Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Αμφιβολίες ΔΝΤ για τo πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας

Comments Off on Αμφιβολίες ΔΝΤ για τo πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας
Αμφιβολίες ΔΝΤ για τo πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας

Με σχεδόν παγιωμένη την εκτίμηση ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας εισέρχεται σε οριακό σημείο, καταφθάνει, σε οκτώ μέρες από σήμερα η τρόικα, καθώς το «εορταστικό» για την χώρα τριήμερο πλήθυναν οι ενδείξεις ότι οι πιστωτές θεωρούν αναιμικά τα αποτελέσματα της ελληνικής προσπάθειας «να βγάλει το κεφάλι από το νερό» με αποτέλεσμα να επεξεργάζονται δεύτερα και τρίτα σχέδια…

Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών μεγεθών της», αναφέρει σύμφωνα με το Der Spiegel το έγγραφο, διαφορετικά «οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας είναι δυνατόν να αρνηθούν να αποζημιωθούν με ένα ποσοστό απομείωσης χρέους υψηλότερο του ως τώρα αναφερόμενου

Εσωτερικό έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Spiegel, κρίνει ως ανεπαρκές το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το γερμανικό περιοδικό εκτιμά ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατηρεί αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα χρέους της και θεωρεί ότι προκειμένου η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία και να επιτύχει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές της, θα πρέπει είτε (α) να ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας, είτε (β) να αυξηθεί η παρεχόμενη βοήθεια από τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης.

«Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών μεγεθών της», αναφέρει σύμφωνα με το Spiegel το έγγραφο, διαφορετικά «οι ιδιώτες πιστωτές της ενδέχεται να αρνηθούν να αποζημιωθούν με ένα ποσοστό απομείωσης χρέους υψηλότερο του έως τώρα συμφωνημένου (50%).

Η «κόκκινη γραμμή» της τρόικας είναι η μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα και η κατάργηση οργανισμών και φορέων του κράτους. Μετά το ναυάγιο της εφεδρείας η τρόικα θέτει επιτακτικά θέμα άμεσων α

Η «κόκκινη γραμμή» της τρόικας είναι η μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα και η κατάργηση οργανισμών και φορέων του κράτους. Μετά το ναυάγιο της εφεδρείας η τρόικα θέτει επιτακτικά θέμα άμεσων απολύσεων, ακόμα και με συμβάσεις αορίστου χρόνου, εμμένοντας στον στόχο ότι θα πρέπει να έχει μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015.

Το περιοδικό επισημαίνει επίσης ότι στο συγκεκριμένο έγγραφο του Ταμείου γίνεται λόγος για καθυστερήσεις στη διαρθρωτική προσαρμογή της χώρας μας ενώ καυτηριάζεται η απουσία προόδου στη φοροσυλλογή και την αξιοποίηση δημοσίων περιουσιακών στοιχείων μέσω αποκρατικοποιήσεων.

Οι επιφυλάξεις του Ταμείου για το ύψος του αναδιάρθρωσης κάθε άλλο παρά καινούριες είναι. Ηδη από τις 19 Δεκεμβρίου, από το ΔΝΤ διέρρεε η πληροφορία ότι τα ανώτατα κλιμάκιά του πιστεύουν πως η ελληνική περίπτωση απαιτούσε «μεγαλύτερο κούρεμα» που θα έφθανε πέραν του 60%. (Ρεπορτάζ: Μιχάλης Ιγνατίου)