Φυγή εμπρός με κύμα αποκρατικοποιήσεων

Σε διαρκή κίνηση και ενώπιον σημαντικών αποφάσεων από τώρα μέχρι και το τέλος της κυβερνητικής θητείας, για να αποφευχθεί η κίτρινη κάρτα από την τρόικα και να μην οπισθοχωρήσει η Ελλάδα, έθεσε τα στελέχη του ο Γ. Παπανδρέου στις διαδοχικές συνεδριάσεις, χθες, του υπουργικού συμβουλίου, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του πολιτικού συμβουλίου. Το πρόβλημα θα λυθεί με την αναδιάρθρωση της χώρας και όχι με την αναδιάρθρωση του χρέους, τόνισε και παρουσίασε τους βασικούς άξονες του Οδικού Χάρτη που θα μας οδηγήσει από την Ελλάδα της κρίσης στην Ελλάδα της δημιουργίας: το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα, το Δημόσιο ως εργαλείο στην υπηρεσία του πολίτη, την ανάπτυξη με επένδυση στη γνώση, στον πολιτισμό, την καινοτομία με σεβασμό στο περιβάλλον και το αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος. Μεταξύ άλλων ο Γ. Παπανδρέου είπε:
* Επιδιώκουμε τη συναίνεση, όχι στα στενά όρια της Βουλής, αλλά τη συναίνεση ευρύτερα της κοινωνίας, γιατί ο Ελληνας έχει χάσει την πίστη του στο κράτος, αλλά -το χειρότερο- και στον διπλανό του.
* Το 2012 μπορεί να διαφανεί και η έξοδος από την κρίση. Μοναδική ευκαιρία έως το 2013 να έχουμε βάλει στοιχειώδη τάξη.
* Συγκεκριμένη ημερομηνία εξόδου από την κρίση δεν υπάρχει. Είναι στο χέρι μας το εάν θα είναι νωρίτερα ή αργότερα.
* Η αλήθεια έκανε τους προηγούμενους να το βάλουν στα πόδια. Εμάς μας πείσμωσε.
* Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση είναι ανεύθυνη, ο καθένας μπορεί να έχει τη θεωρία του, αλλά δεν μιλάμε για πειραματόζωο, μιλάμε για χώρα!
Ο πρωθυπουργός έθεσε και το πλαίσιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. «Η όποια μετοχοποίηση ή ιδιωτικοποίηση δημόσιων φορέων εντάσσεται σε μια συνολική αναπτυξιακή πολιτική», τόνισε και κατέστησε σαφές πως το κράτος θα διατηρήσει τον έλεγχο σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας με τρόπο που να μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε συνολική αναπτυξιακή πολιτική. Δεσμεύθηκε πως όλα θα γίνουν με διαφάνεια και χρηστή διοίκηση και έθεσε ως στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων ποιοτικής εργασίας. Ακολούθως αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητες του μεσοπρόθεσμου προγράμματος:
Φυγή εμπρός με κύμα αποκρατικοποιήσεων
* Στο κοινωνικό κράτος πάμε σε καλύτερες υπηρεσίες υγείας, καταπολεμώντας τη σπατάλη.
* Ενοποιούμε όλες τις κοινωνικές παροχές κάτω από έναν φορέα.
* Περιορίζονται δραστικά οι αρμοδιότητες των πολεοδομιών που διατηρούν μόνο κατασταλτικό ελεγκτικό ρόλο.
* Πάμε σε νέες επιθετικές πολιτικές για την καταπολέμηση της ανεργίας.
* Αμεσα πάμε σε εφαρμογή του Καλλικράτη στη δημόσια διοίκηση.
* Θεσπίζουμε τη δυνατότητα της κινητικότητας των υπαλλήλων μέσα στη διοίκηση – όπως και μεταξύ δημόσιας διοίκησης και ιδιωτικής οικονομίας.
Αξιοσημείωτη είναι και η αποκάλυψη εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών για το τι περιλαμβάνει το κεφάλαιο υπό τον τίτλο αύξηση εσόδων από διαφυγόντα κεφάλαια στο εξωτερικό. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου πως η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε επίσημες διαπραγματεύσεις με την Ελβετία, προκειμένου να πάρει τα στοιχεία που χρειάζεται.
Στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός έθεσε και δύο αριθμητικούς στόχους. Ανέφερε ότι οι δαπάνες του κράτους το 2009 έφτασαν να αντιστοιχούν στο 53% του ΑΕΠ.
«Στόχος μας είναι οι δαπάνες να επανέλθουν κοντά στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλ. να μειωθούν έως το 2015 περίπου στο 44% του ΑΕΠ, στο επίπεδο που βρίσκονταν το 2003», διακήρυξε. Και τα έσοδα του Δημοσίου το 2009 κατέρρευσαν στο 38% του ΑΕΠ. «Το 2015 στοχεύουμε να φτάσουν περίπου στο 43% του ΑΕΠ, δηλ. στα επίπεδα του έτους 2000», είπε ο πρωθυπουργός.
ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ
Ανησυχία υπουργών για την επόμενη ημέρα
Στην τρίωρη συνεδρίαση του ανώτερου κυβερνητικού οργάνου επικράτησε σκεπτικισμός. Ο Ευ. Βενιζέλος επισήμανε την ανάγκη «να μην κάνουμε μόνο προγραμματισμό, αλλά και απολογισμό των αστοχιών». «Πρέπει να κατανοήσουμε πρώτα εμείς την αλήθεια και μετά να την πούμε στους πολίτες» προσέθεσε και ζήτησε «να μην υποστηρίζουμε μια λύση που μπορεί να μη βγει». Ο υπουργός Αμυνας ζήτησε το υπουργικό συμβούλιο να ασχοληθεί με την πραγματική οικονομία και επισήμανε την ανάγκη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη συσσωρευμένη κοινωνική ένταση.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Α. Διαμαντοπούλου: «Να πούμε και τα άσχημα, όχι μόνο τα αισιόδοξα»! Απαισιόδοξη εμφανίστηκε η Λ. Κατσέλη, που εξέφρασε την εκτίμηση πως η ύφεση μπορεί να ξεπεράσει το 4% έναντι του 3% που προβλέπει το οικονομικό επιτελείο. Χρ. Παπουτσής και Μ. Ξενογιαννακοπούλου εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την πώληση πακέτου μετοχών της ΔΕΗ. «Πρόεδρε, πάρε μια κουδούνα και με τις αποφάσεις σου σήμανε συναγερμό» ανέφερε ο Κ. Σκανδαλίδης.
Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών, που αποτέλεσε την αφορμή για έναν σύντομο διάλογο με τον υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό:
Γ. Ραγκούσης: Ο προσδιορισμός των αξιών όσων οργανισμών πωληθούν θα πρέπει να γίνει με βάση τις μελλοντικές τους αξίες.
Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν μπορούμε να αναχθούμε στην ανώτατη τιμή του χρηματιστηρίου…
Γ. Ραγκούσης: Να λέμε το χειρότερο σενάριο, γιατί το δημοσιονομικό αδιέξοδο δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Γ. Παπανδρέου: Δεν είναι μονάχα δημοσιονομικό το πρόγραμμά μας. Είναι συνολικό. Να μην υποτιμάμε τη δουλειά και τον εαυτό μας.
ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟ
Ενστάσεις και κριτική από τους βουλευτές
Σκληρή ήταν η κριτική των βουλευτών. Ο Γ. Φλωρίδης επισήμανε πως παρατηρείται μεταρρυθμιστική εξάντληση του ΠΑΣΟΚ ως αποτέλεσμα της πολιτικής ανετοιμότητας. Είμαστε σε σταυροδρόμι -συνέχισε- ή συνεχίζουμε ή εγκαταλείπουμε με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα. Αν δε μπορούμε να το πούμε τώρα, για να πάρει τον λόγο ο λαός, κατέληξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Αμεσες αποφάσεις για τη ΔΕΗ και την αγορά ενέργειας ζήτησε ο Π. Κουκουλόπουλος, προσοχή στην ανάπτυξη και τη γεωργία προσέθεσε ο Κ. Σπηλιόπουλος. Θόρυβο προκάλεσε η τοποθέτηση του Ε. Νασιώκα, ο οποίος είπε πως το κράτος είναι σήμερα περισσότερο διαλυμένο απ’ όταν το παραλάβαμε το 2009. Π. Κουκουλόπουλος και Ε. Νασιώκας αναφέρθηκαν και στο θέμα της αναδιάρθρωσης. Ο πρώτος είπε ότι το θέμα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ταμπού και ο δεύτερος ότι θα πρέπει να γίνει τώρα! «Εσύ πρόεδρε μην το λες, άσε εμάς», είπε χαρακτηριστικά. Ανασχηματισμό τώρα, ζήτησε ο Π. Κουρουπλής, χρησιμοποιώντας τη φράση της Μ. Μερκούρη «πρόεδρε, δεν αρέσουμε».
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός ζήτησε τη συστράτευση των στελεχών. «Ολοι μας πλέον καλούμαστε να κάνουμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές πράξη άμεσα», είπε χαρακτηριστικά και προετοίμασε τους υπουργούς του για τις δυσκολίες. «Δεν είναι μια εύκολη προσπάθεια, δεν είναι μια σύντομη πορεία», επισήμανε, «θέλει κόπο, χρόνο και υπομονή. Θέλει ευθεία σύγκρουση με όσους ακόμα και σήμερα επιμένουν να μην αλλάξει τίποτα στη χώρα. Θέλει επεξήγηση στους πολίτες για κάθε μας βήμα, για κάθε μας απόφαση».
Πηγή: ΈΘΝΟΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: