Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφίστει; ως τις 19/7

Comments Off on Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφίστει; ως τις 19/7
Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφίστει; ως τις 19/7

Κατατέθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Τρίτης (9/7) στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο – καρμανιόλα με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 6,8 δισ. ευρώ ώς τον Οκτώβριο, που ενέκρινε  το Eurogroup. Το νομοσχέδιο αποτελείται από 109 άρθρα και ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο.

 • Το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση των σχολικών φυλάκων (2.000 άτομα), καθώς και την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας (3.500 άτομα).
 • Επίσης, προβλέπει ειδική διάταξη για τους συμβασιούχους που παραμένουν στις εργασίες τους με προσωρινές διαταγέςΗ διάταξη προβλέπει ότι όλες οι υποθέσεις πρέπει να έχουν εκδικαστεί μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2013 και οι αποφάσεις να έχουν εκδοθεί ώς τις 31 ΔεκεμβρίουΕπίσης, ορίζει ότι όσες υποθέσεις δεν έχουν τελεσιδικήσει ώς τις παραπάνω ημερομηνίες με υπαιτιότητα του συμβασιούχου, αυτός ο συμβασιούχος θα απολύεται.
 • Καταργήσεις φορέων με μια υπουργική απόφαση
  Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο 90, το οποίο δίνει την δυνατότητα στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με τον οικείο υπουργό, να καταργεί ή να συστήνει θέσεις ανά κατηγορία, κλάδο ή ειδικότητα, σε υπουργεία, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΟΤΑ και άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
  Η πρόβλεψη του άρθρου που θέλει τις αποφάσεις αυτές να λαμβάνονται κατόπιν εισήγησης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης μετά από τεκμηρίωση που θα στηρίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης δομών και σχέδια στελέχωσης, δεν απέτρεψε την αντιπολίτευση από το να καταγγείλει τις «υπερεξουσίες» που δίνονται στους υπουργούς.
 • προβλέπεται υποχρεωτική  μετάταξη μονίμων υπαλλήλων, η μεταφορά υπαλλήλων ΙΔΑΧ, η μεταφορά υπαλλήλων που διατηρούν τη δημοσιοϋπαλληλική τους ιδιότητα των ΝΠΔΔ. Προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μπορεί να μεταφέρεται σε ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα.  
 • Τη νέα διαδικασία διαμόρφωσης του ύψους του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από 1 Ιανουαρίου του 2017 περιγράφει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την επόμενη κουτσουρεμένη και τμηματικά καταβαλλόμενη δόσηΌπως προβλέπεται η διαδικασία θα ξεκινά το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου κάθε έτους, και θα ολοκληρώνεται το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, οπότε το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του υπουργού Εργασίας θα αποφασίζει το ύψος του κατώτατου μισθού.
 • Επιπλέον, το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει την απελευθέρωση στο πλαφόν αποζήμιωσης δημοσίων  υπαλλήλων, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά τους απολυμένους της ΕΡΤ.
 • Μεταξύ άλλων, στο πολυνομοσχέδιο εντάχθηκε ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, ο φόρος πολυτελείας, τα μέτρα που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ (επιστροφές από τις κλινικές κλπ), τα μέτρα για τον ΟΑΕΕ, καθώς και η ρύθμιση για την εξόφληση χρεών του Δημοσίου προς τις εταιρίες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Το πολυνομοσχέδιο πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τις 19 Ιουλίου, ενώ στο ίδιο χρονικό περιθώριο θα πρέπει να έχουν περάσει όλες οι εφαρμοστικές διατάξεις και οι υπουργικές αποφάσεις που σχετίζονται με τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση.

ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΙΝΑΚΑ

 ΙΟΥΛΙΟΣ

2200         ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ
2000        ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ (ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ)
50              ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΙΟΙΚ. ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

3500        ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ
2000       ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ
1500        ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
1200       ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

 Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το νομοσχέδιο.

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!