Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Συνταξιοδοτικό: Ολοταχώς για συντάξεις ντροπής με βάση τα 360 ευρώ

Comments Off on Συνταξιοδοτικό: Ολοταχώς για συντάξεις ντροπής με βάση τα 360 ευρώ
Συνταξιοδοτικό: Ολοταχώς για συντάξεις ντροπής με βάση τα 360 ευρώ

– Ένας φορέας σύνταξης για όλους και μόνη υποχρέωση του κράτους η Εθνική Σύνταξη
– Τα επαγγελματικά ταμεία θα δίνουν τα επιπλέον χρήματα που θα συμπληρώνουν τη σύνταξη
– Μπαίνουν στο παιχνίδι οι ιδιωτικές εταιρίες για να εκμεταλλευτούν την κατάρρευση του κράτους
– Κάτω από το 60% θα πέσει η αναπλήρωση της σύνταξης και στην Ελλάδα 

Το κοινωνικό κράτος έχει καταρρεύσει. Η φράση ανήκει στον πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών της Ελλάδας που αναφέρθηκε στις δυνατότητες εισόδου των ασφαλιστικών εταιρειών στον τομέα των συντάξεων.

Με παράδειγμα τις ευρωπαϊκές χώρες ή τις χώρες του ΟΟΣΑ όπου το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης είναι στο 60% το μέλλον για την Ελλάδα είναι σχεδόν προκαθορισμένο.
Τα ποσοστά αναπλήρωσης ακόμη και στο 95% του μισθού σύντομα θα αποτελέσουν μακρινό παρελθόν στη χώρα. Το σχέδιο δείχνει μία σύνταξη για όλους, ένα ταμείο και από ‘κει και πέρα συμπλήρωμα ανάλογα με τις κρατήσεις και τις προβλέψεις του καθενός εργαζόμενου ξεχωριστά.
Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο τι συμβαίνει στα ευρωπαϊκά κράτη μπορεί να δει ποιο είναι το μοντέλο που θα ακολουθηθεί. Στην Ολλανδία για παράδειγμα, όπως αναφέρςει η εφημερίδα “Ελυεθροτυπία” η σύνταξη είναι μεν στο 90% του μισθού όμως το κράτος βάζει μονάχα το 25%.  Αντίθετα στη Γερμανία όπου η σύνταξη προέρχεται συνολικά από το κράτος η αναπλήρωση είναι στο 40%, δηλαδή ένας συνταξιούχος δεν παίρνει ούτε τα μισά χρήματα ως σύνταξη σε σχέση με τον μισθό που έπαιρνε ως εργαζόμενος.
Κάπως έτσι στην Ελλάδα των κατεστραμμένων Ταμείων είναι μονόδρομος η μείωση των συντάξεων. Ωστόσο η πλήρης εξάρτηση των εργαζόμενων (λόγω του νόμου) με τα ασφαλιστικά ταμεία δεν επιτρέπει και πλήρη αποσύνδεση.
Το σχέδιο που επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι η δημιουργία ενός και μόνο εθνικού φορέα συντάξεων στον οποίο θα υπαχθούν μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες. Αυτός ο φορέας πιθανότατα θα είναι το ΙΚΑ σε μια νέα μορφή.
Θα καθοριστεί παράλληλα εθνική σύνταξη η οποία θα καθοριστεί στα 360 ευρώ και στη συνέχεια θα προστίθεται η ανταποδοτική σύνταξη η οποία θα καθορίζεται βάσει των κρατήσεων που έχουν γίνει στους μισθωτούς ή τις εισφορές που έχουν πληρώσει οι αυτοαπασχολούμενοι.
Βέβαια τα Ταμεία είναι προβληματικά και έτσι εδώ έρχεται ο μαθηματικός τύπος που σε καμιά περίπτωση δεν ευνοεί τον πολίτη.
Με τα Ταμεία κατεστραμμένα και προβληματικά υπάρχει σχεδιασμός για θεμελίωση επιπρόσθετων ασφαλιστικών δικαιωμάτων μέσω επαγγελματικών Ταμείων για επιπλέον εισόδημα και παροχές υγείας.
Με λίγα λόγια το νέο μοντέλο προβλέπει σύνταξη 360 ευρώ και ό,τι άλλο μπορεί να δώσει το Ταμείο. Επί της ουσία δηλαδή ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτική ασφάλιση. (ΣΧΟΛΙΟ Α.Α.: Για να μην το κουράζουμε – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΨΙΧΟΥΛΩΝ ΚΑΤΟΠΙΝ ΖΗΤΙΑΝΙΑΣ. Όλα αυτά ως αποτέλεσμα τόσο των μνημονιακών πολιτικών -με προεξάρχον το περιβόητο psi που καταλήστευσε τα Ταμεία- όσο και της 30ετούς κακοδιαχείρισης και ρεμούλας από τα πασοκονεοδημοκρατικά αποβράσματα που μετέτρεψαν τον υπόκοσμό τους σε κυβερνώσα κάστα.)

ΠΗΓΕΣ:
εφημερίδα Ελευθεροτυπία
newsit.gr