Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Nέο δάνειο θα χρειαστεί η Ελλάδα

Comments Off on Nέο δάνειο θα χρειαστεί η Ελλάδα
Nέο δάνειο θα χρειαστεί η Ελλάδα
ΣΤΟ «ΦΩΣ» ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ BUNDESBANK

Eνα νέο δάνειο θα χρειαστεί η Ελλάδα εντός του 2014 από τους Ευρωπαίους εταίρους της εκτιμά η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank).

Το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» επικαλείται έγγραφο της Bundesbank, το οποίο απευθύνεται στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο έγγραφο η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας αναφέρει πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «σίγουρα θα συμφωνήσουν σε ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα έως τις αρχές του 2014 το αργότερο».

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας βάσει του υφιστάμενου δανειακού προγράμματος καλύπτονται έως τον Αύγουστο του επόμενου έτους, όπως άλλωστε παραδέχεται και το υπουργείο Οικονομικών.

Από εκεί και πέρα η Αθήνα στοχεύει σε έξοδο στις αγορές, προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει για το υπόλοιπο του έτους. Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει από τις αρχές Αυγούστου πως η χώρα μας θα έλθει αντιμέτωπη με ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 11 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2015, το οποίο θα μπορούσε να διευρυνθεί περαιτέρω αν δεν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη.

Nέο δάνειο θα χρειαστεί η Ελλάδα

Το Ταμείο πιέζει εδώ και μήνες για ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων και, αν αυτό συμβεί, δεν θα έλεγε «όχι» σε νέο δανειακό πρόγραμμα.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση για να απομειωθεί το χρέος ή να υπάρξει νέος δανεισμός η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα.

Το έγγραφο της Bundesbank αναζωπύρωσε την αντιπαράθεση στη Γερμανία για το αν η Α. Μέρκελ υποβαθμίζει σκοπίμως το ενδεχόμενο νέας δανειακής βοήθειας στην Ελλάδα λόγω των επικείμενων εκλογών του Σεπτεμ

Το έγγραφο της Bundesbank αναζωπύρωσε την αντιπαράθεση στη Γερμανία για το αν η Α. Μέρκελ υποβαθμίζει σκοπίμως το ενδεχόμενο νέας δανειακής βοήθειας στην Ελλάδα λόγω των επικείμενων εκλογών του Σεπτεμβρίου

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το «Der Spiegel» στο έγγραφο, πέρα από την εκτίμηση για το νέο δάνειο, γίνεται αναφορά στα ρίσκα που σχετίζονται με το υφιστάμενο πρόγραμμα βοήθειας, τα οποία χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικά υψηλά».

Παράλληλα ασκείται κριτική για την έγκριση της χορήγησης της τελευταίας δόσης του Ιουλίου, ύψους 5,8 δισ. ευρώ. Η απόφαση χαρακτηρίζεται «πολιτικά υποκινούμενη».

Παρότι τόσο η Αν. Μέρκελ όσο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν μιλήσει με πολύ καλά λόγια για τη δουλειά που έχει γίνει από την ελληνική κυβέρνηση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, κάτι που ήταν όρος για τη βοήθεια, η Bundesbank περιγράφει τις επιδόσεις της Αθήνας ως «μετά δυσκολίας ικανοποιητικές».

«Παρά το γεγονός πως η Bundesbank δεν θέλησε να σχολιάσει το έγγραφο αποτελεί σαφή ένδειξη του ενδιαφέροντος της γερμανικής πλευράς, η οποία θέλει να αποφύγει κάθε συζήτηση για ένα πιθανό ?κούρεμα? του ελληνικού χρέους πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του «Der Spiegel».

Πρόκειται για μια αποκάλυψη η οποία αναζωπυρώνει την αντιπαράθεση για το εάν η κ. Μέρκελ σκοπίμως προσπαθεί να υποβαθμίσει την προοπτική περαιτέρω βοήθειας με φόντο τις εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου, από τις οποίες αναμένεται να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία, σχολιάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, δεδομένου ότι οι εκλογικοί της αντίπαλοι, και κυρίως ο κ. Π. Στάινμπρουκ ,την κατηγορούν ότι κρύβει τον κίνδυνο οι Γερμανοί φορολογούμενοι να κληθούν να χρηματοδοτήσουν ακόμα ένα πακέτο διάσωσης.

Κώστας Τσαχάκης