Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Στα 13 μέτρα μας στήνει η τρόικα

Comments Off on Στα 13 μέτρα μας στήνει η τρόικα
Στα 13 μέτρα μας στήνει η τρόικα
ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Την αποδοχή καταλόγου με 13 σκληρά μέτρα αξιώνει η τρόικα από την κυβέρνηση. Συγκαταλέγονται απολύσεις στο Δημόσιο, ψαλίδισμα του κατώτατου μισθού και περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Η αδιάλλακτη αυτή στάση καθιστά κρίσιμης σημασίας τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου

Η πιο μεγάλη… ώρα είναι τώρα για το νέο δάνειο και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Η τρόικα κρατά αδιάλλακτη στάση και ζητεί από την κυβέρνηση να πει «ναι» σε 13 μέτρα-φωτιά. Εμφανίζεται μάλιστα αμετακίνητη όσον αφορά τις απολύσεις στο Δημόσιο, τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και σε πρόσθετες παροχές στις ΔΕΚΟ, αλλά και τη μείωση του κατώτατου μισθού. Φέρεται δε να… συζητά τα «δώρα» στον ιδιωτικό τομέα.

Ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των τριών κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση καλούνται να… επικυρώσουν τη συμφωνία με την τρόικα επί των προαπαιτούμενων δράσεων προκειμένου οι εταίροι μας να ανάψουν το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του PSI και την κατάρτιση της νέας δανειακής σύμβασης ύψους 130 δισ. ευρώ. Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα η πλέον κρίσιμη σύσκεψη του Λ. Παπαδήμου με τον Γ. Παπανδρέου, τον Αντ. Σαμαρά και τον Γ. Καρατζαφέρη.

Οι θέσεις
Στη σύσκεψη θα συζητηθούν οι «κόκκινες γραμμές» που θέτουν οι αρχηγοί των κομμάτων. Παπανδρέου και Σαμαράς λένε «όχι» στο κόψιμο του 13ου και του 14ου μισθού, με τον πρόεδρο της ΝΔ να βάζει βέτο και στις περικοπές των επικουρικών. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε κοινή γραμμή με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο εμμένει στη θέση του για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου, παρά την ξεκάθαρη αντίθεση της τρόικας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και χθες αργά το βράδυ οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη, με τον κ. Βενιζέλο να δηλώνει πως για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης η διαπραγμάτευση «είναι πάρα πολύ σκληρή».

Είναι δε πιθανό η σύσκεψη των αρχηγών υπό τον κ. Παπαδήμο να μετατεθεί για το Σάββατο, αν δεν καταστεί δυνατόν να βρεθεί η «χρυσή τομή» στις διαβουλεύσεις.

«Ομοφωνία»
Επί της ουσίας θα πρέπει αφενός να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και αφετέρου «ομοφωνία» στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Το βέβαιο είναι ότι μέχρι την Κυριακή το βράδυ θα πρέπει να έχει «κλειδώσει» η συμφωνία επί των νέων μέτρων και να έχει ετοιμαστεί ένα 20σέλιδο «προμνημόνιο», το οποίο θα παρουσιαστεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα 6 του μήνα στις Βρυξέλλες.

Αν η ελληνική πλευρά δεν είναι έτοιμη, δεν πρόκειται να υπάρξει συνεδρίαση του Eurogroup. Είναι ενδεικτικό πως την έκτακτη συνεδρίαση προανήγγειλε προχθές ο κ. Βενιζέλος, ενώ χθες η εκπρόσωπος του Ολι Ρεν δήλωσε ότι δεν υπάρχει απόφαση για την πραγματοποίησή της.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Συζήτηση για πάνω από 130 δισ.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο το νέο δάνειο να ξεπερνά τα 130 δισ. ευρώ, όπως σημείωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Επίσης ο κ. Βενιζέλος ζήτησε την «κινητοποίηση» της ΕΚΤ υποδηλώνοντας ότι θα πρέπει να συμμετάσχει στο «κούρεμα» των ομολόγων. Για το νέο πρόγραμμα ανέφερε ότι «έχει αρχίσει να γίνεται δειλά δειλά λόγος για μία μικρή αύξηση του ποσού των 130 δισ. ευρώ από σήμερα μέχρι και το 2015». Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι ανάγκες της Ελλάδας θα αποκρυσταλλωθούν μετά και την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας για το χρέος.

«Προαπαιτούμενες δράσεις» για τη νέα δανειακή σύμβαση
Τα 13 μέτρα που απαιτεί η τρόϊκα

  • Σε 13 «προαπαιτούμενες δράσεις», τις οποίες θέτει η τρόικα, θα πρέπει να συμφωνήσουν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση

1. Κλείσιμο φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα με άμεσες απολύσεις

Μετά την αποτυχία της εφεδρείας και τις μεγάλες καθυστερήσεις, η κυβέρνηση καλείται να βάλει «λουκέτο» σε… ανενεργούς δημόσιους οργανισμούς και να απολύσει το προσωπικό τους.

2. Εξορθολογισμός των πρόσθετων αμοιβών και αλλαγές στους κανονισμούς εργασίας στη γενική κυβέρνηση (ΔΕΚΟ)

Παρά τις μεγάλες περικοπές που έχουν γίνει στους μισθούς των εργαζομένων, η τρόικα επιμένει πως πρέπει να κοπούν πρόσθετες παροχές και να υπάρξει ελαστικοποίηση των όρων εργασίας. Οι παρεμβάσεις αφορούν και στις εισηγμένες ΔΕΚΟ.

3. Δημιουργία ενός ενιαίου επικουρικού ταμείου και μείωση των επικουρικών συντάξεων

Οπως λένε οι επικεφαλής της τρόικας κατά τη διάρκεια των επαφών τους με κυβερνητικά στελέχη, οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις θα έπρεπε να είχαν γίνει «χθες». Σε όσα Ταμεία είναι στο «κόκκινο», η μεσοσταθμική μείωση θα είναι 15%.

4. Πλήρης απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων

Και στο μέτωπο της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις, καθώς είχε περιληφθεί στο αρχικό Μνημόνιο. Εμφαση, σύμφωνα με την τρόικα, θα πρέπει να δοθεί σε επαγγέλματα όπως δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, λογιστές – φοροτεχνικοί, μεσίτες κ.ά.

5. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον κατά 5%

Προς την κατεύθυνση μείωσης του μη μισθολογικού, η τρόικα ζητεί να περιοριστούν οι εισφορές που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις προς τα Ταμεία. Και αυτό με το σκεπτικό ότι θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

6. Πρόσθετες παρεμβάσεις για να καλυφθούν οι αστοχίες του περσινού προϋπολογισμού

Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι το έλλειμμα του 2011 κλείνει χαμηλότερα από 9,5% του ΑΕΠ και ως εκ τούτου θα απαιτηθούν μέτρα «πολύ κάτω» από τα 4 δισ. ευρώ. Αυτά θα προέλθουν από περικοπές αμυντικών δαπανών, μείωση των δαπανών Υγείας, κλείσιμο φορέων.

7. Μισθολογικές περικοπές και στα ειδικά μισθολόγια.

Μέχρι στιγμής το ενιαίο μισθολόγιο δεν «άγγιξε» τα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί κ.ά.) και η τρόικα επιμένει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε επιμέρους ρυθμίσεις για μείωση των μισθών 20% κατά μέσον όρο.

8. Αύξηση αντικειμενικών αξιών κατά 25%.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν μάλιστα το συγκεκριμένο μέτρο να ψηφιστεί έως τον Ιούνιο και να έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2012. Από το οικονομικό επιτελείο τονίζουν πάντως ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα παραμείνουν «παγωμένες» έως το τέλος του έτους.

9. Αυστηρότερος έλεγχος του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις και αυστηρότερος έλεγχος στις εισαγωγές στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές

Στόχος είναι να μην προκύψουν υπερβάσεις στον αριθμό των προσλήψεων, καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει με γρήγορες κινήσεις σε σταδιακή μείωση του αριθμού των εργαζομένων.

10. Υιοθέτηση νομοθεσίας για την ελαστικοποίηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Πρόκειται για το πιο ακανθώδες ζήτημα, καθώς τόσο οι κοινωνικοί εταίροι όσο και τα κόμματα, τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση, δεν συμφωνούν με τις «συστάσεις» της τρόικας για τον κατώτατο μισθό και τα «δώρα».

11. Αναστολή των ευνοϊκών ρυθμίσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία

Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών πέρασε ρύθμιση για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων σε 60 δόσεις . Ομως ύστερα από τη διαφωνία της τρόικας, η οποία υποστηρίζει ότι έτσι δίνεται «ασυλία» στους μη συνεπείς φορολογούμενους, το πιο πιθανό είναι οι δόσεις να «κουρευτούν» σε 24.

12. Αλλαγή πλαισίου για τη… διευκόλυνση των απολύσεων και τη μείωση αμοιβών στις τράπεζες

Η δράση αυτή έχει συμπεριληφθεί και στην πέμπτη αξιολόγηση του Δεκεμβρίου, αλλά δεν προχώρησε. Τώρα η τρόικα επανέρχεται και ζητεί μετ’ επιτάσεως να αρθούν τα εμπόδια για ψαλίδισμα μισθών και ευκολότερες απολύσεις.

13. Ψήφιση νόμου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος και την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης έως τα τέλη Μαρτίου

Είναι χαρακτηριστικό ότι ζητείται να έχουν εκδικαστεί όλες οι υποθέσεις οι οποίες αφορούν χρέη προς το Δημόσιο έως τον Μάρτιο του 2013.

Κώστας Τσαχάκης