Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

ΤΑΥΠΥΠΠΟ: Ποινικές διώξεις σε 17 άτομα για πέντε κακουργήματα

0 σχόλια
ΤΑΥΠΥΠΠΟ: Ποινικές διώξεις σε 17 άτομα για πέντε κακουργήματα

Με πέντε κακουργήματα που αφορούν σε κακοδιαχείριση με τη ζημιά να ανέρχεται σε περίπου 200.000 ευρώ διώκονται 17 άτομα που είχαν διατελέσει μέλη του Δ.Σ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού κατά τη χρονική περίοδο 2012-2014.

Την ποινική δίωξη σε βάρος τους άσκησε η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, μετά από έρευνα που διενήργησε με αφορμή την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με πλαστογραφημένες αιτήσεις για δάνεια και οικονομικά βοηθήματα δήθεν δικαιούχων που όμως δεν είχαν υποβάλλει ποτέ τις σχετικές αιτήσεις.

Τα χρήματα σύμφωνα με την κατηγορία ενθυλάκωναν τα διωκόμενα μέλη του Δ.Σ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού κατά τη χρονική περίοδο 2012-2014 καθώς οι δήθεν δικαιούχοι βεβαίωσαν ότι ουδέποτε έλαβαν τα χρήματα που είχαν εκταμιευθεί.

Οι ποινικές διώξεις αφορούν στα αδικήματα

  • της πλαστογραφίας
  • της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία
  • της απιστίας
  • της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος)
  • και της εγκληματικής οργάνωσης

και ασκήθηκαν αφού πρώτα οι εμπλεκόμενοι είχαν δώσει ανωμοτί εξηγήσεις καθώς είχαν κληθεί ως ύποπτοι για τη διάπραξη τους.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε για περαιτέρω διερεύνηση σε ανακριτή κατά της διαφθοράς.

Πηγή: Documento

Δεκαεπτά πρόσωπα πρώην μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού διώκονται για πράξεις κακοδιαχείρισης τη διετία 2012-2014.

Την ποινική δίωξη σε βάρος τους άσκησε η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και αφορά τα κακουργήματα της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και της εγκληματικής οργάνωσης.

Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και αφορά πλαστογραφημένες αιτήσεις για δάνεια και οικονομικά βοηθήματα για τα οποία δεν υπήρχαν σχετικές αιτήσεις των δικαιούχων, με αποτέλεσμα –κατά την κατηγορία- τα χρήματα (200.000 ευρώ περίπου) να τα καρπώνονται οι ποινικά ελεγχόμενοι.

Σύμφωνα με την κατηγορία, τα δάνεια και τα βοηθήματα, φέρεται να χορηγήθηκαν σε δικαιούχους οι οποίοι βεβαιώνουν ότι ουδέποτε τα έλαβαν.

Πηγή: efsyn

Η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς άσκησε διώξεις σε βάρος 17 ατόμων για δάνεια και βοηθήματα ύψους περίπου 200.000 ευρώ που φέρεται χορήγησε το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού σε υπαλλήλους, αν και οι τελευταίοι το αρνούνται.

Πέντε κακουργήματα, ανάμεσά τους και αυτό της εγκληματικής οργάνωσης, απέδωσε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς σε βάρος 17 προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση χορήγησης δανείων και βοηθημάτων του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού το οποίο σήμερα βρίσκεται υπό εκκαθάριση.

Πρόκειται για 17 μέλη -αναπληρωματικά και μη- του Δ.Σ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού την περίοδο 2012-2014, κατά των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα αδικήματα:

– της πλαστογραφίας,

– της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία,

– της απιστίας,

– της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος ) και

– της εγκληματικής οργάνωσης.

Η υπόθεση αφορά σε περίπου 200.000 ευρώ τα οποία φέρονται να δόθηκαν ως δάνεια και βοηθήματα από το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠΥΠΠΟ) σε υπαλλήλους, αν και οι τελευταίοι αρνούνται κατηγορηματικά ακόμη και ότι προχώρησαν σε σχετικές αιτήσεις.

Από τα όσα περιγράφονται στην έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που δημοσίευσε το News247, σε όλες τις περιπτώσεις, τη χορήγηση του δανείου εφέρετο να ακολουθεί, μετά από χρονικό διάστημα ένα με δύο μήνες αίτηση του δανειολήπτη για μετατροπή του δανείου σε βοήθημα, η οποία εισηγεiτο από το διευθυντή του ταμείου σε νέο Διοικητικό Συμβούλιο και ακολουθούσε σε όλες τις περιπτώσεις, θετική απόφαση. Σε όλες τις περιπτώσεις, εφέρετο να ακολουθεί έγγραφο ενημέρωσης της υπηρεσίας του δανειολήπτη για την μετατροπή του δανείου σε βοήθημα για την απαλλαγή του δανειολήπτη από τις διαδικασίες εξόφλησης του δανείου, το οποίο ουδέποτε έφθανε στην υπηρεσία του.

Πηγή: news 247

Πέντε αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος αποδίδει η Εισαγγελία Διαφθοράς σε στελέχη της διοίκησης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ) της περιόδου 2012-2014, για μεγάλα χρηματικά ποσά που εμφανίζονταν να έχουν διατεθεί σε εργαζόμενους χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν.

Μετά από μηνυτήρια αναφορά που είχε κατατεθεί πριν περίπου έναν χρόνο στον Άρειο Πάγο από την πολιτική διοίκηση του ΥΠΠΟ, η Εισαγγελία Διαφθοράς διενέργησε ποινική έρευνα για την υπόθεση των αποκαλούμενων «δανείων-μαϊμού», η οποία κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 17 προσώπων που έχουν διατελέσει, κατά την επίμαχη περίοδο, μέλη του ΔΣ του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ.

Η δίωξη που άσκησε η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, αφορά τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης τα επίμαχα ποσά συνολικά φθάνουν τις 200 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με την δικογραφία, υπάλληλοι του ΥΠΠΟ, που υπολογίζονται σε περισσότεροι από 50, εμφανίζονταν να έχουν αιτηθεί δάνεια ή βοηθήματα από το Ταμείο των εργαζομένων, τα οποία είχαν μεν εγκριθεί αλλά ουδέποτε πιστωθεί στους λογαριασμούς των εμφανιζόμενων ως αιτούντων, καθώς -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- κατέληγαν στα υπό κατηγορία πρόσωπα.

Το συγκεκριμένο ταμείο είχε σύμφωνα με το νόμο τη δυνατότητα να χορηγεί δάνεια σε εργαζομένους του ΥΠΠΟ, κυρίως για ιατρικούς λόγους, τα οποία εξοφλούνταν με κρατήσεις από τους μισθούς των δανειοληπτών.

Έτσι όπως εκτιμάται, οι κατηγορούμενοι αρχικά «βάφτιζαν» δάνεια τα επίμαχα ποσά, που δεν ξεπερνούσαν τα 1.500 ευρώ ανά περίπτωση, και εν συνεχεία τους έδιναν χαρακτήρα «βοηθήματος» ώστε να μην γίνονται κρατήσεις μισθών στους ανίδεους «δανειολήπτες» υπαλλήλους.

Στα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στην μηνυτήρια αναφορά ήταν και υπεύθυνες δηλώσεις εμφανιζομένων «δανειοληπτών» του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ με τις οποίες βεβαιώνουν ότι ουδέποτε έλαβαν πίστωση από το ταμείο τους.

Την ανάκριση για την υπόθεση θα διενεργήσει ανακριτής Διαφθοράς.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ αναμένεται να τεθεί άμεσα σε καθεστώς εκκαθάρισης, με νομοθετική ρύθμιση.

Πηγή: neaselida.gr

Δήλωση του τομεάρχη Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρολιάκου, για την κακουργηματική δίωξη 17 πρώην στελεχών του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ για πλαστά δάνεια

Πολιτική και ηθική δικαίωση για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η δίωξη που άσκησε η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, σε 17 στελέχη της διοίκησης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ), για υπόθεση χρηματικών ποσών που εμφανίζονταν να έχουν διατεθεί σε εργαζόμενους χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν την περίοδο 2012-2014.

Τα «δάνεια-μαϊμού» αποκαλύφθηκαν μετά από μηνυτήρια αναφορά που είχε κατατεθεί από την τότε πολιτική διοίκηση του ΥΠΠΟ, το 2018.

Η σημερινή ηγεσία του ΥΠΠΟ είναι υποχρεωμένη επίσης πολιτικά και ηθικά ν’ απαντήσει για ποιο λόγο έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα θέσει το ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ σε καθεστώς εκκαθάρισης, ενώ εκκρεμούσε η εισαγγελική έρευνα.

Αλλιώς, ευλόγως δικαιούται ο κάθε πολίτης να διερωτηθεί εάν πρόκειται για προσπάθεια «κουκουλώματος» μιας υπόθεσης που -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- αφορά τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης.

Σχετικά Άρθρα: