Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Ποιοι οργανισμοί καταργούνται-Πόσοι υπάλληλοι οδηγούνται σε αποχώρηση

Comments Off on Ποιοι οργανισμοί καταργούνται-Πόσοι υπάλληλοι οδηγούνται σε αποχώρηση
Ποιοι οργανισμοί καταργούνται-Πόσοι υπάλληλοι οδηγούνται σε αποχώρηση
Θέμα χρόνου είναι να φτάσει στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών του Δημοσίου, που θα αποτελέσουν… Δούρειο Ίππο για απολύσεις περίπου 800 υπαλλήλων.
Το νέο κύμα των υποχρεωτικών αποχωρήσεων, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Τύπος της Κυριακής» θα προέλθει μέσω της κατάργησης 17 φορέων, με την πλέον χαρακτηριστική περίπτωση να είναι αυτή της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης ΕΠΕ, στην οποία σήμερα απασχολούνται 100 άτομα. Σε αυτήν την πρώτη…φουρνιά των φορέων εργάζονται περίπου 400 άτομα. Από αυτούς, σχεδόν οι μισοί (216 υπάλληλοι που απασχολούνται σε οργανισμούς που θα αποτελέσουν παρελθόν) θα οδηγηθούν άμεσα σε απόλυση, μέσω της κατάργησης των οργανικών τους θέσεων. Στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι συγχωνεύσεις του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων με τον ΟΚΑΝΑ, καθώς και 46 δημοσίων βιβλιοθηκών σε έναν ενιαίο φορέα.
Στους υπό συγχώνευση οργανισμούς απασχολούνται 1.107 υπάλληλοι. Από αυτούς, περίπου 400 θα οδηγηθούν σε υποχρεωτική αποχώρηση, διευρύνοντας τη «δεξαμενή» από την οποία θα προκύψουν οι 4.000 απολύσεις εργαζομένων από ολόκληρο το φάσμα του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα, με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας μας.
Οι φορείς και οι οργανισμοί, που θα καταργηθούν, μέσω του σχεδίου νόμου, που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή είναι:
-Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ (απασχολούνται 100 άτομα).
-Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (απασχολούνται 50 άτομα).
-Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (μηδέν άτομα).
-Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (απασχολούνται 35 άτομα).
-Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας (απασχολούνται πέντε άτομα).
-Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης (μηδέν άτομα).
-Κεντρική Αγορά Πατρών (ένα άτομο).
-Εθνικό Κέντρο Έρευνας-Πρόληψης και Θεραπείας Σακχαρώδους Διαβήτη (απασχολούνται έντεκα άτομα).
-Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Αττικής (απασχολούνται τέσσερα άτομα).
-Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Εθνικής Άμυνας (μηδέν άτομα).
-Οργανισμός Κοπαΐδας (απασχολούνται δέκα άτομα).
-Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας (μηδέν άτομα).
-Εθνικό ίδρυμα Ερευνών «Θ. Κολοκοτρώνης» (μηδέν άτομα).
-Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας (μηδέν άτομα).
-Κεφάλαιο επιχειρηματικών Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογίας Α.Ε. (μηδέν άτομα).
-Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων (μηδέν άτομα).
-Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικής Αστυνομίας (μηδέν άτομα).
Μεταξύ των φορέων, που θα καταργηθούν υπάρχουν και εννέα, οι οποίοι εμφανίζονται να μην απασχολούν ούτε έναν υπάλληλο. Πρόκειται για νομικά πρόσωπα, που, ουσιαστικά, δεν έχουν αντικείμενο. Με την κατάργησή τους, η κυβέρνηση επιδιώκει να…γλιτώσει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και από τις αμοιβές των μελών των διοικητικών τους συμβουλίων.
Πέρα από τους οργανισμούς και φορείς, που οδεύουν ολοταχώς προς κατάργηση, στο δρόμο της συγχώνευσης αναμένεται να οδηγηθούν, όπως προκύπτει από το απόρρητο έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, 46 δημόσιες βιβλιοθήκες ανά την Ελλάδα, στις οποίες απασχολούνται περίπου 300 εργαζόμενοι.
Μεταξύ άλλων, πρόκειται για τις δημόσιες βιβλιοθήκες Αίγινας, Αρεόπολης, Βυτίνας, Δελφών, Λευκάδας, Μηλαίων, Μολάων, Μουζαχίου, Πεταλιδίου, Ζακύνθου, Ζαγοράς, Ανδρίτσαινας, Σάμου, Σιάτιστας, Βέροιας, Χίου, Γρεβενών, Καλαμάτας, Δράμας, Έδεσσας, Καρπενησίου, Κέρκυρας, Κιλκίς, Κόνιτσας, Λαμίας, Ληξουρίου, Λιβαδειάς, Ναυπάκτου και Μυτιλήνης.
Παράλληλα, προς συγχώνευση οδεύουν:
-Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (απασχολούνται έντεκα άτομα) με τον ΟΚΑΝΑ (απασχολούνται 608 άτομα).
-Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (απασχολούνται 171 άτομα) και το Ερευνητικό Κέντρο Βιολογικών Υλικών (απασχολούνται έντεκα άτομα).
-Το Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας, το Ταμείο Εθνικής Άμυνας και το Ταμείο Εθνικού Στόλου, στα οποία υπηρετεί στρατιωτικό προσωπικό.
Με τον… αραμπά η διαθεσιμότητα
Στο μεταξύ, η διαθεσιμότητα-κινητικότητα στο Δημόσιο εξελίσσεται στο μεγαλύτερο…αγκάθι των διαπραγματεύσεων Ελλάδας και Μηχανισμού Στήριξης. Ο κατάλογος των 12.500 εργαζομένων, που σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις θα έπρεπε να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας μέχρι το τέλος Ιουνίου, δεν έχει καν καταρτιστεί, θέτοντας εκτός χρονικών ορίων το σχεδιασμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Ο ρόλος του υπουργείου είναι σε αυτό το θέμα συντονιστικός», επισημαίνουν στελέχη του Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δείχνοντας προς την κατεύθυνση άλλων υπουργείων όσον αφορά στις ευθύνες για τη χρονοκαθυστέρηση στην αποτύπωση οργανισμών και των φορέων της εποπτείας τους.
Ο σχεδιασμός για να βρεθούν οι 12.500 εργαζόμενοι προς διαθεσιμότητα-κινητικότητα θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, έτοιμος μέχρι το τέλος του μήνα. Ωστόσο, η υλοποίησή του είναι πιθανό να καθυστερήσει, καθώς δεν υπάρχει αξιολόγηση του προσωπικού. Το απαραίτητο για την εκκίνηση της διαδικασίας αξιολόγησης νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη ψηφιστεί και ακόμα και στην περίπτωση που φτάσει στη Βουλή μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, η αξιολόγηση θα ξεκινήσει το νωρίτερο τον Ιούλιο.
e-typos.gr