Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Πλαστά δάνεια στο ΥΠΠΟΑ: Σε δίκη για κακουργήματα Τσακοπιάκος, Βλαντής και άλλοι 12

0 σχόλια
Πλαστά δάνεια στο ΥΠΠΟΑ: Σε δίκη για κακουργήματα Τσακοπιάκος, Βλαντής και άλλοι 12

Την παραπομπή σε δίκη 14 κατηγορουμένων αναφορικά με την περιβόητη υπόθεση των πλαστών και αγύριστων δανείων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού, διατάζει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr.

Πρόκειται για τη σκανδαλώδη υπόθεση των εικονικών δανείων που χορηγούσε το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, κατά την περίοδο 2012-2014 σε υπαλλήλους του υπουργείου, τα οποία όμως όπως αποδείχτηκε ουδέποτε οι ίδια είχαν λάβει. Μία υπόθεση από την οποία ζημιώθηκε το Δημόσιο κατά 282.000 ευρώ.

To Δικαστικό Συμβούλιο αποτελούμενο από τους δικαστές Μαρία Δριβελέγκα, Ελπίς Κυρίμη και Ελένη Ζαΐρα με το υπ΄ αριθμόν 1876/2022 βούλευμα που εξέδωσε, αποφάσισε την παραπομπή 14 συνολικά προσώπων σε δίκη, υιοθετώντας πλήρως την πρόταση της αντεισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών, Ευγενίας Μάριας – Σιδέρη.

Μεταξύ των όσων παραπέμπονται σε δίκη είναι ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΠΟ και πρόεδρος στο ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ από το 2002 μέχρι και το 2017 Ιωάννης Τσακοπιάκος, ο διευθυντής του Ταμείου Γιώργος Βλαντής, μέλη των διοικήσεων του Ταμείου αλλά και συνδικαλιστές.

Τα αδικήματα τα οποία τους αποδίδονται κατά περίσταση σε βαθμό κακουργήματος αφορούν σε

  • «συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση»
  • «πλαστογραφία»
  • «ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία»
  • «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα» 
  • «υπεξαίρεση»

Τα δάνεια φέρονται να είχαν δοθεί σε 133 υπαλλήλους του υπουργείου. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε από την εισαγγελική έρευνα οι υπάλληλοι ουδέποτε έλαβαν αυτά τα δάνεια, ούτε και γνώριζαν για την ύπαρξη τους.

 Η ενοχή Βλαντή, η αθώωση Τσακοπιάκου και η έφεση του εισαγγελέα

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η μοναδική εμπλοκή συνδικαλιστών του υπουργείου Πολιτισμού και μελών των διοικήσεων του αποκαλούμενου και ως «αμαρτωλού» Ταμείου με τη Δικαιοσύνη. Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών κήρυξε ένοχο το Γεώργιο Βλαντή για την υπόθεση με την υπεξαγωγή βιβλίων πρωτοκόλλου και πρακτικών του Δ.Σ., η οποία έγινε κατά την πολυήμερη κατάληψη των γραφείων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ από την ηγεσία της ΠΟΕΥΠΠΟ την περίοδο 30 Ιανουαρίου – 8 Μαρτίου 2018. Το Δικαστήριο είχε αποφασίσει επίσης την αθώωση όλων των υπόλοιπων κατηγορούμενων, μεταξύ αυτών και του γνωστού αρχισυνδικαλιστή του υπουργείου Πολιτισμού και προέδρου του Ταμείου, Ιωάννη Τσακοπιάκου.

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου είχε υιοθετήσει εν μέρει την πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος είχε προτείνει την ενοχή των κατηγορουμένων Γιάννη Τσακοπιάκου και Γιώργου Βλαντή, και την αθώωση των μελών του ΔΣ του Ταμείου. Ωστόσο, μετά από πέντε ημέρες ακροαματικής διαδικασίας η πρόεδρος της έδρας αποφάσισε την αθώωση του Τσακοπιάκου, ενώ παράλληλα επέβαλε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με τριετή αναστολή στον Γιώργο Βλαντή.

Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν αφορούσαν σε υπεξαγωγή εγγράφων και συγκεκριμένα ότι είχα αφαιρέσει από το γραφείο του Ταμείου τα βιβλία πρωτοκόλλου των ετών 2015, 2016 και 2017, καθώς και τα πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι κατά της απόφασης του Γ΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών ασκήθηκε έφεση από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Παναγιώτη -Δαυίδ Τριανταφύλλου.

Πηγή: documentonews.gr.

Σχετικά: