Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Προγράμματα ΕΣΠΑ

Comments Off on Προγράμματα ΕΣΠΑ
Προγράμματα ΕΣΠΑ

Την Πέμπτη θα ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας προγράμματα απο το ΕΣΠΑ για 60.000 ανέργους.

Τα προγράμματα αυτά θα είναι πεντε και θα αφορούν νεους άνεργους εως 35 ετών και θα πραγματοποιηθούν εντός του 2013 με στόχο να περιοριστει η άνοδος της ανεργίας που κοντευει το  26%

Οι θέσεις αυτές απο τα προγράμματα ΕΣΠΑ για τους 60.000 ανέργους θα καλυφθούν από νέους έως 35 ετών, με τις 45.000 θέσεις να αφορούν το πρόγραμμα κατάρτισης και πρακτικής άσκησης για 5 μήνες και  δυνατότητα πρόσληψης για έναν επιπλέον χρόνο του δικαιούχου, εφόσον υπάρχει ζήτηση από τις επιχειρήσεις.

Το υπουργείο Εργασίας αναμενει ότι τα νέα προγράμματα απο το ΕΣΠΑ για τους 60.000 ανέργους θα εχουν καλύτερη ανταποκριση από την αγορά και τις επιχειρήσεις, ενώ η υλοποίησή τους θα απλωθεί σε όλο το φάσμα της οικονομίας .

Τα νέα προγράμματα για τους 60.000 ανέργους θα παρουσιαστούν σε σύσκεψη την Πέμπτη μεταξύ των οι υπουργων Εργασίας, Γ. Βρούτσης, Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, και Παιδείας, Γ. Αρβανιτόπουλος.

Για την υλοποίησή τους έχουν προβλεφθεί 350 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ που θα πρέπει πάση θυσία να απορροφηθούν μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

Αναλυτικά οι 60.000 θέσεις που ανοίγουν μέσα στο 2013 με τα 5  προγράμματα του ΕΣΠΑ  είναι:

1.  ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Απευθύνεται σε 3.200 άνεργους επιστήμονες έως 30 ετών (αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς κ.ά.) που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος φτάνει στα 15 εκατ. ευρώ.

Οι άνεργοι θα απασχοληθούν σε έργα κατασκευής, ανάδειξης και συντήρησης πολιτιστικών υποδομών, καθώς και σε υπηρεσίες φύλαξης αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, αντιμετωπίζοντας έτσι τις ανάγκες επιμήκυνσης του ωραρίου λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας.

2.   ΕΠΙΤΑΓΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΕΩΣ 29 ΕΤΩΝ

 Αφορά 45.000 ανέργους. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος φτάνει στα 174,9 εκατ. ευρώ. Στόχος του είναι να εξασφαλίσει ότι οι νέοι που μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας έχουν προοπτική να τοποθετηθούν σε σταθερή θέση απασχόλησης. Για το σκοπό αυτό το πρόγραμμα έχει τρία στάδια:

·       Κατάρτιση έως 100 ώρες (σε συγκεκριμένες ειδικότητες).

·       Πρακτική άσκηση με εργασιακή εμπειρία (τύπου stage) για 5 μήνες.

·       Δυνατότητα παραμονής του απασχολουμένου στην επιχείρηση για άλλους 12 μήνες μετά το 5μηνο της πρακτικής άσκησης. Σε αυτήν την περίπτωση οι εργοδότες θα έχουν πλήρη απαλλαγή από το κόστος των εργοδοτικών εισφορών, αλλά θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν με κανονικό μισθό τους εργαζομένους που θα κρατήσουν. Στο 5μηνο της πρακτικής άσκησης, οι άνεργοι θα έχουν μόνο ασφαλιστική κάλυψη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επαγγελματικό κίνδυνο, όχι για σύνταξη.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν άνεργοι έως 29 ετών απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι πτυχιούχοι θα πρέπει να έχουν πάρει το πτυχίο τους 36 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης.

Ο χρόνος κατάρτισης θα είναι αμειβόμενος (έως 8 ευρώ/ώρα), ενώ το 5μηνο της πρακτικής άσκησης θα παίρνουν 460 ευρώ το μήνα (οι κάτοχοι πτυχίου) και 400 ευρώ το μήνα (όσοι έχουν βγάλει λύκειο και επαγγελματική σχολή).

Προτεραιότητα θα δοθεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται:

-στον αγροδιατροφικό τομέα,

-στον τουρισμό και τον πολιτισμό,

-στις νέες τεχνολογίες,

-στην ενέργεια,

-στη ναυτιλία,

-στις υπηρεσίες Υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

3.   ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

4.  ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ

5.  ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΜΕΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ