Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Φυλλορροεί η κυβερνητική πλειοψηφία, ανεξάρτητη και η Μιλένα

Comments Off on Φυλλορροεί η κυβερνητική πλειοψηφία, ανεξάρτητη και η Μιλένα
Φυλλορροεί η κυβερνητική πλειοψηφία, ανεξάρτητη και η Μιλένα

Την ανεξαρτητοποίησή της από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και τέως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιλένα Αποστολάκη, εκφράζοντας την αντίθεση της με τις πρωτοβουλίες του Γ. Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη Βουλή. Πλέον η κυβέρνηση έχει τη στήριξη 152 βουλευτών, έχοντας χάσει συνολικά τη στήριξη οκτώ από την ψηφοφορία για την έγκριση του Μνημονίου έως σήμερα.

Η εέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την αποχώρηση του Νίκου Μπίστη από το ΠΑΣΟΚ και το σκληρό κείμενο έξι στελεχών του κόμματος, οι οποίοι ζητούν εκλογές, θέτει εν αμφιβόλω όχι μόνο τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αλλά ακόμη και την παροχή 151 θετικών ψήφων στην πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, που ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός. Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής με την ψηφοφορία.

Δυσαρέσκεια “Σημιτικών”

Είναι εμφανές ότι το μπλοκ βουλευτών και στελεχών που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, δεν βλέπει με καθόλου  καλό μάτι την κίνηση Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης με την τρόικα.

Θεωρούν τα στελέχη αυτά ότι ένα “όχι” βγαλμένο μέσα από την κάλπη του δημοψηφίσματος ή ακόμη και η μαζική αποχή, σε ποσοστό άνω του 60%, θα είχε συνέπεια την ακύρωση όλης της πορείας που χαράκτηκε με την ψήφιση του Μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος.

Μιλένα: Το δημοψήφισμα εξυπηρετεί σκοπιμότητες

Στην επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρωθυπουργό, η Μιλένα Αποστολάκη αναφέρει ότι “είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται οι θεσμοί ως εργαλεία, προκειμένου να επιδιωχθούν σκοπιμότητες”.

Σημειώνει ότι ψήφισε σειρά νομοσχεδίων, “γνωρίζοντας ότι δεν εκφράζω τη βούληση των πολιτών που με εξέλεξαν, αξιολογώντας ως πρώτιστο καθήκον μου την αποφυγή της χρεοκοπίας και της επακόλουθης στάσης πληρωμών” και προσθέτει ότι “τούτη τη στιγμή εκπροσωπώντας ως βουλευτής σύμφωνα με το σύνταγμα το έθνος έχω χρέος να αντισταθώ σε αυτή τη λαθεμένη πολιτική επιλογή που διχάζει, επιχειρώντας ανεπίτρεπτα να υποκαταστήσει τη λαϊκή εντολή και την ίδια στιγμή την βιωσιμότητα της χώρας”.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει ανεπιτυχείς τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση, υποστηρίζοντας ότι “οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος δεν επιτυγχάνονται”, καθώς και ότι η “νομοθετική υπερπαραγωγή αδυνατεί να μετουσιωθεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις”.

Δικαιολογεί την απόφασή της να μην παραδώσει  τη βουλευτική της έδρα γράφοντας πως “οι στιγμές είναι χρήσιμες και οι πολίτες έχουν ανάγκη να εκπροσωπούνται από βουλευτές που εξέλεξαν”.

Η Μιλένα Αποστολάκη εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2000 και ανέλαβε χαρτοφυλάκιο υφυπουργού Ανάπτυξης στην κυβέρνηση που σχηματίστηκε υπό τον Κώστα Σημίτη.

Χθες το βράδυ, ο πρώην υφυπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη, Νίκος Μπίστης γνωστοποίησε ότι αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ και προτίθεται να προσχωρήσει στη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη.