Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Πάγωμα μισθού ή απόλυση για 80.000 δημόσιους υπάλληλους

Comments Off on Πάγωμα μισθού ή απόλυση για 80.000 δημόσιους υπάλληλους
Πάγωμα μισθού ή απόλυση για 80.000 δημόσιους υπάλληλους

– Η αξιολόγηση φέρνει ριζικές αλλαγές

 Αυξήσεις και προαγωγές μόνο για όσους “πιάσουν” βαθμό από 7 και πάνω
– Συνδέουν κινητικότητα και απολύσεις με το 15% που δεν θα πιάσει τη βάση
– Ποιοι υπάλληλοι του Δημοσίου κινδυνεύουν να μείνουν… μετεξεταστέοι
– Πως μια ολόκληρη υπηρεσία μπορεί να καταργηθεί μετά από αξιολόγηση
– Στα … κάγκελα τα συνδικάτα για τις αλλαγές που έρχονται στο Δημόσιο

Οι νέες δομές και η αξιολόγηση τρομάζουν τους υπαλλήλους του δημοσίου που ακούν γενικόλογες εξαγγελίες για μόνιμη κινητικότητα, αλλαγές και νέο μισθολόγιο.

Η σύνδεση όχι μόνο της ανέλιξης στην ιεραρχία, αλλά και την μισθολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων του Δημοσίου με την αξιολόγηση δημιουργεί νέα δεδομένα.

Συνδέουν απολύσεις και αυξήσεις μισθών με την αξιολόγηση τα συνδικάτα

Από την 1η Ιανουαρίου του 2015 που η αξιολόγηση παίρνει σάρκα και οστά σε μόνιμη βάση και παράλληλα τίθεται σε εφαρμογή και το νέο πλαίσιο που θα συνδέει το μισθό με την αξιολόγηση με την ταυτόχρονη ενεργοποίηση της μόνιμης κινητικότητας όλα αλλάζουν.

Με βάση το νέο σύστημα αξιολόγησης ένα ποσοστό έως 25% θα έχει βαθμολογία 9 έως 10 και θα θεωρούνται οι άριστοι υπάλληλοι, ένα ποσοστό έως 60% θα έχουν βαθμολογία 7 έως 8 και θα θεωρούνται ως καλοί υπάλληλοι, ενώ υποχρεωτικά ένα ποσοστό 15% θα πρέπει να λαμβάνει βαθμολογία από 1 έως 6 και θα θεωρείται ως προσωπικό χαμηλών δυνατοτήτων.

Το γεγονός και μόνο ότι θα υπάρχουν υπάλληλοι που δεν θα καλύπτουν τις ανάγκες, θα είναι χαμηλών προσόντων αυτομάτως του θέτει σε θέση κινδύνου.

Η αξιολόγηση μπορεί να φέρει λουκέτο σε ολόκληρες υπηρεσίες λένε τα συνδικάτα

Οι υπάλληλοι αυτοί σύμφωνα με τα συνδικάτα κινδυνεύουν είτε με απόλυση από το δημόσιο και αντικατάστασή τους από άλλους΄, είτε με πάγωμα μισθού στην καλύτερη περίπτωση. Το μόνο για το οποίο υπάρχει ξεκάθαρη διαβεβαίωση είναι ότι ο κακός βαθμός στην αξιολόγηση δεν θα σημαίνει μισθολογικές μειώσεις.

Τα συνδικάτα πάντως συνδυάζουν την κινητικότητα και τις απολύσεις με την αξιολόγηση την οποία χαρακτηρίζουν μηχανή αναζήτησης υπαλλήλων προς απόλυση και αντικατάσταση.

Μάλιστα τονίζουν ότι στην περίπτωση που η πλειοψηφία των υπαλλήλων μια υπηρεσίας πάρει χαμηλό βαθμό, αντίστοιχη θα είναι και η αξιολόγηση της υπηρεσίας η οποία μπορεί ακόμη και να καταργηθεί οδηγώντας στην έξοδο το σύνολο των υπαλλήλων.

Παράλληλα τα συνδικάτα τονίζουν ότι η… μοιρασιά των υπαλλήλων με βάση την αξιολόγηση και η παράλληλη σύνδεση της απόδοσης στην αξιολόγηση με το μισθολόγιο οδηγεί σε υπαλλήλους τριών μισθολογικών ταχυτήτων.
Όλα αυτά βέβαια χωρίς κάτι οριστικό και τελεσίδικο καθώς για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση έχει επιλέξει την τακτική των διαρροών με τις πραγματικές προθέσεις να είναι ακόμη θολές.