Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Συμμαχία του ευρωπαϊκού Νότου προτείνει ο Νόαμ Τσόμσκι

Comments Off on Συμμαχία του ευρωπαϊκού Νότου προτείνει ο Νόαμ Τσόμσκι
Συμμαχία του ευρωπαϊκού Νότου προτείνει ο Νόαμ Τσόμσκι

Συνασπισμό των χωρών της νότιας Ευρώπης, εντός του ευρώ, για να αντιδράσουν απέναντι στην Γερμανία, προτείνει ο Αμερικανός γλωσσολόγος και φιλόσοφος Νόαμ Τσόμσκι μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Το Βήμα: «Δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε εύκολα να αφήσει την Ε.Ε. και να αποκτήσει το δικό της νόμισμα ώστε να βγει από την κρίση με έναν “κανονικό τρόπο”, υποτιμώντας τη δραχμή κτλ. Αυτό το έχουν κάνει άλλα κράτη και ακούγεται εύκολο όμως για την Ελλάδα θα είχε “κόστος”», τονίζει ο κ. Τσόμσκι και προτείνει τη συμπόρευση χωρών της Νότιας Ευρώπης.
«Η πιθανή συμπόρευση των χωρών της Νότιας Ευρώπης – Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ελλάδα-, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και κάποια περιφερειακή χώρα όπως η Ιρλανδία, είναι μια σοβαρή ελπίδα από την οποία μπορεί να επωφεληθεί και η Ελλάδα. Μπορεί να υπάρχουν ιδιαιτερότητες στην κάθε χώρα, αλλά στην ουσία τα προβλήματα είναι κοινά.
Η Ελλάδα πρέπει να γίνει μέρος ενός συνασπισμού των χωρών της Νότιας Ευρώπης, οι οποίες θα είναι στο ευρώ και θα μπορέσουν ενωμένες να αντιδράσουν απέναντι στη Γερμανία. Κατά τη γνώμη μου αυτή είναι η πιο καλή λύση για την Ελλάδα».

Τέλος, αναφέρει ότι για την Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει αυτό που έγινε για την Δυτική Γερμανία το 1953, τότε που η Δύση αποφάσισε να την βοηθήσει όταν κατέρρεε….. «Αυτή η πρόταση είναι καλή, όμως νομίζω ότι είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί» είπε.

 Ο Νόαμ Τσόμσκι χαρακτηρίζει τους Έλληνες ως έναν ανθεκτικό λαό που αντέχει στην πίεση.
«Υπάρχουν κάποιοι λαοί που έχουν στην ιδιοσυγκρασία τους την ανθεκτικότητα. Τέτοιος λαός για παράδειγμα είναι οι Παλαιστίνιοι, αλλά σίγουρα είστε και οι Έλληνες. Λαοί που είναι συνεχώς κάτω από πίεση μπορούν να αντέξουν τα δεινά που τους επιβάλλουν οι ισχυροί αλλά κυρίως να έχουν τον χρόνο ώστε να λάβουν τη σωστή απόφαση στη σωστή στιγμή. Το να αντέχεις δεν σημαίνει ότι παραδίδεσαι, ότι σταματάς την αντίσταση».

Πηγή: in.gr