Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Παράδοση-Παραλαβή στο ΥΠΠΟΑ

0 σχόλια
Παράδοση-Παραλαβή στο ΥΠΠΟΑ
Α. Μπαλτάς: Το Πολιτισμού, το Παιδείας και η συγχώνευση
Με καθυστέρηση τρεισίμισι ωρών, σε κλίμα συγκρατημένης ευγένειας, αλλά με εκατέρωθεν αιχμές έγινε η παράδοση – παραλαβή στο Υπουργείο Πολιτισμού

«Στη δική μας αντίληψη, η κυβέρνηση με τον κορμό του ΣΥΡΙΖΑ είναι μία κυβέρνηση που θέλει να είναι κυβέρνηση ρήξης και ανατροπής, αλλά εντός ενός πλαισίου συνέχειας -της Ελλάδας, του ελληνικού πολιτισμού, του ελληνικού κράτους κ.ο.κ.».

Νίκος Ξυδάκης: «Το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να λειτουργεί χωρίς να παράγει ιδεολογίες και χωρίς να κάνει ιδεολογικές και κομματικές χρήσεις της Αρχαιολογίας και της Ιστορίας»
Με αυτά τα λόγια άρχισε την ομιλία του ο νέος υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, κατά την καθιερωμένη τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας.

«Επουδενί δεν πρέπει να θεωρηθεί η ‘συγχώνευση’ του Υπουργείου Παιδείας με το Υπουργείο Πολιτισμού ως πράξη καταβρόχθισης του Πολιτισμού από την Παιδεία, ως πράξη υποβάθμισης του Πολιτισμού ως προς την Παιδεία, αλλά αντίθετα ως πράξη αναγνώρισης της σημασίας του Πολιτισμού μέσω, εκτός των άλλων και των σχέσεων του με την Παιδεία. Αυτό είναι το βασικό περιεχόμενο της συγχώνευσης και κανένα άλλο….» σημείωσε ο Αριστείδης Μπαλτάς.

Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν κινδυνεύει, διαβεβαίωσε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μπαλτάς, ο οποίος σημείωσε ότι εφόσον προετοιμάζονται οι προγραμματικές δηλώσεις «θα ήταν οξύμωρο και λανθασμένο να πούμε συγκεκριμένα πράγματα για το τί η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει».

«Υπάρχει μία πολυμελής ηγεσία στο καινούργιο συγχωνευμένο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία θα λειτουργήσει συλλογικά» σημείωσε ο κ. Μπαλτάς.

Συνέχεια δεν σημαίνει αρυτίδωτη επιφάνεια

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης μίλησε για «ανανεωτικές ρηγματώσεις» και είπε με νόημα ότι «… η συνέχεια δεν σημαίνει αρυτίδωτη επιφάνεια, μερικά κυματάκια θα κάνουν καλό».

Απάντησε στο σχόλιο του Κ. Τασούλα για «αβάσιμη και ψεύτικη ελπίδα» -σχόλιο που υπονοούσε τη διάψευση των πολιτών ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ- λέγοντας «δεν υπάρχουν αβάσιμες ελπίδες. Οι ελπίδες είτε είναι ζωντανές, είτε δεν υπάρχουν».

Χαρακτήρισε τη θέση του «θέση εργασίας, όχι εξουσίας», έκανε λόγο για την ευθύνη να δημιουργηθούν «υποστηρικτικά πλαίσια» και υπογράμμισε με νόημα ότι «το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να λειτουργεί χωρίς να παράγει ιδεολογίες και χωρίς να κάνει ιδεολογικές και κομματικές χρήσεις της Αρχαιολογίας και της Ιστορίας».

Αποφασισμένοι να συγκρουστούμε

Ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής ξεκαθάρισε ότι «δεν ερχόμαστε με λυμένο το ζωνάρι, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε». Μίλησε για «καθαρά πρωταθλήματα», «μεταμφιεσμένους τραμπούκους» και για όσους «συγκροτούν παρασυναγωγές». Απευθυνόμενος ωστόσο, στον προκάτοχο του, Γιάννη Ανδριανό, εκφράστηκε με εκτίμηση για τον τρόπο με τον οποίον συνεργάστηκε ο Γ. Ανδριανός με την αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο.

Οι αιχμές

Ο Α. Μπαλτάς ξεκίνησε ευχαριστώντας την ηγεσία της απερχόμενης διοίκησης του ΥΠΠΟΑ «… για τον ευγενικό τρόπο που μας υποδέχτηκε και την ανάλυση που έκανε ως προς το πού βρίσκεται η κατάσταση», ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη μη παράδοση του Μεγάρου Μαξίμου από τον Αντώνη Σαμαρά. «Το λέω αυτό, επειδή τις προηγούμενες μέρες διαπιστώσαμε μη ευγενικές διαδικασίες παράδοσης, που εκθέτουν τη χώρα σε πολιτισμικό επίπεδο διεθνώς» είπε με νόημα.

Ο Κ. Τασούλας δεν άφησε αναπάντητη την αιχμή. Παίρνοντας ξανά τον λόγο στο τέλος και λέγοντας ότι «επειδή δεν θέλω να θεωρηθώ αχάριστος και δειλός και επειδή ο Αντώνης Σαμαράς ήταν παρών και βοήθησε το ΥΠΠΟ, η υπόθεση (σ.σ. μη παράδοση του Μαξίμου) ήταν θέμα κακής συνεννόησης».

Η Αριστερά άργησε πολύ…

Η παράδοση – παραλαβή στο Υπουργείο Πολιτισμού είχε οριστεί για τις 11:00π.μ., αλλά κατά τις 12:30 έγινε ατύπως γνωστό ότι, ο Αριστείδης Μπαλτάς, μετά των τριών αναπληρωτών, Νίκο Ξυδάκη (Πολιτισμού), Τάσο Κουράκη (Παιδείας), Κώστα Φωτάκη (Έρευνας και Καινοτομίας) και τον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, ξεκίνησε πρώτα από το Υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι.

Ο κ. Μπαλτάς και οι κ. Ξυδάκης και Κοντονής έφτασαν τελικά, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην οδό Μπουμπουλίνας, λίγο μετά τις 14:30. Η καθιερωμένη τελετή έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Υπουργείου.

Οι αποδοκιμασίες στη Λίνα Μενδώνη

Ο απερχόμενος υπουργός Κώστας Τασούλας αναφέρθηκε στη σύντομη θητεία του -ανέλαβε μέσα Ιουνίου 2014.

Ακολούθησε η Αντζελα Γκερέκου, ο Γιάννης Ανδριανός και ενώ έφτανε η σειρά της κραταιάς κυρίας του ΥΠΠΟ επί σειρά ετών -και πολλών υπουργών- Λίνας Μενδώνη, ο Κ. Τασούλας είπε ότι επειδή οι παρόντες είναι κουρασμένοι (από τη μακριά αναμονή) δεν θέλει να μιλήσει, αλλά πρέπει να μιλήσει.

Η Λίνα Μενδώνη είπε ότι «ένας απολογισμός ετών θα χρειαζόταν πολύ χρόνο» και δεν είναι του παρόντος, ευχαρίστησε τα στελέχη του ΥΠΠΟΑ, τον Κ. Τασούλα και τους πρώην υπουργούς Παναγιωτόπουλο και Τζαβάρα, αλλά όταν ευχαρίστησε τον «Ευάγγελο Βενιζέλο για τη στήριξη του τη συνεχή και τη φιλία του και τον Αντώνη Σαμαρά για την εμπιστοσύνη και τη φιλία του» δέχτηκε έντονες αποδοκιμασίες από μέρος του ακροατηρίου -πιθανώς, υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ.