Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

8,5 εκ. ευρώ δίνει το ΥΠΠΟΤ στο Μουσείο του ΠΙΟΠ στην Κέρκυρα…

Comments Off on 8,5 εκ. ευρώ δίνει το ΥΠΠΟΤ στο Μουσείο του ΠΙΟΠ στην Κέρκυρα…
8,5 εκ. ευρώ δίνει το ΥΠΠΟΤ στο Μουσείο του ΠΙΟΠ στην Κέρκυρα…

Η… πρεμούρα για ένα Μουσείο

Η δημιουργία ενός νέου μουσείου, αποτελεί πάντα μια καλή προοπτική για τον τόπο που δημιουργείται. Για την Κέρκυρα μάλιστα που όπως όλα δείχνουν προωθείται η κατασκευή Μουσείου Τυπογραφίας στο νέο Φρούριο προφανώς δημιουργούνται νέα δεδομένα όσον αφορά την εικόνα της, αλλά και το ενδιαφέρον που θα συγκεντρώσει πάνω της. Θα μπορούσαμε μάλιστα να πανηγυρίσουμε σε μεγάλο βαθμό για την επιμονή που επιδεικνύει το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς επίσης και την ταχύτητα με την οποία διεκπεραιώθηκαν όλα τα αναγκαία στάδια των εγκρίσεων για το εν λόγω μουσείο, αν επρόκειτο να κάνουμε λόγο για μια πρωτοβουλία που εμπλέκει το Δήμο, πόσο μάλλον το Υπουργείο.
Πρέπει να σημειώσω μάλιστα ότι σε σχέση με την εμπειρία μας από τους μέχρι σήμερα ρυθμούς που ακολουθεί το Υπουργείο στις εγκρίσεις για θέματα της Κέρκυρας ιδιωτικού όσο και δημοσίου ενδιαφέροντος, η στάση του απέναντι στο ζήτημα του μουσείου τυπογραφίας μας εκπλήσσει.
Η μαγική λέξη προφανώς στην όλη ιστορία που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του Μουσείου είναι η Τράπεζα Πειραιώς και το πολιτιστικό της ίδρυμα, που όπως όλα δείχνουν έχουν τον… τρόπο τους να πείσουν το Υπουργείο να ξεπεράσει τον εαυτό του. Πέραν δε της εμπλοκής της τράπεζας, αυτό που προφανώς εκπλήσσει ακόμα περισσότερο μάλλον δυσάρεστα, η κατασκευή του εν λόγω Μουσείο γίνεται με δημόσια χρηματοδότηση, από τα προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Το ποσό που το ΥΠΠΟΤ θα δαπανήσει για να δημιουργήσει το Μουσείο Τυπογραφίας και θα ανήκει για 50 χρόνια στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Πειραιώς, αγγίζει τα 8.5 εκατομμύρια ευρώ και θα εκταμιευτούν όπως μάθαμε από το τομεακό του τουρισμού.
Κατά τα άλλα βέβαια, το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει καμία διάθεση να χρηματοδοτήσει δράσεις πολιτισμού στην Κέρκυρα, σε κάθε αίτημα που υποβάλλεται προς την Αθήνα η απάντηση περιστρέφεται στην απουσία πόρων, ενώ εσχάτως έβαλαν στόχο και κάθε πιθανό σημείο πολιτιστικού ενδιαφέροντος, κοιτάζοντας να απογυμνώσει το Δήμο από υποδομές, χρήσιμες για τη λειτουργία του και την πολιτιστική του ανάπτυξη.
Το Υπουργείο Πολιτισμού με μια πρωτοφανή πρεμούρα διαθέτει 8.5 εκατομμύρια ευρώ για να δημιουργήσει ένα μουσείο για λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς, πάνω στο Νέο Φρούριο, το οποίο ο Δήμος έχει τη χρήση του (αν και του αμφισβητείται κι αυτή) ενώ το αρχαιολογικό μουσείο της Κέρκυρας στάζει νερά από το νταβάνι, αλλά ουδείς φροντίζει να το αποκαταστήσει από το Υπουργείο, για την αναστύλωση του Κάβο Σίδερο θα χρειάζονταν μόλις 1,4 εκατομμύρια, ενώ και στο Μον Ρεπό, όπου η συμβατική υποχρέωση του ΥΠΠΟΤ για τη χρήση του θερινού ανακτόρου ήταν να αναστηλωθούν από δεκαετίας τα υπόλοιπα κτίρια του συγκροτήματος δεν γίνει τίποτα.
Κανένας δεν θα ήθελε να πει όχι σε ένα ακόμα μουσείο και μάλιστα θεματικό. Μόνο που εδώ μιλάμε για μια εξόφθαλμη επιλεκτικότητα στο σχέδιο της τράπεζας. Να φανταστείτε μάλιστα ότι μέχρι να ανακαλύψουμε ότι το νέο μουσείο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο, η γενική άποψη ήταν ότι το Ίδρυμα πληρώνει για το έργο, οπότε αισθανόμασταν και μια κάποια υποχρέωση!
Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι όπως τα φανταζόμασταν και αν πρόκειται το Υπουργείο να ρίξει τόσα εκατομμύρια για ένα θεματικό μουσείο, όταν στην Κέρκυρα ο πολιτιστικός της λογαριασμός είναι ελλειμματικός έναντι τόσων παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, θεωρώ ότι το συγκεκριμένο μουσείο είναι το τελευταίο που χρειάζεται το νησί μας στην παρούσα συγκυρία.
Ουσιαστικά με τις τόσες ανοιχτές πληγές, που το Υπουργείο δεν δείχνει καμία διάθεση να κλείσει, η κουβέντα ότι θα κατασκευαστεί ένα θεματικό μουσείο για την τυπογραφία, είναι σαν να βάζουμε καινούργια γραβάτα σε ένα χιλιομπαλωμένο κουστούμι
Οφείλω τέλος να σημειώσω, ότι δεν είμαι αντίθετος στην προοπτική να δημιουργηθεί το εν λόγω μουσείο. Αν όμως αυτό πραγματοποιηθεί με χρήματα του ΥΠΠΟΤ, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το αναθέτουν στο Δήμο για να έχει και το όφελος από τη λειτουργία του.
Αν πάλι η τράπεζα επιθυμεί να δημιουργήσει το συγκεκριμένο μουσείο, στα πλαίσια της πολιτικής κοινωνικής ευθύνης του Ιδρύματός της, θα μπορούσε να το χρηματοδοτήσει, μια και ούτως ή άλλως θα εισπράττει επί μια 50κονταετία τα εισιτήρια από το συγκεκριμένη λειτουργία.
Άλλωστε τα 8 και βάλε εκατομμύρια του μελλοντικού μουσείου τυπογραφίας… θα μπορούσαν να αναστηλώσουν στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία σχεδόν ολόκληρο τον πολιτιστικό πλούτο του νησιού μας, που στενάζει από την υπο-χρηματοδότηση.

Κείμενο: ΗΛΙΑΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Είναι δ/ντης της εφημερίδας “Άποψη”