Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Το μπαλάκι στους υπουργούς για τα ειδικά μισθολόγια

Comments Off on Το μπαλάκι στους υπουργούς για τα ειδικά μισθολόγια
Το μπαλάκι στους υπουργούς για τα ειδικά μισθολόγια
Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Οι μειώσεις αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια, 12% κατά μέσο όρο, θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο 2013 για ένστολους (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες), δικαστικούς, ιατρούς ΕΣΥ, καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ, διπλωμάτες και αρχιερείς

Το «μπαλάκι» στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη, όσον αφορά την εξαίρεση των «μάχιμων» ένστολων από τις περικοπές των ειδικών μισθολογίων, έριξε το οικονομικό επιτελείο.

Οπως έλεγε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, για να υπάρξουν εξαιρέσεις τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να προτείνουν ισοδύναμα μέτρα μείωσης δαπανών από τους δικούς τους προϋπολογισμούς.

Το ζήτημα έχει ανάψει «φωτιές» στην κυβέρνηση, καθώς στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη θεωρούν ότι οι περικοπές δεν πρέπει να αγγίξουν τουλάχιστον τους μάχιμους ένστολους.

Ομως μέχρι τώρα τα ισοδύναμα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι (μειώσεις λειτουργικών δαπανών) δεν έχουν γίνει αποδεκτά από την τρόικα.

Το μπαλάκι στους υπουργούς για τα ειδικά μισθολόγια

Γι΄ αυτό και από το υπουργείο Οικονομικών ζητούνται νέες προτάσεις.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι μειώσεις των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια, 12% κατά μέσο όρο, θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2013 για ένστολους (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες), δικαστικούς, ιατρούς του ΕΣΥ, καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ, διπλωμάτες και αρχιερείς.

Οσον αφορά στην αναδρομικότητα του μέτρου, μια και στο Μνημόνιο αναφέρεται ότι πρέπει να τεθεί σε ισχύ από τον φετινό Ιούλιο, αυτή θα κριθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το πιο πιθανό είναι οι μειώσεις να έχουν αναδρομική ισχύ και να μην υπάρξουν εξαιρέσεις.

Το μπαλάκι στους υπουργούς για τα ειδικά μισθολόγια

Κι αυτό καθώς η τρόικα επιμένει στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν περιληφθεί στο Μνημόνιο και αφετέρου δεν δέχεται εξαιρέσεις στην εισοδηματική πολιτική.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της τρόικας κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αθήνα και κατά τη συζήτηση ισοδύναμων μέτρων είχαν τονίσει πως αυτά θα γίνουν αποδεκτά μόνο αν το δημοσιονομικό τους όφελος είναι βέβαιο, όπως για παράδειγμα οι μειώσεις στις συντάξεις.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι εφέτος η εξοικονόμηση που έχει προβλεφθεί από τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2013 υπολογίζεται μεταξύ 400 και 500 εκατ. ευρώ.

Οι μειώσεις στις αποδοχές ανέρχονται στο 12% κατά μέσο όρο, αλλά θα είναι υψηλότερες για τους υψηλόμισθους έως και πάνω από 20% και θα περιορίζονται σε μονοψήφιο ποσοστό για τους χαμηλόμισθους.

ΔΙΠΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ
5,9 δισ. ευρώ ετησίως για τα ειδικά μισθολόγια

Διπλό θα είναι το οικονομικό… χτύπημα για τους περίπου 200.000 υπαλλήλους του Δημοσίου, οι οποίοι αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Και αυτό γιατί, πέρα από τις μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους, 12% κατά μέσο όρο, θα πληγούν και από την κατάργηση των δώρων στο Δημόσιο. Ετσι θα χάσουν άλλα 1.000 ευρώ μεικτά σε ετήσια βάση.

Το συνολικό ετήσιο κόστος του προϋπολογισμού για την καταβολή των μισθών στα ειδικά μισθολόγια ανέρχεται σε 5,9 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο κονδύλι πάει για την πληρωμή των ένστολων, οι οποίοι ξεπερνούν τις 156.000 άτομα. Η μισθοδοσία τους φθάνει τα 3,5 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Κώστας Τσαχάκης