Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Με ψήφο από 180 βουλευτές η νέα δανειακή σύμβαση

Comments Off on Με ψήφο από 180 βουλευτές η νέα δανειακή σύμβαση
Με ψήφο από 180 βουλευτές η νέα δανειακή σύμβαση
ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος ενημέρωσε κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις. “Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν με ευρεία πλειοψηφία” δήλωσε

Το διαπραγματευτικό πλαίσιο, οι “καυτοί” αριθμοί του “κουρέματος”, οι πασιφανείς κίνδυνοι, οι προτεραιότητες και τα κρίσιμα ερωτήματα που συνδέονται απολύτως με τις εσωτερικές πολιτικές αντιδράσεις αποτελούν για την κυβέρνηση τον νέο “συναγερμό” των πρώτων 48 ωρών μέχρι το “αξίωμα” της Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα την Τετάρτη το βράδυ.

Εκ των πραγμάτων οι ώρες που μεσολαβούν “προκαλούν” εξελίξεις, ενώ η ελληνική κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να κινηθεί μεταξύ της μείζονος σημασίας διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες και των εσωτερικών σεναρίων.

Το “κούρεμα”, μία λέξη που το οικονομικό επιτελείο θέλει να αντικαταστήσει με τη “διαγραφή” (εκτιμώντας ότι εκφράζει περισσότερο την επιδίωξη της καθαρής λύσης), έχει αρχίσει και αποκτά συγκεκριμένο πλαίσιο και θεωρείται ότι με την αυριανή απόφαση της Συνόδου Κορυφής θα συνοδευτεί με “ασφαλιστικές δικλίδες” για τα ασφαλιστικά ταμεία και τις “κόκκινες γραμμές” ως προς το ενδεχόμενο νέων μέτρων.

Από την άλλη πλευρά το “καπάκι” των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας έχει πια σηκωθεί, αφού ακόμη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος περιγράφει σε δήλωσή του το πότε, πώς, και με ποιο στόχο θα φτάσει στη Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση – εάν και εφόσον υπάρξει φυσικά κατάληξη στην αυριανή μαραθώνια συζήτηση των Βρυξελλών.

Το δίλημμα των “180”, δηλαδή της ψήφισης από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία της νέας δανειακής σύμβασης, προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου προ της Συνόδου Κορυφής, ωστόσο συνεργάτες του πρωθυπουργού τόνιζαν ότι πριν από τη “Μεγάλη Τετάρτη” δεν μπορεί να ανοίξει η σχετική συζήτηση.

Πέραν των “διαδικαστικών” και με εντολή του πρωθυπουργού, όπως δηλώνει ο κ. Βενιζέλος, ενημέρωσε χθες τους αρχηγούς των κομμάτων.

Οι πληροφορίες λένε ότι τους πληροφόρησε πως η νέα δανειακή σύμβαση θα φτάσει στη Βουλή στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης υποστήριξε χθες ότι ο υπουργός Οικονομικών του είπε τηλεφωνικά για την κατεύθυνση ψήφισής της με “180”.

Η απάντηση του κ. Βενιζέλου παραπέμπει δε στο ότι είχε αναλυτική συζήτηση με τον πρωθυπουργό για τον χειρισμό του μείζονος πολιτικού ζητήματος και ως εκ τούτου ανέλαβε να “προκαλέσει” από τώρα τη συζήτηση.

“Ενημέρωσα, κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού, τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα πάντα” λέει στη χθεσινοβραδινή του δήλωση ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας την… είδηση:

“Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα (σ.σ.: περί ”180” η ερώτηση) πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο”.

Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Βενιζέλος ουσιαστικά επιβεβαιώνει το σενάριο της ψηφοφορίας με “180” για τη νέα δανειακή σύμβαση, αν και θέτει το ζήτημα πολιτικά. Είναι το πρώτο “δόλωμα” για να μετρηθούν αντιδράσεις; Και σε συμφωνία με τον κ. Παπανδρέου;

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προέχει η Σύνοδος

Να υποβαθμίσει το θέμα που προκύπτει και από τη δήλωση του Ευ. Βενιζέλου περί “ευρείας πλειοψηφίας” θα επιχειρήσει σήμερα η κυβέρνηση. “Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη κάτι τέτοιο” μπορεί να είναι η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος θα καταδείξει την ανάγκη να παραμείνουν όλα τα φώτα του ενδιαφέροντος προς το παρόν στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής…

Φώφη Γιωτάκη