Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΗΡΙΑΝΝΑ Β.Λ.

0 σχόλια
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΗΡΙΑΝΝΑ Β.Λ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σας παραθέτουμε το ψήφισμα που κατατέθηκε από την Αυτόνομη Παρέμβαση στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ στη συνεδρίαση της 20ης-7-2017 και δεν εγκρίθηκε, καθώς καταψήφισαν οι παρατάξεις ΔΗΣΥΠ και ΔΑΚΕ.  Για άλλη μια φορά, οι ως άνω  παρατάξεις σε αγαστή συνεργασία μεταξύ τους, ακόμα και για ένα θέμα που αφορά τις ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών, δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τα στερεότυπα του παρηκμασμένου και γραφειοκρατικού συνδικαλισμού. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εμείς θα συνεχίσουμε ακάματα στον ίδιο δρόμο της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας και των ατομικών ελευθεριών.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΗΡΙΑΝΝΑ Β.Λ.

αυτονομη

Η πρόσφατη κατά πλειοψηφία (3-2) απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής που έχει επιβληθεί στην Ηριάννα δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για την λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Η 29χρονη υποψήφια διδάκτορας του ΕΚΠΑ είχε την ατυχία να κατηγορηθεί ο σύντροφός της το 2011 για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση για την οποία έχει αθωωθεί τελεσίδικα. Το 2013 με αφορμή την εύρεση μερικού γενετικού υλικού που αποδίδεται στην ίδια, ενώ πολλοί πραγματογνώμονες έχουν ήδη αμφισβητήσει την εγκυρότητα του δείγματος-  συνελήφθη και της ασκήθηκε ποινική δίωξη. Στο παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρεται, ότι δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που να την συνδέει με την οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, ενώ και οι πραγματογνώμονες αναφέρουν στην έκθεσή τους, ότι διαπιστώθηκαν τραγικά λάθη και σημαντικές ελλείψεις από τους διεθνείς κανόνες, που έχουν θεσπιστεί για την ανάλυση γενετικού υλικού σε υποθέσεις που σχετίζονται με εγκληματικές πράξεις,

Παρ΄ όλα αυτά το Β’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε την Ηριάννα Β.Λ. σε κάθειρξη 13 ετών χωρίς αναστολή και η αίτηση αναστολής της απορρίφθηκε.

Η συγκεκριμένη υπόθεση δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο, καθώς δεν πρόκειται απλά για την στοχοποίηση μιας νέας επιστημόνισας, η οποία είχε την «ατυχία» να ποινικοποιηθούν οι κοινωνικές της σχέσεις, αλλά δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για όσους «δεν συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις».

Κανείς σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία δεν αμφισβητεί την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, όταν όμως και η ίδια δεν δείχνει με τέτοιου τύπου εκδικητικές αποφάσεις, ότι δεν έχει η ίδια ανεξαρτητοποιηθεί από την κοινή λογική και το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Θυμίζουμε, ότι σήμερα τα μέλη της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης με δικαστικές αποφάσεις κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσά μας και σπείρουν το ρατσιστικό και νεοναζιστικό λόγο τους, όταν νέοι άνθρωποι και επιστήμονες καταδικάζονται σε βαρύτατες ποινές χωρίς αποδεικτικά στοιχεία.

Η ΠΟΕ ΥΠΠΟ ενώνει τη φωνή της με όλες τις συλλογικότητες, τους φορείς, τους ανθρώπους του πολιτισμού, του αθλητισμού, της επιστημονικής κοινότητας και ζητά την δίκαιη και αμερόληπτη κρίση για το συγκεκριμένο θέμα. Η άδικη απόφαση πρέπει να ανατραπεί.

Είναι ζήτημα Δημοκρατίας και υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.