Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Ιδιωτικοποίηση του Μουσείου Κανελλοπούλου

0 σχόλια
Ιδιωτικοποίηση του Μουσείου Κανελλοπούλου

4.12.2014

Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου δημιουργήθηκε από τη δωρεά της ιδιωτικής συλλογής τους που έγινε αποδεκτή το 1972 από το ελληνικό δημόσιο με τον όρο ότι το δημόσιο θα φροντίσει και για το οίκημα που θα στεγάσει τη συλλογή και για το προσωπικό που θα εργάζεται. Αργότερα, το 1999, ιδρύθηκε το «Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου» ως κοινωφελές ίδρυμα που σκοπό είχε να συμβάλλει στον εμπλουτισμό των εκθεμάτων του μουσείου και τη συντήρηση ή επέκταση των εγκαταστάσεών του.

Το 2005 η κυβέρνηση της ΝΔ, είχε προσπαθήσει να αλλάξει, μέσω του «Οργανισμού Τατούλη» τη νομική μορφή των όλων Μουσείων της χώρας αλλά δεν τα κατάφερε, γιατί βρήκε απέναντι της όλους τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, εντός και εκτός ΥΠΠΟΑ. Μαζί και την παράταξή μας.

Το 2007 ψηφίστηκε ο ιδρυτικός του Νόμος του Μουσείου Κανελλοπούλου Ν. 3600/2007 (ΦΕΚ 177/Α/1-8-2007), επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, με υπουργό Πολιτισμού τον Γ. Βουλγαράκη, που προέβλεπε πως είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και εποπτεύεται από τον Υπουργό Πολιτισμού, διασφαλίζοντας πως οι συλλογές και τα κτίρια του Μουσείου ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Σήμερα έρχεται η πολιτική ηγεσία μετά την εφαρμογή του Νέου Οργανισμού του ΥΠΠΟΑ να ολοκληρώσει την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του Μουσείου που ξεκίνησε το 2007, ενάντια στο Σύνταγμα, τη Δωρεά τον Ιδρυτικό του Νόμο και τον αρχαιολογικό νόμο.

Στο σχέδιο νόμου Αρχείο Διαφύλαξης Κινηματογραφικής Κληρονομιάς, ρύθμιση θεμάτων Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και άλλες διατάξεις,  με τα άρθρα 6-17, μετατρέπει το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδωτικού (!) Δικαίου.

Τα εισιτήρια και τα έσοδα θα τα πέρνει το ΝΠΙΔ αποστερώντας το ΤΑΠΑ από πολύτιμους πόρους, ενώ οι λειτουργικές ανάγκες του επιχορηγούνται από το ΥΠΠΟΑ.

Θα είναι η αρχή για την μετατροπή και των άλλων μουσείων σε ΝΠΔΔ αρχικά, όπως επιχειρήθηκε και αποτράπηκε το 2005, και σε ΝΠΙΔ σε επόμενη φάση.

Ζητάμε να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου που μετατρέπει το Μουσείο Κανελλοπούλου σε ΝΠΙΔ.

Πρέπει άμεσα η ΠΕΥΦΑ σε συνεργασία με τα υπόλοιπα σωματεία να εξαγγείλει κινητοποιήσεις.

Θα παλέψουμε για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς.