Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Βόμβα στο Δημόσιο:επιδόματα και ενιαίο μισθολόγιο

Comments Off on Βόμβα στο Δημόσιο:επιδόματα και ενιαίο μισθολόγιο
Βόμβα στο Δημόσιο:επιδόματα και ενιαίο μισθολόγιο
  • Αλλάζουν τα πάντα με το ενιαίο μισθολόγιο.
  • Τρομακτικές απώλειες έως και 150% στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλλων.
  • Κόβονται παράλογα επιδόματα όπως έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία και επανατοποθέτησης κεραίας στα τρόλει

Νέες περικοπές ετοιμάζονται στις πρόσθετες αμοιβές και στα επιδόματα σε υπουργεία και ΔΕΚΟ και δήμους  με στόχο ο βασικός μισθός να αποτελεί το 80% των αποδοχών και τα επιδόματα να φτάνουν στο μάξιμουμ ποσοστό του 20%.

Αυτό ουσιαστικά θα πετσοκόψει τις πρόσθετες αμοιβές εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων των οποίων έως τώρα οι αποδοχές έφταναν να ξεπερνούν και το 150% του μισθού τους.
Για παράδειγμα, υπάλληλος του υπουργείου οικονομικών με βασικό μισθό 984 ευρώ, μαζί με τα επιδόματα έπαιρνε στο τέλος του μήνα 2.309 ευρώ. Τώρα, μετα βίας θα παίρνει 1.180 ευρώ που σημαίνει θα χάσει 1. 129 ευρώ μηνιαίως.

Τα πιο σημαντικά επιδόματα που θα περικοπούν ή θα ενσωματωθούν στο βασικό μισθό είναι:
– η προσωπική διαφορά 176 ευρώ που παίρνουν οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι
– το επίδομα πληροφορικής
– η εξωδιδακτική απασχόληση για εκπαιδευτικούς και
– το επίδομα προβληματικών περιοχών για όσους υπηρετούν στην παραμεθώριο

Τα παράλογα επιδόματα

Εως 40% θα φτάσουν οι μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων στις αστικές συγκοινωνίες.
Μερικά απο τα επιδόματα που θα περικοπούν τα οποία χαρακτηρίζονται “παράλογα” είναι το επίδομα παράδοσης- παραλαβής λεωφορείου, το επίδομα της έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία και το επίδομα της επανατοποθέτησης κεραίας για τους οδηγούς των τρόλεϊ.

  • Τρία μόνο επιδόματα θα παραμείνουν στο Δημόσιο
  • Σχεδιάζει κλαδικές συμβάσεις η κυβέρνηση
  • Συνολικά οι 768.000 δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν σήμερα περίπου 100 επιδόματα γενικά ή ειδικά, τα οποία στοιχίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό 5,2 δισ ευρώ.

Τρία μόνο επιδόματα, το οικογενειακό, το επίδομα ευθύνης για τους προϊσταμένους και το ανθυγιεινό το οποίο λαμβάνουν ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο, όπως οι νοσηλευτές θα παραμείνουν αυτοτελή στο ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο αναμένεται να μπει σε ισχύ το αργότερο έως τα μέσα του 2011.

Συνολικά οι 768.000 δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν σήμερα περίπου 100 επιδόματα γενικά ή ειδικά, τα οποία στοιχίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι βασικοί μισθοί είναι στα 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα βασικότερα επιδόματα τα οποία θα καταργηθούν ή θα ενσωματωθούν στο βασικό μισθό είναι η προσωπική διαφορά των 176 ευρώ που λαμβάνουν οι περισσότεροι υπάλληλοι το επίδομα Πληροφορικής, το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης και τέλος το επίδομα προβληματικών περιοχών για όσους υπηρετούν στην παραμεθόριο.

Μάλιστα, το υπουργείο προσανατολίζεται να προτείνει στην ΑΔΕΔΥ, τη δημιουργία κλαδικών μισθολογίων τα οποία θα αφορούν στους διοικητικούς υπαλλήλους, τους τεχνικούς, τους επιστήμονες και το βοηθητικό προσωπικό, ενώ θα εξοιμειωθούν μισθολογικά σε βάθος τετραετίας οι υπάλληλοι ίδιων προσόντων ανεξάρτητα με το πού υπηρετούν.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια τα λεγόμενα μισθολογικά ρετιρέ του δημοσίου θα υποστούν μειώσεις, ενώ αντίστοιχα θα βγουν κερδισμένοι οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι. Προτεραιότητα επίσης του υπουργείου Εσωτερικών είναι η σύνδεση της αμοιβής με την παραγωγικότητα για υπαλλήλους, αλλά και για υπηρεσίες.

Πηγή: NewsIt