Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Όλοι οι κλάδοι σε ένα Ταμείο

Comments Off on Όλοι οι κλάδοι σε ένα Ταμείο
Όλοι οι κλάδοι σε ένα Ταμείο

Ταμείο – γίγαντα για την περίθαλψη εκατομμυρίων ασφαλισμένων δημιουργούν τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας.
Στον Οργανισμό Παροχών Υγείας (ΟΠΥ) θα υπαχθούν οι κλάδοι Υγείας του ΙΚΑ (μαζί με τις μονάδες Υγείας του), του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ (ως προς τις παροχές σε είδος), του ΟΠΑΔ και του Οίκου Ναύτη.

  • Πόροι του Οργανισμού θα είναι ο κρατικός προϋπολογισμός (0,7% του ΑΕΠ), οι εισφορές ασθένειας ασφαλισμένων και εργοδοτών. Από την έναρξη λειτουργίας του, θεσπίζεται εργοδοτική του δημοσίου σε ποσοστό 5,1% επί πάσης φύσεως αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Εισφορά προβλέπεται και για τους συνταξιούχους, οι οποίοι θα καταβάλουν 4% των αποδοχών τους. Η εισφορά των συνταξιούχων του δημοσίου (2,55%) αυξάνεται κατά 0,7% από την 1η Ιανουαρίου 2012 και κατά 0,75% από την 1η Ιανουαρίου 2013, για να φτάσει στο 4%.
  • Ο ΟΠΥ διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο θα εκπροσωπούνται εργαζόμενοι και εργοδότες. Το διοικητικό, ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στις μονάδες που θα συγχωνευτούν, μεταφέρεται με την ίδια εργασιακή σχέση, την οργανική θέση, βαθμό, κλάδο και ειδικότητα που κατέχει σήμερα.
  • Στον φορέα υπάγονται και οι υγειονομικές μονάδες που ανήκουν στο ΙΚΑ και συγχωνεύονται με αντίστοιχες του ΕΣΥ: Το 1ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ Αθήνας εντάσσεται στο «Σισμανόγλειο», το 2ο Νοσοκομείο ΙΚΑ Θεσσαλονίκης στο «Αγιος Παύλος», το Βραχείας Νοσηλείας Αθήνας στην «Πολυκλινική», το Ογκολογικό ΙΚΑ Αθήνας «Γ. Γεννηματάς» στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» και το 7ο ΙΚΑ Νοσοκομείο Αθήνας στο «Αγία Ολγα».
  • Στο νομοσχέδιο καθορίζεται και η επιστροφή (rebate) των φαρμακοποιών προς τα Ταμεία, ανάλογα με τον τζίρο τους (0,5% έως 8%).

Πηγή: Έθνος