Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Τρελοκομείο Βρυξελλών…

Comments Off on Τρελοκομείο Βρυξελλών…
Τρελοκομείο Βρυξελλών…

Oμολογείται, σε όλους τους τόνους, πια, ότι η απουσία κοινής διακυβέρνησης είναι η βασική αιτία της πανευρωπαϊκής κρίσης.

Προστίθεται ότι το ευρώ δεν είναι βιώσιμο, πλέον, χωρίς μια κοινή πολιτική και τα εργαλεία της.

Ακόμη ότι απαιτείται ευρωπαϊκός συντονισμός, αλληλεγγύη και ριζικές αλλαγές στη φύση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με μόνιμους μηχανισμούς στήριξης, ευρω-ομόλογα κι άλλα παρεμφερή.

Οι παραδοχές αυτές, που εμφανίζονται ως ομπρέλα για μια ΕΕ χωρίς τις διαστροφές της ΟΝΕ, παρακάμπτουν το ουσιώδες:

Κοινή διακυβέρνηση κι όλα τα υπόλοιπα, αλλά με ποια πολιτική; Για ποιους σκοπούς, από ποιους και με ποια μέσα;

Διότι, αν ο λόγος γίνεται για μια άλλη εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού, πρόκειται για νέες παραμυθίες των υπεύθυνων για τη σημερινή κατάσταση.

Η συνταγή είναι… τοξική. Η πανευρωπαϊκή κρίση, αν κι εκδηλώνεται με εθνικές ιδιαιτερότητες σε κάθε χώρα, έχει καθολικές αιτίες. Αυτές βρίσκονται στο οικονομικό μοντέλο που διαμορφώθηκε στην πορεία από το Μάαστριχτ ως τη Λισαβόνα κι όχι στα… γουρούνια του Nότου.

Η αντιμετώπιση της κρίσης στο ίδιο πλαίσιο και από τους ίδιους δρόμους που προκάλεσαν την καταιγίδα όλα δείχνουν ότι σημαίνει απρόβλεπτη επιδείνωση. Με οδυνηρότερες, σε έκταση και ένταση, επιπτώσεις για τους Ευρωπαίους πολίτες της καθημερινότητας. Τουλάχιστον, αυτό επιβεβαιώνεται συνεχώς τον τελευταίο χρόνο. Από την Ελλάδα ως την Ιρλανδία και από την Πορτογαλία ως τις άλλες χώρες του Νότου, που περιμένουν σειρά για να μπουν στην «εντατική» της λιτότητας και τα διαλυτήρια του κοινωνικού κράτους.

Όλα τα μέτρα των Βρυξελλών αποδείχτηκαν ανεπαρκή, αν δεν πέτυχαν ακριβώς το αντίθετο από εκείνο στο οποίο στόχευαν. Πέραν της κρίσης, που απειλεί όλο το ευρωπαϊκό σκηνικό, έχει προσβάλει και μια κρίση στοιχειώδους λογικής την ηγεσία της ευρωζώνης.

Η αριστοκρατία της ΕΕ, κλεισμένη στα παλάτια της, φαίνεται σαν να έχει πάθει ομαδική πολιτική παράκρουση. Συμπεριφέρεται σαν να έχει απέναντί της κάποιες τρισκατάρατες αγορές και δαιμονικούς κερδοσκόπους. Ενώ έχει τον εαυτό της!

Τρελοκομείο οι Βρυξέλλες, όπου τα συνήθη ηρεμιστικά είναι άχρηστα. Η χρήση τους προκαλεί ήδη απρόβλεπτες παρενέργειες…

Δυστυχώς, με τον οικονομικό πόλεμο να μαίνεται παντού, τα σοβαρότερα είναι μπροστά. Με ανοιχτά όλα τα σενάρια…

Πηγή: Ημερησία