Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Στα 20 εκατομμύρια οι άνεργοι το 2013 στην Ευρώπη – Στο 28% το ποσοστό στην Ελλάδα

Comments Off on Στα 20 εκατομμύρια οι άνεργοι το 2013 στην Ευρώπη – Στο 28% το ποσοστό στην Ελλάδα
Στα 20 εκατομμύρια οι άνεργοι το 2013 στην Ευρώπη – Στο 28% το ποσοστό στην Ελλάδα

Νέα αρνητικό ρεκόρ ανεργίας στην Ευρωζώνη προβλέπει μελέτη της εταιρείας οικονομικών ελεγκτών Ernst&Young. Σύμφωνα με αυτή στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 ο αριθμός των ανέργων θα υπερβεί τα 20 εκατομμύρια. από 18,7 εκατομμύρια που ήταν τον περασμένο Οκτώβριο.
Οι ειδικοί της Ernst&Young αναμένουν για το 2013 νέα αύξηση της ανεργίας στην Ευρωζώνη, εκτίμηση που βασίζουν κυρίως στην κάμψη της ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με τη μελέτη, η συνολική οικονομική επίδοση των χωρών της Ευρωζώνης θα μειωθεί κατά 0,2%, συνοδεύοντας την κάμψη του 0,4% που καταγράφτηκε το 2012. Οπως γράφουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της μελέτης, «έπεται άλλη μία δύσκολη χρονιά για την Ευρωζώνη».
Δυσοίωνες προβλέψεις για Ελλάδα και Ισπανία

Ιδιαίτερα δύσκολη θα είναι -σύμφωνα την ίδια μελέτη- η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ισπανία…Σε ό,τι αφορά την πρώτη, η μελέτη προβλέπει νέα μείωση του ΑΕΠ της χώρας έως και 4,3%, με την ανάπτυξη να επιστρέφει το 2015. Η ήδη πολύ υψηλή ανεργία στην Ελλάδα αναμένεται να κάνει νέο άλμα ανόδου φτάνοντας το 2013 στο 28%.
Τα πράγματα στο πεδίο της ανεργίας δεν είναι καλύτερα στην Ισπανία, όπου οι ειδικοί της Enrst&Young προβλέπουν άνοδο του σχετικού δείκτη στο 27%. Παρά τη μείωση του αριθμού των ανέργων στην Ισπανία με το κλείσιμο του 2012 -για πρώτη φορά μετά το περασμένο καλοκαίρι- οι πολιτικοί της χώρας αιτιολογούν την εν λόγω μείωση, παραπέμποντας στο γεγονός ότι την περίοδο των Χριστουγέννων απασχολούνται παραδοσιακά περισσότεροι εργαζόμενοι εξαιτίας της παροδικής αύξησης των αναγκών στην αγορά εργασίας.
Αντίθετα, καλή είναι η εικόνα στη Γερμανία, παρά την άνοδο κατά 88 χιλιάδες του αριθμού των ανέργων τον τελευταίο μήνα του 2012. Τον Δεκέμβριο ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς απασχόληση διαμορφώθηκε στα 2.840.000 και το αντίστοιχο ποσοστό στο 6,7%, όπως αναφέρει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας. Η αύξηση της ανεργίας τον μήνα Δεκέμβριο είναι συνηθισμένο φαινόμενο, ωστόσο το 2012 η τάση αυτή εμφανίζεται ενισχυμένη. Παράλληλα τον μήνα Δεκέμβριο ο αριθμών των κενών θέσεων εργασίας διαμορφώθηκε στις 421.000. Οι περισσότερες εντοπίζονται στους κλάδους της μηχανολογίας, της ηλεκτρολογίας, της ενέργειας, της κατασκευής μηχανών και στις μεταφορές.
Πηγή: Deutsche Welle