Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Aνακοίνωση της Δημοκρατικής Συνεργασίας

Comments Off on Aνακοίνωση της Δημοκρατικής Συνεργασίας
Aνακοίνωση της Δημοκρατικής Συνεργασίας

Αθήνα 2/12/2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,

To τελευταίο διάστημα, συντελείται μια ανελέητη επίθεση σε όλες τις κατακτήσεις των Αρχαιοφυλάκων. Η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΕΥΦΑ, στην πρόσφατη ανακοίνωσή της, με την οποία ανέστειλε πρόωρα τις κινητοποιήσεις του κλάδου μας, για άλλη μια φορά μας λέει τη μισή αλήθεια.

Αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου καθώς η ΠΕΥΦΑ ήταν ανήμπορη να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και να αντιδράσει δυναμικά, ανέκυψε μια σειρά προβλημάτων:

Το ΤΑΠΑ που μας έλεγαν ότι διασφάλιζε την πληρωμή των Πέραν του Πενθημέρου δήλωσε άγνοια και άρνηση της καταβολής τους.

Επίσης από το Γενικό Λογιστήριο, τη Δ/νση Οικονομικού του ΥΠΠΟΤ αλλά και από κάποιους λογιστές των Εφορειών Αρχαιοτήτων, άρχισε να αμφισβητείται, ο σημερινός τρόπος καταβολής Κυριακών – Εξαιρεσίμων ημερών & Πέραν του Πενθημέρου. Από εδώ και στο εξής με βάση το νέο μισθολόγιο και τους πίνακές του, πρέπει να υπολογίζονται πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου, όπως πληρώνονταν μέχρι και σήμερα ή προς συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου; Η διαφορά των δύο περιπτώσεων είναι πολύ μεγάλη όπως καταδεικνύει το ακόλουθο παράδειγμα: αρχαιοφύλακας με 10 χρόνια προϋπηρεσίας, στο βαθμό Ε ΜΚ 3, θα αμοίβεται για το Εξαιρέσιμο και το Πέραν ως εξής:

α) πέραν του υποχρεωτικού – 5,15 (ωρομίσθιο) Χ 6,66 (ώρες) = 34,29 (μικτά) – 25% (κρατήσεις) = 25,72 καθαρά

β) προς συμπλήρωση – 2,47 (ωρομίσθιο) Χ 6,66 (ώρες) = 16,45 (μικτά) – 25% (κρατήσεις) = 12,33  καθαρά

Άρα κατά μέσο όρο, αν ισχύσει η περίπτωση β), παρουσιάζεται μείωση της τάξης του 50-70%.

 

Η ΠΑΣΚ – ΠΕΥΦΑ που αποτελεί την πλειοψηφία στην Εκτελεστική Γραμματεία ανήμπορη να αντιδράσει παρέδωσε τα κλειδιά του Σωματείου στην ΠΟΕ – ΥΠΠΟ. Έτσι σε προγραμματισμένη συνάντηση της Ομοσπονδίας με την Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟΤ σχετικά με το Νέο Οργανισμό, συζητήθηκαν και τα δικά μας θέματα. Η κ. Μενδώνη ανταποκρίθηκε αφενός θετικά στα Πέραν του Πενθημέρου για τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο και αποφασίστηκε να πληρωθούν από το ΤΑΠΑ, αφού εκδοθεί νέα Κοινή Υπουργική απόφαση, καθώς κινδυνεύαμε άμεσα να χάσουμε τα ήδη δεδουλευμένα μας .

Ξεκαθάρισε αφετέρου ότι, από τη νέα χρονιά η πληρωμή των Κυριακών – Εξαιρεσίμων ημερών & Πέραν του Πενθημέρου θα περάσει στον Τακτικό Προϋπολογισμό. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι με δεδομένη την οικονομική κατάσταση, αυτό μπορεί να συνεπάγεται επιπλέον περικοπές ή επιβολή πλαφόν στις ήδη επιβαρυμένες δευτερεύουσες απολαβές, ενώ παράλληλα, όπως εξηγήσαμε παραπάνω, μένει ανοικτό το θέμα του τρόπου υπολογισμού και αμοιβής τους.

Ακόμη η Γενική Γραμματέας ανακοίνωσε ότι ανοίγουν μια σειρά θέματα προς συζήτηση για το νέο έτος όπως: οι προσλήψεις έκτακτου προσωπικού θα είναι από πολύ λίγες έως μηδενικές – αλλαγές ωραρίων στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους – αλλαγές στο Πενθήμερο. Επίσης ο Νέος Οργανισμός που απεργάζονται στο ΥΠΠΟΤ με συνενώσεις των Υπηρεσιών, Εφορειών, Δ/σεων, λέγεται ότι μπορεί να συμπεριλάβει το κλείσιμο μικρών Μουσείων της Περιφέρειας και μετακίνηση του προσωπικού σε μεγαλύτερα Μουσεία. Εάν λοιπόν περάσουν όλα αυτά τα μέτρα, τότε ο κλάδος μας θα γυρίσει πολλά χρόνια πίσω και θα οδηγηθούμε σε έναν εργασιακό Μεσαίωνα.

Θα σας θυμίσω δηλώσεις της κ. Μενδώνη στην Ελευθεροτυπία (2/6/2010): «πρέπει να γίνουν συγχωνεύσεις, «ίσως ένας “Καλλικράτης” μουσείων». «Υπάρχουν προϊστάμενοι που δεν τολμούν να τα βάλουν με τις συντεχνίες και να αλλάξουν τα ωράρια λειτουργίας των μουσείων. Αντί να ανοίγουν τις 8 το πρωί, που δεν πατάει ψυχή, να ανεβάζουν ρολά στις 10 και να κλείνουν στις 5 το απόγευμα αντί στις 3 μ.μ. Αυτό θα σήμαινε μικρότερο κόστος λειτουργίας, μονοβάρδιες και όχι διπλές βάρδιες φυλάκων.»

Ο Υπουργός Πολιτισμού σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου (Ελευθεροτυπία 29/11/2011) δήλωσε: «Αντιμετωπιζόμαστε με καλή διάθεση από το υπουργείο Οικονομικών, δεδομένου ότι το ΥΠΠΟΤ αναγνωρίζεται ως αναπτυξιακό υπουργείο. Αλλωστε έχουμε επιτύχει όλες τις αναγκαίες περικοπές, μειώνοντας τα έξοδά μας κατά 30%, περικόπτοντας τις σπατάλες (π.χ. από τη Λυρική μέχρι τις βάρδιες φύλαξης) και αναδιατάσσοντας τις προτεραιότητές μας».

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΠΕΥΦΑ

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι δεχόμαστε συντονισμένη επίθεση για όλα τα θέματα στην παρούσα χρονική στιγμή. Το Σωματείο παρουσιάζει εικόνα διάλυσης, με συνεχείς παλλινωδίες και υποχωρήσεις, για τις οποίες τεράστιες είναι οι ευθύνες της ΠΑΣΚ, καθώς αποτελεί την πλειοψηφία και σαν δόγμα της έχει υιοθετήσει την άκριτη στήριξη των κυβερνητικών επιλογών και αποφάσεων, τόσο στο γενικότερο κυβερνητικό επίπεδο, όσο και στο ειδικότερο του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚ με την στάση που τηρούν, οδήγησαν την Πολιτική Ηγεσία στη συνειδητοποίηση ότι είναι δέσμιοι των «παραταξιακών» και «προσωπικών» τους επιλογών και άρα δεν θα αντιδράσουν έαν το ΥΠΠΟΤ κάνει τώρα τις παραπάνω επιθέσεις. Ας θυμηθούμε μαζί πως και γιατί κατέληξε η ηγεσία του ΥΠΠΟΤ σ’ αυτό το συμπέρασμα:

α) Στην τελευταία Γενική Συνέλευση, η Δημοκρατική Συνεργασία είχε επισημάνει όλα αυτά που ετοίμαζαν για μας χωρίς εμάς και πρότεινε ένα πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων με παράλληλη ενημέρωση των εργαζομένων, πρόταση η οποία δεν υπερψηφίστηκε για λίγες μόλις ψήφους. Η ΠΑΣΚ είχε τότε αντιπροτείνει άλλες ευέλικτες μορφές κινητοποιήσεων, κρίνοντας προφανώς ότι δεν ήταν τόσο κρίσιμες οι εξελίξεις. Κατέφυγε λοιπόν στις μουσικές συναυλίες, που τις βάφτισε διαμαρτυρίες, σε συνεργασία πάντα με την ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να βασανίσει τα αυτιά των Υπουργών ώστε να ενδώσουν στα αιτήματά μας!!!

β) Την 25η Μαρτίου αφού είχε προσυνεννοηθεί η Γενική Γραμματέας με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), προκειμένου να ανοίξουμε τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους σε μία από τις ελάχιστες (6) αργίες που μας έχουν απομείνει, η πλειοψηφία της ΠΕΥΦΑ, δέχτηκε ευχαρίστως το αίτημα της Πολιτικής Ηγεσίας, παρά τις έγγραφες διαμαρτυρίες και τη συλλογή υπογραφών των συναδέλφων από το Αρχ/κό Μουσείο Θεσ/κης και πολλούς άλλους χώρους και Μουσεία!!!

γ) Στις αρχές του καλοκαιριού, χωρίς να ενημερωθεί και να αποφασίσει το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΥΦΑ, προχώρησαν σε αλλαγές ωραρίων: στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και όχι μόνο, εφάρμοσαν ωράριο 9:30 – 16:00. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, ότι μόνοι τους άνοιξαν την κερκόπορτα, για συνολικές αλλαγές ωραρίων, σε όλα τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους!!!

δ)Υποτίμησαν δήλωση του Υπουργού Πολιτισμού ότι, «τα επικουρικά καθήκοντα θα δοθούν σε ιδιώτες», δεν ανησύχησαν, δεν προετοιμάστηκαν, αντίθετα άνοιξαν διάπλατα την πόρτα των ιδιωτικοποιήσεων στο ΥΠΠΟΤ με πιθανές απρόβλεπτες συνέπειες και για τον κλάδο των Αρχαιοφυλάκων.Έτσι δεν αντέδρασαν καθόλου όταν ανέλαβαν υπηρεσία στην Α’ ΕΠΚΑ ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού!!!

 ε) Δεν αντέδρασε ούτε η ΠΕΥΦΑ, ούτε η ΠΟΕ – ΥΠΠΟ, μολονότι ήταν ενημερωμένες από τη Δημοκρατική Συνεργασία, όταν στην Αρχαία Αγορά Θεσ/κης (χώρος που παρέμενε κλειστός λόγω έλλειψης προσωπικού) δόθηκε εντολή να λειτουργήσει ο χώρος με υπαλλήλους από τον τομέα καθαριότητας του Δήμου Θεσ/κης!!! Ευτυχώς, ο Γιάννης Δελνιώτης, μέλος της Δημοκρατικής Συνεργασίας και εκλεγμένος Σύμβουλος στην ΠΕΥΦΑ, μαζί με τον εκλεγμένο εκπρόσωπο του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Θες/κης και άλλους συναδέλφους αντέδρασαν άμεσα και πρωτοστάτησαν στην απομάκρυνση από τον αρχαιολογικό χώρο των υπαλλήλων του Δήμου.

στ) Η ΠΕΥΦΑ σε αγαστή συνεργασία με την Πολιτική Ηγεσία κάλεσε τους Αρχαιοφύλακες να εργαστούν εθελοντικά κατά την Πανσέληνο του Αυγούστου (άκουσον! άκουσον!), απεμπολώντας τα δικαιώματά τους στην υπερωριακή απασχόληση, τη στιγμή μάλιστα που η περσινή Πανσέληνος, παρόλες τις διαβεβαιώσεις της ΠΑΣΚ στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΥΦΑ, δεν έχει πληρωθεί έως σήμερα!!! Ψιλά γράμματα για την ΠΕΥΦΑ ότι οι φιέστες της Πολιτικής Ηγεσίας για δική της προβολή πρέπει να πληρώνονται.

ζ) Πλήρης και ύποπτη αδράνεια της ΠΕΥΦΑ την κρίσιμη περίοδο πριν από την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου, όταν ήταν υπό διαμόρφωση ακόμη όλα όσα μας αφορούν, καθορίζουν την ποιότητα ζωής μας και σήμερα αποτελούν νόμο του κράτους. Τότε εν μέσω τουριστικής περιόδου είμασταν πάνοπλοι στον αγώνα διατήρησης των κεκτημένων μας. Μπορούσαμε να κρατήσουμε τις αμοιβές τω Πέραν στα 50 ευρώ, να μην μετετραπούν σε υπερωριακή απασχόληση και να εξαιρεθεί ο κλάδος μας από την εφεδρεία. Μάθετε ότι όλοι οι κλάδοι που λειτουργούν σε 12ωρη & 24ωρη φύλαξη κινητοποιήθηκαν δυναμικά το καλοκαίρι και όχι μόνο κράτησαν την καταβολή των Κυριακών – Εξαιρεσίμων ημερών & Πέραν του Πενθημέρου τους ώς είχαν, αλλά πέτυχαν και κάτι ακόμη: την εξαίρεσή τους από την εφεδρεία. Αυτό είναι νίκη εν μέσω εποχής ΔΝΤ και μαζικών απολύσεων. Όταν πιέζεις αποτελεσματικά κάνεις τον αντίπαλο να υποχωρήσει. Εμείς  γιατί δεν συνταχθήκαμε μαζί τους, γιατί δεν υιοθετήσαμε έστω τη στάση τους;

η) Την ώρα,  που συντελούνταν μια πρωτόγνωρη επίθεση σε όλες τις κατακτήσεις των εργαζομένων και όλος ο κόσμος ήταν στους δρόμους, συμμετέχοντας  μαζικά  στις γενικές απεργίες της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, οι Αρχαιολογικοί Χώροι και τα Μουσεία ήταν ανοικτά και λειτουργούσαν κανονικά σε πλήρη εργασιακή ειρήνη, με εξαίρεση ελάχιστους Χώρους και Μουσεία, όπου οι συνάδελφοι με δική τους πρωτοβουλία τα κράτησαν κλειστά. Η πλειοψηφία της ΠΑΣΚ – ΠΕΥΦΑ απούσα και σιωπούσα. Ούτε μια ανακοίνωση της ΠΕΥΦΑ που να προτρέπει τους Αρχαιοφύλακες τότε να απεργήσουν και να κλείσουν οι Αρχαιολογικοί Χώροι (όπως π.χ. τώρα όψιμα στην τελευταία απεργία). Στήριζαν τόσο απροκάλυπτα τις κυβερνητικές επιλογές ώστε πολλά στελέχη της ΠΑΣΚ σε κάποιες από αυτές τις απεργίες ούτε καν συμμετείχαν.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Το συμπέρασμα που εξάγεται από τα παραπάνω είναι ότι, η ΠΕΥΦΑ με την σημερινή της διάρθρωση,  είναι ανίκανη και επικίνδυνη να διαχειριστεί τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.  Θυσίασε πολύ σημαντικές κατακτήσεις των μελών της για να μπορεί να επιλέγει Αρχιφύλακες στους Αρχαιολογικούς Χώρους και τα Μουσεία, με κριτήρια προσωπικά, απεμπολώντας έτσι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης για σύσταση Γραφείου Φύλαξης – Τμήματος Φύλαξης ανά Εφορία και Δ/νσης Φύλαξης – Πληροφόρησης με αξιοκρατική στελέχωσή τους, που θα ενίσχυαν τη θεσμική κατοχύρωση του κλάδου μας.

Η Δημοκρατική Συνεργασία αν και δικαιώνεται από την άσχημη για τον κλάδο πραγματικότητα, για την οποία ευθύνεται η πλειοψηφία της ΠΕΥΦΑ, πιστεύει παράλληλα στη δύναμη όλων μας για  καλυτέρευση των όρων εργασίας μας. Μην απογοητεύεστε. Μην υποτιμάτε τη δύναμη μας. Ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ!!!

Άμεσα πρέπει όλοι οι συνάδελφοι να πιέσουμε με κάθε τρόπο (ακόμα και με την συλλογή υπογραφών) την πλειοψηφία στην ΠΕΥΦΑ, για να συγκληθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα τις εξελίξεις και τις προοπτικές στον κλάδο μας. Η Δημοκρατική Συνεργασία έχει ζητήσει από τον Ιούνιο και επανήλθε το Σεπτέμβριο, τη σύγκλιση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, όπως έχουν κάνει όλα τα Πρωτοβάθμια Σωματεία για να συντονίσουν τη δράση τους. Εισπράξαμε αρνητική απάντηση και πολλές δικαιολογίες.

Συνάδελφοι, η αλαζονική λογική ότι, για όλα αποφασίζει η Εκτελεστική Γραμματεία, πρέπει να εγκαταλειφθεί, αφού η πρόσφατη και παλαιότερη ιστορία της πλειοψηφίας όπως αποδείχθηκε, δεν παρέχει εγγυήσεις αταλάντευτης πάλης. Να πούμε όχι σε άλλες ψευτονίκες! Να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας!

Η μόνη λύση είναι να πιέσουμε όλοι μαζί αυτή τη φορά, εμείς οι Αρχαιοφύλακες, πριν μας πάρουν πίσω ότι μας έχει απομείνει, ακόμα και την αξιοπρέπειά μας, όλοι αυτοί που μας καταδικάζουν σε μισή ζωή!

ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΟΥΜΕ