Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Νόμος που “φρενάρει τις Απεργίες”

Comments Off on Νόμος που “φρενάρει τις Απεργίες”
Νόμος που “φρενάρει τις Απεργίες”

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων για τις αλλαγές που πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση στη νομοθεσία ώστε να μπει “φρενο” στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Αποφασισμένη να προχωρήσει στην αλλαγή του νόμου για τις απεργίες εμφανίζεται η κυβέρνηση και μάλιστα μέσα στο 2013. Χαρακτηριστικά σύμφωνα με το “Βήμα της Κυριακής”, ο Γ. Βρούτσης τονίζει: “Έχουν περάσει 30 χρόνια από τη θέσπιση του υφιστάμενου νόμου και οι εποχές, οι συνθήκες, αλλά και οι ανάγκες του συνδικαλιστικού κινήματος επιβάλλουν – τουλάχιστον – να ανοίξει η συζήτηση”.

Το υπουργείο εξετάζει αλλαγές τόσο στον τρόπο κήρυξης απεργιακών κινητοποιήσεων, ώστε το σύνολο των εργαζομένων σε μια επιχείρηση να λαμβάνει την απόφαση και όχι η πλειοψηφία όσων μετέχουν στις γενικές συνελεύσεις. Επίσης εξετάζονται αλλαγές στο καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών καθώς έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλος αριθμός συνδικαλιστών στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, δεν εργάζεται ή εργάζεται ελάχιστα χρησιμοποιώντας τις συνδικαλιστικές άδειες.

Ωστόσο αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών ξεκίνησαν οι αντιδράσεις από τα κόμματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του τονίζει: “Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να τσακίσει τις λαϊκές αντιστάσεις στις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές της και για να επιβάλλει στο λαό μας προς όφελος των κερδών της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας και των ξένων ‘επενδυτών’ μισθούς Κίνας και εργασιακές σχέσεις Ουγκάντας, συνεχίζει τον αυταρχικό κατήφορό της, που δεν έχει τέλος, βάζοντας σε διακινδύνευση πλέον και την ίδια τη δημοκρατία στη χώρα μας. Η μνημονιακή συγκυβέρνηση μετά την ουσιαστική κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος των εργαζομένων για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την αντιμετώπιση των απεργιών με πολιτικές επιστρατεύσεις, δικαστικές απαγορεύσεις και καταστολή, προωθεί τώρα με νόμο την κατάργηση των επίσης συνταγματικών κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού.

Η φραστική διαφωνία της ΔΗΜΑΡ είναι ‘για τα μάτια του κόσμου’, εφόσον εξακολουθεί να στηρίζει αυτή την κυβέρνηση. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δώσουν στα νέα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης την απάντηση που της αρμόζει με την καθολική και μαχητική συμμετοχή τους στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Φλεβάρη. Αυτή η απεργία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αρχή για ένα νέο νικηφόρο αυτή τη φορά κύκλο αγώνων του λαού μας, που θα οδηγήσει στην ήττα τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές και την κυβέρνηση που τις υπηρετεί και θα ανοίξει το δρόμο για αντιμνημονιακές προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα μας”.

Αρνητική είναι και η αντίδραση της Δημοκρατικής Αριστεράς με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, Δημήτρη Χατζησωκράτη να αναφέρει: ‘Από ποια προγραμματική συμφωνία, από ποιες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αντλεί το δικαίωμα ο Υπουργός Εργασίας για να ανοίξει συζήτηση για τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου1264/82 για αλλαγές στον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία, για επαναφορά της ανταπεργίας και για καθορισμό της οργάνωσης και δομής των συνδικαλιστικών οργανώσεων;”

Για νόμο που θα απαγορεύει την απεργία, κάνει λόγο το ΚΚΕ και τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του: “Αποδεικνύεται ότι ο έξαλλος αυταρχισμός της κυβέρνησης με το δόγμα νόμος και τάξη, τις επιστρατεύσεις απεργών, τη χρησιμοποίηση των ΜΑΤ, τις προβοκάτσιες και τις επιθέσεις κατά των ταξικών συνδικάτων και του ΠΑΜΕ, δεν είναι τυχαία. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να ξεσηκωθούν, να γίνουν μια γροθιά για να αποκρούσουν τη νέα βάναυση επίθεση σε βάρος των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους”.