιστική δύναμη, η παράταξη του ΑΡΜΕ, θλιβόμαστε ειλικρινά για τον τρόπο διαχείρισης της εμφάνισης της υγειονομικής κρίσης από την πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ.

Δεν ζητάμε από τους συναδέλφους ψηφαλάκια γιατί τάχα κάναμε ότι είναι δυνατό θυμιατίζοντας την πολιτική ηγεσία και γράφοντας: «Ως Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. θα παρακολουθούμε διαρκώς, όπως άλλωστε πράττουμε από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε κρούσμα κορονοϊού στο ΥΠ.ΠΟ.Α, την εφαρμογή των μέτρων και θα παρεμβαίνουμε όπου κρίνεται αναγκαίο με γνώμονα την προστασία της υγείας των συναδέλφων, έχοντας σε αυτή την προσπάθεια και την αμέριστη συμπαράσταση της Υπουργού Πολιτισμού». (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ-ΥΠΠΟ 14-9-2020)

Στο ΑΡΜΕ πιστεύουμε ότι καθήκον κάθε συνδικαλιστή, ειδικά σήμερα μέσα στο άγριο τοπίο της νεοφιλελεύθερης αλλαγής του μοντέλου των κοινωνικών σχέσεων που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ, προτάσσοντας την ατομική ευθύνη και μετατρέποντας την υγειονομική κρίση σε κοινωνική και οικονομική, είναι να έχει την αμέριστη συμπαράσταση των εργαζομένων κι όχι των υπουργών.