Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Τα «πράσινα» συνδικάτα παίρνουν θέσεις μάχης

Comments Off on Τα «πράσινα» συνδικάτα παίρνουν θέσεις μάχης
Τα «πράσινα» συνδικάτα παίρνουν θέσεις μάχης

Αντιμέτωπο με τον εαυτό του, την ιστορία του, την ιδεολογία του και τα ίδια του τα στελέχη έρχεται το ΠΑΣΟΚ με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή.
Hδη, οι κορυφαίοι συνδικαλιστές του Κινήματος απειλούν με εμφύλιο και πιέζουν τις προσβάσεις τους στην Κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική Ομάδα. Αποτέλεσμα είναι όσοι προέρχονται από συνδικάτα ή στηρίζουν την εκλογή τους σε ψήφους συνδικαλιστών να βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Κλίμα σύγκρουσης
Το θέμα απασχόλησε ειδική σύσκεψη των συνεργατών του πρωθυπουργού, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως «μας παίρνει». Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που είχαν μπροστά τους, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι απαξιωμένες και η πλειοψηφία των πολιτών είναι αντίθετη με προνόμια του παρελθόντος.

Ακόμη και οι κακά αμειβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με τη «ζήλια» ή την «εκδικητικότητα» άλλων λιγότερο προνομιούχων κοινωνικών ομάδων. Αμέσως, όμως, εντόπισαν τον κίνδυνο του κοινωνικού αυτοματισμού. Που θέλει κοινωνικές ομάδες να συγκρούονται μεταξύ τους δημιουργώντας συνθήκες γενικευμένης αναστάτωσης. «Εδώ δεν μας παίρνει» επισημάνθηκε στη σύσκεψη που έγινε στις αρχές της εβδομάδας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση θέλει συμμαχίες, θέλει στηρίγματα, σε καμία περίπτωση, όμως, δεν επιδιώκει τον διχασμό της κοινωνίας. Γνωρίζει, άλλωστε, πως τα ισχυρά συνδικάτα του ευρύτερου δημόσιου τομέα κρατούν στα χέρια τους άσους όπως οι διακόπτες της ΔΕΗ και οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί. Τον χειρισμό των πράσινων συνδικαλιστών έχουν αναλάβει έμπειρα στελέχη, καθώς όσοι έχουν αναδειχθεί την τελευταία πενταετία, μέσα από το σύστημα Παπανδρέου, δεν έχουν κοινούς κώδικες επικοινωνίας μαζί τους.

Οι «ειρηνοποιοί»
Κομβικό ρόλο διαδραματίζουν οι πρώην πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Ο Χρ. Πρωτόπαπας είναι πλέον κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Κουτσούκος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Στη μάχη βρίσκονται και στελέχη που διαθέτουν κύρος και προσβάσεις στους χώρους των εργαζομένων, όπως ο Κ. Σκανδαλίδης, ο Μ. Χρυσοχοΐδης και η Α. Διαμαντοπούλου.

Εντός του σχεδιασμού της προσέγγισης των πράσινων εργαζομένων που χάνουν από τις μεταρρυθμίσεις έχουν ριχθεί και τα στελέχη που απολαμβάνουν υψηλής δημοφιλίας στους κόλπους του Κινήματος, όπως ο Α. Λοβέρδος και η Φ. Γεννηματά. Το επόμενο χρονικό διάστημα πρωτοβουλία διαλόγου θα αναλάβει και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, καθώς πιστεύει ακράδαντα πως μπορεί με το κύρος του να μετριάσει τις αντιδράσεις τους.

Ο Ν. Φωτόπουλος
Ρυθμίζει τον διακόπτη των κινητοποιήσεων

Ο Ν. Φωτόπουλος της ΔΕΗ είναι αναμφισβήτητα το πρόσωπο των ημερών. Η επιχείρηση στην οποία είναι πρόεδρος των εργαζομένων θεωρείται ιερή αγελάδα για το Δημόσιο, ενώ οι εκρηκτικές του δηλώσεις δείχνουν ότι η σύγκρουσή του με την κυβέρνηση θα είναι σφοδρή. Η ΓΕΝΟΠ, πέραν της δυνατότητας που έχει να γυρίζει τον διακόπτη, διαθέτει και αυξημένες δυνατότητες κινητοποιήσεων, καθώς ο κύριος όγκος των εργαζομένων στην επιχείρηση βρίσκεται στο Λεκανοπέδιο και την Κοζάνη.

ΓΣΕΕ
Η συνδικαλιστική οργάνωση, που πλαγιοκοπήθηκε από το ΠΑΜΕ, έχει δει την επιρροή της να μειώνεται, αλλά παραμένει σημείο αναφοράς. Το σίγουρο είναι πως ο Γ. Παναγόπουλος θα ανοίξει ομπρέλα προστασίας σε όποια ομοσπονδία του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεχθεί επίθεση. Από τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ μέχρι και τον ΟΤΕ, ο οποίος έχει πλέον περάσει στα χέρια των Γερμανών, που σύντομα θα κληθούν να αγοράσουν και άλλο ποσοστό από το Δημόσιο.

ΑΔΕΔΥ
Ο πρόεδρός της Σπ. Παπασπύρος έχει από καιρό διασφαλίσει την ανεξαρτησία του έναντι της Ιπποκράτους. Αν και η σχέση του με τον Γ. Ραγκούση είναι καλή και ο ίδιος επιθυμεί μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, έχει ξεκαθαρίσει πως θα υπερασπιστεί τα δημόσια αγαθά. Αυτό σημαίνει πως όποια κίνηση θίξει τους ευαίσθητους κλάδους της υγείας και της παιδείας θα βρει απέναντί της και τις ισχυρές ομοσπονδίες, αλλά και τη συνομοσπονδία. Την απόλυτη κάλυψη της ΑΔΕΔΥ διαθέτουν και οι εφοριακοί, που κρατούν στα χέρια του το 50% της επιτυχίας του προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής.

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Την κυβέρνηση απασχολεί και η διάταξη δυνάμεων στα συνδικάτα των μεταφορών. Εκεί ξεχωρίζουν οι συνδικαλιστές του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών, που μπορούν να προκαλέσουν χάος όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και στην «επικοινωνία» μεταξύ των μεγάλων πόλεων της χώρας. Στον ίδιο χορό, ρόλο έχουν και οι αγρότες, αν και η κυβέρνηση έχει αποφύγει τα μπλόκα μέχρι στιγμής.

Πηγή: ΈΘΝΟς

Σχετικά Άρθρα: 

ΠΑΣΚΕ ΔΕΗ: «Ο πρωθυπουργός λοξοδρόμησε»

Φυγή εμπρός με κύμα αποκρατικοποιήσεων