Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Δημοκρατική Συνεργασία

Comments Off on Δημοκρατική Συνεργασία
Δημοκρατική Συνεργασία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΩΡΑΡΙΑ          

Συνάδελφοι,

Την Παρασκευή 1/6/2012 πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη της εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΕΥΦΑ, διευρυμένη με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων. Στη συνάντηση αυτή δυστυχώς ολοκληρώθηκε το ανοσιούργημα – το οποίο είχε στηθεί πολύ πριν από τις εκλογές της ΠΕΥΦΑ και το είχε αποκαλύψει η Δημοκρατική συνεργασία – σε σχέση με τα ωράρια λειτουργίας των Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων.

Η ΠΑΣΚ-ΠΑΚΑ και η ΔΑΚΕ χορεύοντας ένα παθιασμένο Αργεντίνικο Τάνγκο πάνω στις πλάτες των εργαζομένων ολοκλήρωσαν το καταστροφικό τους έργo: μετά το ξεπούλημα του 8ώρου και τις 48 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, την μείωση των μισθών μας και των δευτερευουσών απολαβών μας (Κυριακές, εξαιρέσιμες ημέρες, πέραν του πενθημέρου), ήρθε η σειρά των νέων ωραρίων για τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους. Από τα νέα θερινά ωράρια λειτουργίας προβλέπεται επέκταση κατά μια ώρα της έναρξης (από 8:00 π.μ. στις 9:00 π.μ.) και αυτό είναι το πρώτο βήμα, αφού ο στόχος είναι να μετατοπιστεί κι άλλο η ώρα έναρξης.

Είναι απορίας άξιον τι οδήγησε την πλειοψηφία της ΠΕΥΦΑ να αλλάξει την προηγούμενη απόφαση, την οποία είχαμε πάρει ομόφωνα στις 3.5.2012, σύμφωνα με την οποία δεν δεχόμασταν καμία αλλαγή έως ότου προκύψει νέος υπουργός από τις επερχόμενες εκλογές. Μάλιστα η Δημοκρατική συνεργασία κατέθεσε πρόταση στον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Αλιβιζάτο αλλά και στο συμβούλιο της ΠΕΥΦΑ για την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης σχετικά με την αναγκαιότητα ή μη άλλων ωραρίων. Συμφωνήσαμε ότι αν προκύψει θέμα, τότε και μόνο τότε θα συζητήσουμε, κάτω από το πρίσμα και των κοινωνικών αναγκών των αρχαιοφυλάκων.

Οι προσχηματικές και φαιδρές δικαιολογίες που ανέφεραν στη σύσκεψη για την ενορχηστρωμένη αλλαγή της στάσης τους ήταν η μείωση του τουρισμού.  Λες και έφταιγαν τα ωράρια των Μουσείων και οι αρχαιοφύλακες και όχι η κρίση που όλοι βιώνουμε και οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν σε σχέση με τον πολιτισμό και τον τουρισμό, πολιτικές που  στηρίχθηκαν κατ’ εξοχήν από τους ίδιους.

Σε αυτό το βρώμικο παιχνίδι σε βάρος όλων μας, εμπλέχτηκε και η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ δια του προέδρου της, ο οποίος στις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ζήτησε την προσφορά των αρχαιοφυλάκων για το καλό της πατρίδας. Γι’ αυτό και στο δελτίο τύπου της πολιτικής ηγεσίας μνημονεύεται από τους πάτρωνές τους το πόσο καλές και υπάκουες είναι η ΠΕΥΦΑ και η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ.

Όλοι αυτοί οι θιασώτες του μνημονίου, που εκχωρούν κομμάτι-κομμάτι όλες τις κατακτήσεις των εργαζομένων, μας οδηγούν στην ανεργία, στις αυτοκτονίες και στην καταστροφή της ζωής μας, δεν κοίταξαν τίποτε άλλο από το πώς θα εκπροσωπήσουν τα στενά συμφέροντα συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων (ταξιδιωτικοί πράκτορες, εφοπλιστές κ.α.) και τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα και όχι των αρχαιοφυλάκων.

Όταν δόθηκε το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε μια σειρά κλάδων του ΥΠΠΟΤ (εργατοτεχνίτες, νυχτοφύλακες κ. α.) δεν είδαμε – ούτε από την ΠΕΥΦΑ ούτε από την ΠΟΕ-ΥΠΠΟ – να επιδείξουν  την ίδια ευαισθησία και να το διεκδικήσουν για τους αρχαιοφύλακες. Ούτε λόγος να το συζητήσουμε για τον κλάδο μας, πόσο μάλλον να το διεκδικήσουμε. Τυχαίο; Δε νομίζουμε.

Η Δημοκρατική Συνεργασία μετά τη συνεχή και στερεότυπη απάντηση «θα το δούμε» της πλειοψηφίας της ΠΕΥΦΑ, θα εξετάσει μονομερώς την δυνατότητα δικαστικής διεκδίκησής του για τους αρχαιοφύλακες.

Ομοίως δεν επέδειξαν ανάλογη ευαισθησία, για τον πρόσφατο νόμο 4071/ΦΕΚ 85Α/11.4.2012* – «Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση – ενσωμάτωση οδηγίας 2009/50/ΕΚ», όπου στο άρθρο 45, παρ. 9, προβλέπεται ότι ποσοστό έως 40% των ετήσιων εσόδων του ΤΑΠΑ θα αποδίδεται στο εξής στον κρατικό προϋπολογισμό ως δημόσιο έσοδο, ούτε φυσικά όταν εξαιτίας του PSI «κουρεύτηκαν» τα αποθεματικά του ΤΑΠΑ. Όπως καταλαβαίνετε αυτά είναι χρήματα που δίνονταν για τις ανάγκες των μνημείων και για τα λειτουργικά έξοδα των Εφοριών και μέσα σ’ αυτά περιλαμβάνονται οι πληρωμές των Κυριακών, Εξαιρεσίμων ημερών και πέραν του πενθημέρου, γεγονός που καθιστά πλέον επισφαλείς τις πληρωμές μας.

Δεν είδαμε επίσης καμία αντίδραση όταν παρουσιάστηκε η «Μελέτη Σκοπιμότητας Συγχωνεύσεων-Καταργήσεων φορέων του Δημοσίου»* που εκπονήθηκε από τη Γαλλική Εταιρεία Planet-Deloitte με την εποπτεία της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. H μελέτη κινείται στο πνεύμα της συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα και της ανάθεσης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες και μια από τις βασικές προτάσεις της είναι: η συγχώνευση όλων των Μουσείων της Αθήνας και των Μουσείων της Θεσ/κης σε ένα οργανισμό ανά πόλη. Θα αναφερθούμε αναλυτικότερα σε άλλη ανακοίνωσή μας σε αυτά τα τόσο σοβαρά θέματα: των ιδιωτικοποιήσεων και του δημόσιου χαρακτήρα των μνημείων, τα οποία πλήττουν δυσμενώς και τις εργασιακές μας σχέσεις.

Ούτε αντέδρασαν στις προσλήψεις που ετοιμάζονται μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) και σωματείων, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για προσλήψεις με ανειδίκευτο προσωπικό, παράξενες διαδικασίες επιλογής, που παρακάμπτουν τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ και ανοίγουν την κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης στην φύλαξη Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

Συνάδελφοι, ζητούμε έστω την ύστατη ώρα να αναθεωρήσει την απόφασή της η πλειοψηφία ΠΑΣΚ-ΠΑΚΑ και ΔΑΚΕ  στην ΠΕΥΦΑ και να μην δεσμεύσουν τον κλάδο σε αυτά τα ωράρια, με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι στην πρόχειρη μελέτη επισκεψιμότητας των Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων που έκανε η ΠΕΥΦΑ, μετά από την παρέμβασή μας και η οποία δημοσιοποιήθηκε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αναδεικνύεται ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να συζητήσουμε αλλαγές ωραρίων.

Ζητούμε άμεση σύγκλιση του Γενικού Συμβουλίου και Έκτακτη Γενική Συνέλευση των αρχαιοφυλάκων για όλα αυτά τα ζητήματα προκειμένου να πάρουμε οι ίδιοι την τύχη στα χέρια μας.

 

Παρακαλούμε όλους τους συναδέλφους να προωθήσουν την ανακοίνωση της Δημοκρατικής  Συνεργασίας στους εργασιακούς τους χώρους