Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Ομάδα Εργασίας για την ασφάλεια των Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων

Comments Off on Ομάδα Εργασίας για την ασφάλεια των Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων
Ομάδα Εργασίας για την ασφάλεια των Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων

Δελτίο Τύπου

23/2/2012

  Η συγκρότηση Ομάδας Εργασίας, με εντολή την άμεση υποβολή προτάσεων προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, καθώς και για την περαιτέρω αξιολόγηση των κινδύνων προς όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ο επανακαθορισμός βάση των νέων δεδομένων των μέτρων ασφαλείας, η αναβάθμιση του υφιστάμενου εξοπλισμού, όπου αυτό απαιτείται, και η εκπαίδευση των στελεχών του ΥΠΠΟΤ, που χειρίζονται θέματα ασφαλείας, είναι το πρώτο βήμα το οποίο έλαβε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, μετά την ένοπλη ληστεία στο Μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας στην Ολυμπία, το πρωινό της περασμένης Παρασκευής.

Έτσι, με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλου Γερουλάνου συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας για την ασφάλεια των Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων.

Η Ομάδα εργασίας αποτελείται από τους:
Τσενέ Σωτήρη, Αντιστράτηγος ε.α Ε.Λ.Α.Σ., επίτιμος διευθυντής ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων 2004.
Ο κ. Τσενές εκτελεί χρέη Προέδρου της Ομάδας Εργασίας, με μέλη τους:
Φρησίρα Κώστα, Διευθυντή Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων, Ηλεκτρολόγος -Μηχανολόγος
Χαρμαλιά Νίκο, Εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού στην Ομάδα Ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, Υπομηχανικός
Κουρίνου Ελένη, Έφορος Αρχαιοτήτων Ακροπόλεως
Κοτταρίδη Αγγελική, Έφορος Αρχαιοτήτων Βεργίνας- Πέλλας
Καπελώνη-Χούλια Σουζάνα, Διευθύντρια Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών

Η Ομάδα εργασίας εποπτεύεται και αναφέρεται σε καθημερινή βάση στην Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία και ενημερώνει σε καθημερινή βάση τον κ. Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού.

Η Ομάδα Εργασίας, η οποία συνεδριάζει καθημερινά, μετά την εκτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης και δεδομένης της σοβαρότητας του θέματος, κατέληξε στην πρόταση των παρακάτω μέτρων:

1. Ενίσχυση του συστήματος εποπτείας-ελέγχου
Στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους καθορίζεται σχετικό πρόγραμμα εποπτείας-ελέγχου των δημοσίων αρχαιολογικών μουσείων και συλλογών, το οποίο θα περιλαμβάνει τακτικούς και έκτακτους ελέγχους που θα διενεργούνται σε 24ωρη βάση.
Στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή του εν λόγω μέτρου θα συμβάλει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με σχέδιο επιτήρησης των Μουσείων της επικράτειας και υποστήριξης του φυλακτικού τους προσωπικού.

2. Ταχύρρυθμη εκπαίδευση του φυλακτικού προσωπικού
Η εκπαίδευση, σεμιναριακού τύπου, προγραμματίζεται να διεξαχθεί στις κατά τόπους Υπηρεσίες του Υπουργείου. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης υλοποιείται σε συνεργασία με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

3. Άμεση έκδοση εγχειριδίου οδηγιών ασφαλείας
Συντάσσεται εγχειρίδιο για θέματα ασφάλειας, αυτοπροστασίας, πρόληψης και αποτροπής κινδύνων, καθώς και εντατικοποίησης της συνεργασίας με τις αρμόδιες Αρχές Ασφαλείας (Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστική Υπηρεσία).

4. Εξοπλισμός
Επεκτείνονται και αναβαθμίζονται τα συστήματα (πυρανίχνευσης και κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης) στο σύνολο των δημοσίων αρχαιολογικών μουσείων. Σημειώνεται ότι όλα τα παραπάνω μουσεία, καθώς και οι συλλογές διαθέτουν ήδη σύστημα συναγερμού, συνδεδεμένο με το Κέντρο Λήψης και Επεξεργασίας Σημάτων Συναγερμού (ΚΕ.Λ.Ε.Σ.Σ.), που λειτουργεί στο ΥΠ.ΠΟ.Τ.

Παράλληλα ήδη υπάρχει συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να συνδράμει στην φύλαξη των μουσείων, ενώ είναι σε εξέλιξη, και αναμένονται τα αποτελέσματα της ΕΔΕ, που έχει διαταχθεί με εντολή του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου μετά την ένοπλη ληστεία στο Μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας στην Ολυμπία.