Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Υπεψηφίστηκε ο σκληρότερος προϋπολογισμός της σύγχρονης ιστορίας

Comments Off on Υπεψηφίστηκε ο σκληρότερος προϋπολογισμός της σύγχρονης ιστορίας
Υπεψηφίστηκε ο σκληρότερος προϋπολογισμός της σύγχρονης ιστορίας

Αυτά που προβλέπει για το 2012 θα γονατίσουν τα ελληνικά νοικοκυριά

– 258 ναι στον προϋπολογισμό εκτός από το υπουργείο του Μ. Χρυσοχοΐδη που είχε δύο απώλειες
– Αιχμές από Λ. Παπαδήμο για Σαμαρά και Παπανδρέου: Δεν υπάρχει πολυτέλεια για αλληλοκατηγορίες
– Λ. Παπαδήμος: “Η μπόρα θα έχει διάρκεια και ενδείξεις για ανάπτυξη από το 2013”
– Τι προβλέπει ο πιο σκληρός προϋπολογισμός των τελευταίων χρόνων

Ένας προϋπολογισμός που δεν μοιάζει με κανέναν άλλον από όσους έχουμε διαβάσει και βιώσει μέχρι τώρα υπερψηφίστηκε στη Βουλή και όχι γιατί ψηφίστηκε νωρίτερα ή υπαγορεύεται από την τρόικα, αλλά γιατί για πρώτη φορά υπερψηφίστηκε από τουλάχιστον τα 4/5 της Βουλής.

Ναι στον προϋπολογισμό του 2012 είπαν 258 βουλευτές σε σύνολο 299, καθώς απουσίαζε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γαληνός. Υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ., του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας – πλην των Χρ. Κατσούρα (ΠΑΣΟΚ) και Π. Καμμένου (διαγραφείς από Ν.Δ.), όπως είχαν προαναγγείλει, ενώ οι βουλευτές Ηλείας του ΠΑΣΟΚ, Π. Δημητρουλόπουλος και Π. Αντωνακόπουλος δήλωσαν «παρών» στον προϋπολογισμό του υπουργείου Ανάπτυξης, διαμαρτυρόμενοι για τα κονδύλια των πυρόπληκτων στην Ηλεία.

Ο προϋπολογισμός του 2012 θα είναι ο πλέον σκληρός της σύγχρονης ιστορίας με μέτρα και χαράτσια που αναμένεται να γονατίσουν τα ήδη βεβαρημένα ελληνικά νοικοκυριά, με δραματική μείωση των εισοδημάτων για μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ αναμένεται να πληγούν ακόμα και τα χαμηλά εισοδήματα, λόγω της παρακράτησης για την έκτακτη εισφορά.

Πόσο θα κοστίσει ο νέος προϋπολογισμός στις τσέπες μας απο την 1η Ιανουαρίου 2012

Δραματική μείωση θα δουν στα εισοδήματά τους μισθωτοί και συνταξιούχοι το 2012 ενώ αναμένεται να πληγούν ακόμα και τα χαμηλά εισοδήματα, λόγω της παρακράτησης για την έκτακτη εισφορά.

– η έκτακτη εισφορά για εισοδήματα του 2012, με τη μορφή κρατήσεων απο 1/1/2012
– η πληρωμή έκτακτης εισφοράς του 2011
– η αύξηση της παρακράτησης λόγω μείωσης του αφορολογήτου (απο 12.000 σε 5.000 ευρώ)
– οι φορολογούμενοι θα καταβάλουν μεγαλύτερο φόρο για τα εισοδήματα του ’11 που θα εκκαθαριστούν με αφορολόγητο 5.000 ευρώ.

Εκτός όμως απο αυτά οι φορολογούμενοι θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται λόγο και του περιορισμού ή της κατάργησης των φοροαπαλλαγών (έκπτωση για ενοίκιο κύριας κατοικίας, δίδακτρα φροντιστηρίου κ.α.)

Παραδείγματα
1.    Οι επιβαρύνσεις για μισθωτό με εισόδημα 21.000 ευρώ (δηλαδή 1.500 ευρώ το μήνα) θα έχουν ως εξής:
-μηνιαίες κρατήσεις 217,85 ευρώ
-έκτακτη εισφορά του 2011 ύψους 420 ευρώ.
-θα πληρώσει 750 ευρώ παραπάνω στην εφορία, λόγω της μείωσης του αφορολογήτου καθώς ο φόρος που αναλογεί διαμορφώνεται στις 2.670 ευρώ

2.   Οι επιβαρύνσεις για συνταξιούχο με σύνταξη 9.500 ευρώ το χρόνο (725 ευρώ το μήνα):

-θα επιβαρυνθεί με 450 ευρώ για τα φετινά εισοδήματα, λόγω της μείωσης του αφορολογήτου.

Πρόσθετοι φόροι πάνω απο 5 δισ. ευρώ

Σε 3,6 δισ. ευρώ θα ανέλθει η επιπλέον φορολογική επιβάρυνση το 2012. Πρακτικά όμως οι επιπλεόν φόροι που θα πληρώσουμε είναι πάνω απο 5 δισ. ευρώ κι αυτό γιατί θα πρέπει να καλυφθούν και οι απώλειες απο έσοδα τα οποία αναμένεται να είναι μειωμένα στον προϋπολογισμό του 2012.

Ετσι, ο φόρος φυσικών προσώπων (αφορολόγητο 5.000 ευρώ, τεκμήρια, αποδείξεις και φοροαπαλλαγές) θα έχει αυξημένα έσοδα για το δημόσιο 2,4 δισ. ευρω.

Αύξηση πάνω απο 2,5 δισ. ευρώ αναμένεται απο το έκτακτο τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων καθώς και απο το ΕΤΑΚ 2009 και τον φόρο ακίνητης περιουσίας 2010 και 2011, που δεν έχουν ακόμη εισπραχθεί.

Απο την άυξηση στον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και την εξίσωσή του τον επόμενο Οκτώβριο αναμένονται 269 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι.

Απο την άυξηση των αντικειμενικών αξιών αναμένονται 100 εκατ. ευρώ, απο την έκακτη εισφορά και ειδική εισφορα αλληλευγγύης αναμένονται 601 εκατ. ευρώ  και απο το τέλος επιτηδεύματος αναμένονται 150 εκατ. ευρώ.