Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Το ECOFIN τίναξε στον αέρα τις τραπεζικές καταθέσεις

Comments Off on Το ECOFIN τίναξε στον αέρα τις τραπεζικές καταθέσεις
Το ECOFIN τίναξε στον αέρα τις τραπεζικές καταθέσεις

Όλα αλλάζουν στις τραπεζικές καταθέσεις αφού το Ecofin με τη χθεσινή του απόφαση δέχεται ότι τα ποσά άνω των 100.000 ευρώ θεωρούνται «επενδύσεις», άρα μπορούν και να «κουρευτούν». Σύμφωνα με το νέο δόγμα, ούτε οι καταθέσεις κάτω των 100.000 είναι εξασφαλισμένες.

Με βάση την απόφαση, οι καταθέτες παύουν πλέον να αντιμετωπίζονται ως ασφαλισμένοι αποταμιευτές, αλλά θεωρούνται επενδυτές που αναλαμβάνουν ρίσκο και φέρουν ακεραία την ευθύνη των επιλογών τους.

Γίνεται αντιληπτό ότι τα γεγονότα του Μαρτίου στην Κύπρο και όσα τη συνοδεύουν προσέφεραν την ευκαιρία της πρώτης εφαρμογής των νέων κανόνων που θα διέπουν στο εξής τον ευρωπαϊκό  χρηματοπιστωτικό τομέα.

«Αυτή είναι μια επιτυχία, μια σκληρά κερδισμένη επιτυχία», δήλωσε στο τέλος της μαραθώνιας συνεδρίασης, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, εκριμώντας ότι η συμφωνία είναι «πολύ σημαντική για την οικονομική σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Αν μια τράπεζα είναι το πρόβλημα, τώρα έχουμε ένα ενιαίο σύνολο κανόνων σε όλη την Ευρώπη για να αποφασίσει ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό», δήλωσε από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Παράθυρο για κούρεμα καταθέσεων και κάτω των 100.000 ευρώ

Σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους,  στα ψιλά γράμματα της συμφωνίας για το bail in των τραπεζών, υπάρχει ένα παράθυρο, αυτό της μη διασφάλισης ακόμη και των καταθετών που θεωρούνται ως διασφαλισμένοι, δηλαδή όσων έχουν ποσό κάτω των 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το capital.gr, βάσει της απόφασης που ελήφθη, απαγορεύεται μεν να «κουρευτούν» άμεσα οι καταθέσεις αλλά, αν εκλείψουν όλες οι άλλες επιλογές (μέτοχοι, ομόλογα, μη διασφαλισμένες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ) και προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση του δημοσίου και των φορολογουμένων, να αντληθούν χρήματα και από τα αντίστοιχα Ταμεία Εγγύησης Καταθέσεων των κρατών – μελών…

Τα Ταμεία Εγγύησης Καταθέσεων ανά την ΕΕ, «κρατάνε» ως απόθεμα ένα ποσό από τις ίδιες τις καταθέσεις. Έτσι, αν παραστεί ανάγκη να συνεισφέρουν, τότε αυτή η συνεισφορά ουσιαστικά ισοδυναμεί με έμμεσο κούρεμα των καταθέσεων.

Διαβεβαιώσεις από το Ελληνικό υπουργείο Οικονομικών

Στον απόηχο της συμφωνίας στο ECOFIN το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους Έλληνες καταθέτες:

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι καταθέσεις των Ελλήνων, αλλά και των άλλων πολιτών της ΕΕ στα πιστωτικά ιδρύματα, με βάση τη χθεσινή απόφαση του ECOFIN, είναι απολύτως εγγυημένες, τουλάχιστον μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ ανά άτομο και ανά τράπεζα.

Επιπλέον, στην Ελλάδα, όπου για τις τράπεζες έχει ήδη διατεθεί ποσό 50 δισ. ευρώ για τη θωράκισή τους, οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες στο σύνολό τους. Η περί του αντιθέτου φημολογία που αναπτύσσεται από ορισμένα ΜΜΕ, είναι απολύτως ανακριβής» καταλήγει η ανακοίνωση.