Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

ΣΕΑ: εγκύκλιος έκτακτης γενικής συνέλευσης

Comments Off on ΣΕΑ: εγκύκλιος έκτακτης γενικής συνέλευσης
ΣΕΑ: εγκύκλιος έκτακτης γενικής συνέλευσης

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων συναντήθηκε χθες, κατόπιν προσκλήσεώς της, με τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη, παρουσία του κ. Αλ. Σωτηρόπουλου, Νομικού Συμβούλου του Υπουργού Πολιτισμού & Τουρισμού, και των Προϊσταμένων της Διεύθυνσης Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Ν. Βαλάκου και της Διεύθυνσης Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Ε. Γερούση.

Η Γ.Γ. αρχικά επέστησε την προσοχή στο ότι η συζήτηση περί απολύσεων στον δημόσιο τομέα έχει επιφέρει μείωση στην παραγωγικότητα των υπαλλήλων, και ιδιαίτερα στα έργα του ΕΣΠΑ. Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο της εντολής από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για μείωση κατά 30% των οργανικών μονάδων σε όλο το δημόσιο τομέα, θα υπάρξει συγχώνευση υπηρεσιών του πολιτισμού, του τουρισμού και του αθλητισμού.

Ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι είναι ειλημμένη απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να συγχωνευθούν οι Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και οι Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε Ενιαίες Εφορείες Αρχαιοτήτων ανά Περιφερειακή Ενότητα (πρώην Νομό), με δύο Τμήματα Χώρων (Τμήμα Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και Τμήμα Βυζαντινών Αρχαιότητων). Σύμφωνα με την ενημέρωση της Γ.Γ., οι Πανελλαδικές Εφορείες, η ΔΙΠΚΑ και η ΔΒΜΑ θα παραμείνουν ως έχουν, ενώ πολλά ζητήματα έμειναν ανοικτά, όπως το τι θα γίνει με τις Υπηρεσίες του Νομού Αττικής ή με κάποιες Ε.Π.Υ., όπως τα Αρχαιολογικά Ινστιτούτα. Οι Υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων δεν θα συνενωθούν, με την εξαίρεση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλονίκης που θα συνενωθεί με την Υπηρεσία Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας. Επιπλέον, δεν απαντήθηκαν ερωτήματα σχετικά με την τύχη άλλων οργανικών μονάδων, όπως η Δ/νση Συντήρησης, η ΓΔΑΜΤΕ κλπ. Δήλωσε επίσης ότι τα Νομικά Πρόσωπα πέριξ του ΥΠΠΟΤ (ΤΔΠΕΑΕ κλπ) θα συρρικνωθούν.

Η Γ.Γ. δήλωσε ότι πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι να μην απομακρυνθεί κανένας υπάλληλος από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το ΤΑΠ και για το λόγο αυτό επιλέγεται η λύση της συγχώνευσης. Ενημερωθήκαμε δε ότι οι συγχωνεύσεις αυτές αναγκαστικά θα φέρουν μετακινήσεις υπαλλήλων, με προσπάθεια οι μετακινήσεις να γίνουν εντός νομού με κοινωνικά κριτήρα.

Παράλληλα, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων, για την οποία ήδη έχει προκηρυχτεί η θέση του Γενικού Διευθυντή, θα συγκεντρώσει στο κεντρικό κτήριο όλες τις συγχωνευόμενες οικονομικές υπηρεσίες του Πολιτισμού, του Τουρισμού και του Αθλητισμού, ενώ αντίστοιχες ρυθμίσεις θα υπάρξουν και για τις διοικητικές υπηρεσίες και την προς σύσταση Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής.

Επεσήμανε επιπλέον ότι οι αλλαγές αυτές δεν θα γίνουν με διαδικασία έκδοσης Π.Δ. νέου Οργανισμού, αλλά με απλή νομοθετική ρύθμιση. Η συζήτηση για τον νέο Οργανισμό θα γίνει εν καιρώ, στη βάση της μετατροπής των δημοσίων υπαλλήλων σε Κρατικούς Υπαλλήλους μέσω του επερχόμενου νέου μισθολογίου-βαθμολογίου. Ειπώθηκε δε ότι οι αρχαιολόγοι, λόγω ειδικότητας, και ως Κρατικοί Υπάλληλοι θα ανήκουν στον Πολιτισμό, «όπου και αν βρίσκεται αυτός», κατά την ακριβή δήλωση της Γ.Γ.

Η πολιτική ηγεσία έδωσε στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων διορία μιας μόλις εβδομάδας (ως 28.9.2011) για τυχόν προτάσεις, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η διαδικασία έχει δρομολογηθεί και θα προχωρήσει ανεξάρτητα από την άποψή μας.

Το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ομόφωνα θεωρεί ότι οι εξελίξεις αυτές είναι προσβλητικές για τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και το σώμα των επιστημόνων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, και εγκυμονούν επικίνδυνες εξελίξεις για τις θέσεις εργασίας και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μέσα σε ένα κλίμα απαξίωσης, συρρίκνωσης και συνεχιζόμενων οριζόντιων περικοπών του δημόσιου τομέα, μετά τις εξαγγελίες για φοροεπιδρομή και περαιτέρω περικοπές στα εισοδήματά μας και την απειλή απολύσεων για τουλάχιστον 10.000 υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα, οι ανακοινώσεις και η στάση της πολιτικής ηγεσίας κάθε άλλο παρά εμπνέουν εμπιστοσύνη:

·        Η πολιτική ηγεσία δήλωσε την πρόθεσή της για να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας «με τα σημερινά δεδομένα», κάτι που επί της ουσίας δεν αποτελεί καμία δέσμευση. Αντιθέτως, είναι προφανές ότι η συρρίκνωση των υπηρεσιών μπορεί σύντομα να οδηγήσει και σε δημιουργία «πλεονάζοντος προσωπικού», σε κατάργηση οργανικών θέσεων και τελικά σε απολύσεις.

·        Η ενοποίηση των Εφορειών με τον τρόπο που προτείνεται από την πολιτική ηγεσία θα κοστίσει πολύ περισσότερα από όσα θα εξοικονομήσει: αρκεί να υπολογίσει κανείς τις επιπτώσεις στην καθυστέρηση των έργων ΕΣΠΑ που έχουν αναληφθεί από τις Υπηρεσίες.

·        Είναι σχεδόν αδύνατο να λειτουργήσει η προτεινόμενη συγχώνευση χωρίς μετακίνηση αρχαιολόγων σε άλλους νομούς από αυτούς στους οποίους υπηρετούν σήμερα, κάτι που με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες είναι πρακτικά αδύνατο να αντέξει οποιοσδήποτε συνάδελφος.

·        Είναι αδιανόητο να τίθενται στον Σύλλογο και στο επιστημονικό δυναμικό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας τέτοια εκβιαστικά διλήμματα, όταν είναι γνωστό ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διεξάγει εδώ και πολύ καιρό στο εσωτερικό του συζήτηση για τις αδυναμίες και τα προβλήματα του υπάρχοντος Οργανισμού και για τους τρόπους με τους οποίους το οργανόγραμμα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας θα αντιστοιχεί καλύτερα στην προστασία των μνημείων και την εξυπηρέτηση του πολίτη, με τη δέουσα σοβαρότητα που απαιτεί το θέμα αυτό. Το να προωθούνται ad hoc νομοθετικές ρυθμίσεις, αποτελεί στην ουσία νομοθετικό πραξικόπημα και δείχνει ότι η πολιτική ηγεσία θεωρεί ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να επεμβαίνει στα οργανογράμματα (οργανικές μονάδες, θέσεις και υπηρεσίες) με απλές αποφάσεις της, χωρίς καμία μελέτη ή συζήτηση με τους ίδιους τους εργαζόμενους που αυτές οι ρυθμίσεις αφορούν.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, καλούμε σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση την

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011 στις 10μμ στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών,

ώστε να αποφασίσουμε όλοι μαζί ποια θα είναι η στάση μας απέναντι στο θέμα αυτό.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ