Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Aσφαλιστικό: τελικό σχέδιο

Comments Off on Aσφαλιστικό: τελικό σχέδιο
Aσφαλιστικό: τελικό σχέδιο

Περικοπές σε συντάξεις, εφάπαξ και δώρα

Στα 67 το όριο ηλικίας

Μετατίθεται για το 2014 η αύξηση του ορίου ηλικίας για το ΕΚΑΣ από το 60ό στο 65ο έτος

Με αλλαγές σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις -π.χ. μικρότερης έκτασης μειώσεις στο εφάπαξ- αλλά με την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά μία διετία από το 2013 θα κατατεθεί στη Βουλή το πακέτο μέτρων για το Ασφαλιστικό.

Στο «μέτωπο» των συντάξεων οι περικοπές σε ποσά άνω των 1.000 ευρώ θα είναι 5% έως 15%, ενώ δεν γλιτώνουν οι συνταξιούχοι με βαριά αναπηρία. Χθες οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και Εργασίας Γ. Βρούτσης είχαν συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ για τις προωθούμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Το τελικό σχέδιο θα προβλέπει τα εξής:

1. Οι περικοπές στο εφάπαξ βοήθημα θα μπορούν να είναι μικρότερες έως 35% από αυτές που είχε αρχικά υπολογιστεί.

Το «μαχαίρι» αφορά 23 Ταμεία Πρόνοιας, που με βάση τις αναλογιστικές μελέτες χορηγούν υψηλότερο βοήθημα σε σχέση με τις εισφορές που εισπράττουν.

Περικοπές σε συντάξεις, εφάπαξ και δώρα - Στα 67 το όριο ηλικίας

Η απόκλιση εισφορών – παροχών φτάνει έως και το 83%, ωστόσο -σύμφωνα με τις χθεσινές πληροφορίες- σε συγκεκριμένους φορείς θα περιοριστεί το ποσοστό της μείωσης του βοηθήματος. Δηλαδή σε σχέση με το αρχικό ποσοστό περικοπής θα μπορεί να υπάρχει μία βελτίωση που, όπως αναφέρθηκε, δεν θα ξεπερνά το 35%. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων περικοπών στα καταβαλλόμενα εφάπαξ.

Μέσα στην επόμενη χρονιά θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του βοηθήματος και επομένως από το 2014 έρχονται νέες «αναπροσαρμογές» στα ελλειμματικά Ταμεία.

2. Αύξηση κατά μία διετία των ορίων συνταξιοδότησης. Το γενικό όριο θα πάει από το 65ο στο 67ο έτος, ενώ η «έξοδος» με 40 έτη δουλειάς θα γίνεται στα 62. Η αύξηση θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2013 και δεν προβλέπεται μεταβατική περίοδος.

Περικοπές σε συντάξεις, εφάπαξ και δώρα - Στα 67 το όριο ηλικίας

Υπολογίζεται πως επηρεάζονται άμεσα 50.000 άτομα που κανονικά θα έβγαιναν στη σύνταξη το 2013 και άλλοι 50.000 που θα έφευγαν το 2014. Εδώ πρέπει να σημειωθούν πως γλιτώνουν όσοι προλάβουν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς. Στο τελικό κείμενο δεν προβλέπεται η αύξηση των ελάχιστων απαιτούμενων ετών ασφάλισης που παραμένουν στα 15.

3. Περικοπή των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ. Η περικοπή θα είναι 5% για ποσά από 1.000 έως 1.500 ευρώ, 10% για ποσά από 1.500,01 έως 2.000 ευρώ και 15% για μεγαλύτερα ποσά. Εκτιμάται πως επηρεάζονται 900.000 άτομα.

4. Κατάργηση των δώρων σε όλα τα Ταμεία.

5. Εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις και στα άτομα με βαριά αναπηρία (μέχρι τώρα εξαιρούνταν από τις μειώσεις). Εκτιμάται πως θα επηρεαστούν 30.000 άτομα.

6. Μετάθεση για το 2014 της αύξησης του ορίου ηλικίας για την καταβολή του ΕΚΑΣ. Συγκεκριμένα από το 2014 το όριο θα πάει από το 60ό στο 65ο έτος, ωστόσο για το 2013 δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή (είναι μία από τις αλλαγές που τελικά αποφασίστηκαν).

Στη συνάντηση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Κουτρουμάνης επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει μεταβατική περίοδος στην αύξηση των ορίων ηλικίας, δεν πρέπει να καταργηθούν τα δώρα, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στο θέμα του ΕΚΑΣ και είναι ανάγκη να υπάρξουν ηπιότερες αλλαγές στα εφάπαξ. Τελικά, όπως ήδη αναφέρθηκε, θα υπάρξουν μικρότερες μειώσεις στο εφάπαξ και οι αλλαγές στο ΕΚΑΣ αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από το 2014.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ