Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Ξανακόβουν κομμένους μισθούς και συντάξεις (που δεν θα έκοβαν)

Comments Off on Ξανακόβουν κομμένους μισθούς και συντάξεις (που δεν θα έκοβαν)
Ξανακόβουν κομμένους μισθούς και συντάξεις (που δεν θα έκοβαν)

-20% ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ Δ.Υ.

* ΕΠΙΠΛΕΟΝ -4% ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

* ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ

Μείωση 20% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και 4% στις κύριες συντάξεις, αναδρομική κατάργηση φοροαπαλλαγών 1,3 δισ. ευρώ από 1/1/2011 και διατήρηση του κανόνα 1:10 των προσλήψεων μέχρι το 2014 αποκάλυψε από τις ΗΠΑ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έκανε και έκπτωση 1 δισ. ευρώ στις ιδιωτικοποιήσεις ρίχνοντας τα φετινά έσοδα στα 4 δισ. ευρώ.

Τα επιπρόσθετα μέτρα που αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Διεθνή Ενωση Τραπεζών, είναι «απόδοσης 3% του ΑΕΠ» ή κοντά 6,5 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι για το 2011 προβλέπουν ύφεση 5,5%, ήτοι ΑΕΠ πλησίον των 217 δισ. ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος διαψεύδοντας για άλλη μία φορά τα σενάρια περί «συντεταγμένης χρεοκοπίας» και μιλώντας για «κλίμα σαφώς καλύτερο από το κλίμα που υπήρχε στην Πολωνία πριν από μερικές μέρες», κατέστησε επιτακτική ανάγκη τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος στο πρώτο μισό του 2012. Ως εκ τούτου από το επόμενο έτος ή ενδεχομένως και από την επόμενη δόση, το δάνειο θα χρησιμοποιείται μόνο για την εξόφληση τόκων και ομολόγων.

Πέντε μαχαιριές

Θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση να μπει «τέλος στον φαύλο κύκλο μέσα στον οποίο είμαστε εγκλωβισμένοι» στην ομιλία του στο IIF αποκάλυψε όσα δεν είχαν συμπεριληφθεί στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου την περασμένη εβδομάδα, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

Οι πέντε αποκαλύψεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, που έγιναν επί αμερικανικού εδάφους σε μια προσπάθεια πειθούς των τραπεζιτών, είναι οι εξής:

1Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθούν επιπλέον 20% πέραν του 15% που έχουν μειωθεί μέχρι σήμερα για τους εργαζομένους στον στενό δημόσιο τομέα και 25% στις ΔΕΚΟ. Αγνωστο παραμένει αν το «ψαλίδι» σταματάει εδώ, καθώς έρχεται και το ενιαίο μισθολόγιο. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου σημειώνουν, πάντως, ότι ο συνδυασμός μισθολογίου και βαθμολογίου μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των αποδοχών ακόμα και 50% κυρίως για όσους λαμβάνουν σήμερα ειδικά επιδόματα.

2Περικόπτονται κατά μέσο όρο 4% και οι κύριες συντάξεις, επιπροσθέτως του 10% που έχουν ήδη μειωθεί. Η συνέχεια θα δοθεί με μείωση των επικουρικών συντάξεων που υπολογίζεται στο 15%, καθώς, όπως είπε ο υπουργός, «οι περικοπές συμπληρώνονται από την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό που διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος».

3Δραστική περικοπή, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2011, των φοροαπαλλαγών, που θα φτάσει στο 0,6% του ΑΕΠ ή περίπου 1,3 δισ. ευρώ.

980 φοροαπαλλαγές

Σύμφωνα με πληροφορίες, επανεξετάζονται από μηδενική βάση και οι 980 φοροαπαλλαγές. Από τις ιατρικές δαπάνες, τους τόκους στεγαστικών δανείων, τα ενοίκια πρώτης κατοικίας, τα ασφάλιστρα, τις υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές, τις δωρεές κ.λπ. Οι περικοπές θα ισχύσουν από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της επόμενης χρονιάς, δηλαδή για εισοδήματα αποκτηθέντα το 2011. Εξετάζεται να διατηρηθούν μόνο για όσους είχαν εισοδήματα κάτω των 50.000 ευρώ, ενώ από φέτος θα κοπούν φοροαπαλλαγές που χορηγούνται στην απ’ ευθείας συναλλαγή με την εφορία ή το τελωνείο (όπως ατελή οχήματα).

Σε αυτή τη φάση η περικοπή αναμένεται να αφορά περίπου το 30% των απαλλαγών που λαμβάνουν σήμερα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό επιτελείο έχει υπολογίσει το όφελος από την περικοπή του 100% των απαλλαγών στα 5 δισ. ευρώ και στα 3 δισ. από το κόψιμο του 50%.

4Η διατήρηση του κανόνα των προσλήψεων 1:10 καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του Μεσοπροθέσμου ανατρέπει το ψηφισθέν από τον περασμένο Ιούνιο Πρόγραμμα βάσει του οποίου ο κανόνας 1:10 θα ίσχυε μόνο το 2011 και από το 2012 θα έπεφτε στο 1:5 μέχρι και τη λήξη του ΜΠΔΣ. Είναι προφανές ότι το μέτρο σε συνδυασμό με την εργασιακή εφεδρεία που ξεκινάει φέτος με 30.000 άτομα και τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, θα οδηγήσει στη δραστική μείωση των δημοσίων υπαλλήλων.

5 Εκπτώσεις έρχονται και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς αναθεωρείται ο φετινός στόχος των 5 δισ. ευρώ που έπεσε πλέον στα 4 δισ. ευρώ. Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε στους τραπεζίτες του IIF ότι ο στόχος του 1,7 δισ. ευρώ που είχε τεθεί μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου «θα επιτευχθεί μέσα στον Οκτώβριο, με τα 1,4 δισ. ευρώ (μαζί με τα 390 εκατ. που έχουν ήδη εισπράξει από τον ΟΤΕ) να συγκεντρώνονται εντός του Σεπτεμβρίου», ενώ μέχρι τέλος του 2011 υπολογίζουν να έχουν εισπράξει 4 δισ. ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος αναμένει αύριο ή το αργότερο την Πέμπτη τους επικεφαλής της τρόικας, αφού προηγουμένως αποστείλει στους δανειστές επίσημο έγγραφο για τα πρόσθετα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση. Μέχρι τότε εκκρεμούν η πέμπτη αξιολόγηση και η έκτη δόση των 8 δισ. ευρώ.