Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Σκανδαλώδης έγκριση ΚΑΣ στην απόσπαση των αρχαιοτήτων

0 σχόλια
Σκανδαλώδης έγκριση ΚΑΣ στην απόσπαση των αρχαιοτήτων

Στάθης Γκότσης*

Αρχαιότητες στον υπό κατασκευή σταθμό μετρό Βενιζέλου

Το προμελετημένο έγκλημα, με μοναδικό κερδισμένο τον «Άκτορα», δεν θα περάσει

Στην επικύρωση μιας προειλημμένης πολιτικής απόφασης που εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, προχώρησε η πλειοψηφία του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) με τη θετική της γνωμοδότηση στην καταστρεπτική πρόταση της Αττικό Μετρό για απόσπαση του –μοναδικής ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας– ευρήματος στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Εγνατίας, στη Θεσσαλονίκη.

Αγνοώντας επιδεικτικά τις εκκλήσεις της συντριπτικής πλειονότητας της αρχαιολογικής κοινότητας στην Ελλάδα και διεθνώς για τη μοναδικότητα του μνημείου, τις τεκμηριωμένες προτάσεις και τις εγκεκριμένες μελέτες του τεχνικού κόσμου για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων στη θέση που βρέθηκαν, την κινητοποίηση χιλιάδων πολιτών και δεκάδων οργανώσεων, οι πολιτικοί εμπνευστές του σχεδίου προχωρούν σε έναν βανδαλισμό από τον οποίο μοναδικός κερδισμένος θα είναι ο ανάδοχος του έργου, ο «εθνικός εργολάβος Άκτωρ».

Παραχαράσσοντας τα επιστημονικά δεδομένα, αξιοποιώντας επινοημένα και παραποιημένα στοιχεία, κοροϊδεύοντας με ασύστολα ψεύδη τους κατοίκους της πόλης που εύλογα αγωνιούν για την ολοκλήρωση –επιτέλους– του μετρό, η Αττικό Μετρό και οι δεξιάς κοπής τοπικοί «άρχοντες» και παραγωγικοί φορείς» φιλοδοξούν να ξεμπερδεύουν με τα ενοχλητικά αρχαία, υπονομεύοντας (την ίδια στιγμή) ακόμη και το ίδιο το έργο της υλοποίησης του μετρό που παραπέμπεται στις καλένδες! Οι –κατά τα λοιπά– μακεδονομάχοι και ελλαδέμποροι, δήθεν πατριώτες και υπερασπιστές της μνήμης, ξεγυμνώνονται μπροστά στα κελεύσματα των πραγματικών τους αφεντικών. Για το προμελετημένο έγκλημα σε βάρος της ιστορικής μνήμης, αλλά και της ιστορικής προοπτικής της πόλης συνέπραξαν, ασφαλώς, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και, όπως πάντα σε ανάλογες υποθέσεις, ένας συρφετός πληρωμένων κονδυλοφόρων, παρατρεχάμενων και σφουγγοκωλάριων.

Όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες. Νομίζουν πως με τις άθλιες μεθοδεύσεις τους και την αυταρχική εξουσιαστική πρακτική τους θα τα καταφέρουν. Γελιούνται. Γιατί η μνήμη εκδικείται. Γιατί η πόλη δεν κοιμάται. Γιατί τα αρχαία έχουν φωνή — τη δική μας!

* ιστορικός, ΓΓ Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων

Πηγή: Πριν