Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Πλήθος και συγκίνηση στα Προπύλαια

Comments Off on Πλήθος και συγκίνηση στα Προπύλαια
Πλήθος και συγκίνηση στα Προπύλαια

Οταν ο μουσικοσυνθέτης άρχισε να τραγουδά το “Ενα το χελιδόνι”, παρέσυρε το πλήθος, που άρχισε να τραγουδά μαζί του

Με μεγάλη συμμετοχή και χωρίς κομματικές σημαίες πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στα Προπύλαια η συγκέντρωση “αφύπνισης της κοινωνίας”, που οργάνωσε η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών με κεντρικό ομιλητή τον Μίκη Θεοδωράκη.

Με παλμό και συνθήματα οι συγκεντρωμένοι επιδοκίμασαν τα λόγια του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος κάλεσε σε ανάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας.
“Να αντικαταστήσουμε το ”Ανήκωμεν εις την Δύσην” με το ”Ανήκομεν εις τον εαυτόν μας, στην Ελλάδα”. Ο λαός να συντρίψει την ξένη εξάρτηση και το σύστημα εξουσίας”, είπε ο Μίκης Θεοδωράκης, καταχειροκροτούμενος. Χαρακτήρισε, επίσης, επιζήμια τη συναίνεση για το Μνημόνιο και τόνισε ότι η εξάρτηση από τους ξένους θα γίνεται χειρότερη όσο ο λαός δεν αντιδρά. Συγκινητική ήταν η στιγμή που ο μουσικοσυνθέτης άρχισε να τραγουδά τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη “Ενα το χελιδόνι”, παρασύροντας τον κόσμο να τραγουδήσει μαζί του. Ευχήθηκε, μάλιστα, η χθεσινή συγκέντρωση στα Προπύλαια να είναι το χελιδόνι της άνοιξης.

Νωρίτερα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, μίλησε για το χρέος των διανοουμένων απέναντι στην κοινωνία, λέγοντας πως πρέπει να συμπάσχουν με αυτήν και να ανοίγουν δρόμους ακόμα και αν δεν υπάρχουν.

“Στην πάλη για την έξοδο από την κρίση το Πανεπιστήμιο είναι ελπίδα, οδηγός”, είπε χαρακτηριστικά.
Στη συγκέντρωση μίλησαν, επίσης, οι συνταγματολόγοι Γιώργος Κασιμάτης, Κώστας Χρυσόγονος, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής καθηγητής Ευρωπαϊκών Θεσμών Νότης Μαριάς και ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας Κώστας Μπέης.

Στο τέλος της εκδήλωσης οι διοργανωτές κάλεσαν τους συγκεντρωμένους να ενωθούν με τους αγανακτισμένους πολίτες στο Σύνταγμα. Ετσι, χιλιάδες άνθρωποι ανηφόρισαν την Πανεπιστημίου και λίγο μετά τις 9 το βράδυ έγιναν ένα με τους συγκεντρωμένους στο Σύνταγμα.
Πηγή: έθνος