Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Ο δεκάλογος της τρόικας

Comments Off on Ο δεκάλογος της τρόικας
Ο δεκάλογος της τρόικας

Καταιγίδα µέτρων για να εξασφαλιστεί η τέταρτη δόση των 15 δισ. ευρώ

Από τη δυνατότητα ολόκληρης της κυβέρνησης να εφαρμόσει άμεσα τις διαρθρωτικές αλλαγές ακολουθώντας τις «10 εντολές» που συμφωνήθηκαν με την τρόικα εξαρτάται η έγκριση της εκταμίευσης της τέταρτης δόσης του μηχανισμού στήριξης (ύψους 15 δισ. ευρώ) τον ερχόμενο Φεβρουάριο. «Η υλοποίηση του προγράμματος αφορά όλα τα υπουργεία» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μετάτην ολοκλήρωση της παρουσίασης των συμφωνηθέντων από την τρόικα (ΕΕ- ΕΚΤ- ΔΝΤ). Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι η εκταμίευση της τρίτης δόσης, ύψους 9 δισ. ευρώ, θα γίνει «στις 15-20 Δεκεμβρίου» από το ΔΝΤ και «μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου» από τις χώρες της ευρωζώνης.

Ο επόμενος έλεγχος της τρόικας θα πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο του 2011 και μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει έργο σε 10 τομείς:

1. Έλεγχος δημοσίων δαπανών: Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 θα ξεκινήσει η κατάρτιση μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στρατηγικού πλαισίου 2012-2014, που θα εξηγεί πώς θα μειωθεί το έλλειμμα από τα 17 δισ. ευρώ στα 6,4 δισ. ευρώ. Μέσα στο ίδιο διάστημα θα τοποθετηθούν οικονομικοί επιθεωρητές σε νοσοκομεία, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και ασφαλιστικά ταμεία.

2. Αντιμετώπιση φοροδιαφυγής: Την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει την κατάργηση 100 εφοριών και τελωνείων. Εντός του Δεκεμβρίου κατατίθενται στη Βουλή τα νομοσχέδια από το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Οικονομικών, για την επίσπευση των φορο-δικών και είσπραξης των προστίμων. Τα νέα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο με το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

3. Μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ: Το α’ τρίμηνο του 2011 θα πρέπει να παρουσιάσει το υπουργείο Οικονομικών τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ για την εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο χρονοδιάγραµµα θα πρέπει να παρουσιαστεί η συνολική πρόταση για καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και να αναθεωρηθεί ο νόµος-πλαίσιο για τις ∆ΕΚΟ, ενώ νωρίτερα, µέχρι το τέλος του 2010, απαιτείται η εφαρµογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ. Μεταξύ άλλων, προβλέπει µετατάξεις 1.350 υπαλλήλων και συνταξιοδότηση επιπλέον 1.000 υπαλλήλων, ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε ποσοστό 49% (συν µάνατζµεντ), κατάργηση ζηµιογόνων δροµολογίων, αυξήσεις στα εισιτήρια (από το 2011). Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο «λουκέτου» σε δημόσιες επιχειρήσεις.

4. Μεταρρύθμιση δημόσιου τομέα: Ο κανόνας της 1 πρόσληψης για κάθε 5 αποχωρήσεις θα ισχύσει του χρόνου και για τις προσλήψεις στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ ως νέες προσλήψεις θα θεωρηθούν οι μετατάξεις των υπαλλήλων από τις ΔΕΚΟ. Συνολικά το 2011 προβλέπεται ότι οι αποχωρήσεις θα φτάσουν τις 40.000, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα προσλήψεων 8.000 ατόμων. Το ενιαίο μισθολόγιο θα ψηφιστεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 και θα εφαρμοστεί τέλος του χρόνου.

5. Αντιμετώπιση σπατάλης στην υγεία: Μείωση τιμών και λίστα φαρμάκων, νέο πλαίσιο προμηθειών, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, διπλογραφικά συστήµατα και έλεγχος δαπανών υγείας, νέο πλαίσιο προµηθειών νοσοκοµείων, νέα πολιτική φαρµάκων (µειώσεις τιµών, χρήση γενόσηµων), είσπραξη συµµετοχής στα νοσοκοµεία, εσωτερικοί ελεγκτές στα νοσοκοµεία, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στον πρώτο τρίμηνο του 2011.

6. Αναθεώρηση εργασιακών σχέσεων: Έως το τέλος του έτους το σχετικό νομοσχέδιο από το υπουργείο Εργασίας, που θα προβλέπει ότι -υπό προϋποθέσεις- οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών, «υπό την αίρεση της ύπαρξης αναγκαίων περιορισµών», καθώς και γιατην ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας.

7. Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων: Ο σχετικός νόμος θα έχει ψηφιστεί στο α’ τρίμηνο του 2011.

8. Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος: Έως το τέλος του 2010 θα έχει ανακοινωθεί το σχέδιο δράσης της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

9. Ενίσχυση σταθερότητας χρηματοπιστωτικού τομέα: Η αναδιάρθρωση της ΑΤΕ μέχρι το τέλος του έτους και ο λειτουργικός διαχωρισμός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στο α’ τρίμηνο του 2011. . Στοίδιο διάστηµα απαιτείται σχέδιο δράσης για τηνάρση των 30σηµαντικότερων εµποδίωνστην επιχειρηµατική δραστηριότητα, την επένδυση και την καινοτοµία, απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισµού, επιτάχυνση της υλοποίησης δηµοσίων έργωνκαι επενδύσεων (απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικές άδειες, περιβαλλοντικές µελέτες), επιτάχυνση του κτηµατολογίου, µέτρα για τις εξαγωγές και επίτευξη των στόχων απορρόφησης των πόρων από τα διαρθρωτικάταµεία.

10.Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεις: Λιγότερο από 40 µέρες είναι το περιθώριο για την παρουσίαση αναλυτικού σχεδίουαποκρατικο ποιήσεων καιαξιοποίησης της δηµόσιας περιουσίας, η οποίαθα πρέπει να απογραφείπλήρωςτο 2011. Αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση δηµόσιαςπεριουσίας θα πρέπει να αποδώσουν έσοδα 7 δισ. ευρώ από το 2011 έως το 2013, εκ τωνοποίων 1 δισ. ευρώ µόνο του χρόνου.

Πηγή: Το Βήμα, Τα Νέα, Ημερησία.

Χρονοδιάγραμμα αλλαγών α' τριμήνου 2011

Χρονοδιάγραμμα αλλαγών