Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Μνημόνιο-Συντάξεις

Comments Off on Μνημόνιο-Συντάξεις
Μνημόνιο-Συντάξεις

Κατατέθηκε στη Βουλή χθες το τελικό πολυνομοσχέδιο που προβλέπει δραματικές αλλαγές στα εισοδήματα των Ελλήνων και κλειδώνει την Τετάρτη με την ψηφοφορία στη Βουλή. Ο πικρός λογαριασμός ανέρχεται στα 19 δισ. ευρώ και προαναγγέλλει λιτότητα τουλάχιστον ως το 2016.
Η πιο σκληρή χρονιά θα είναι το 2013 καθώς εργαζόμενοι στο Δημόσιο, μισθωτοί και συνταξιούχοι όλων των ταμείων θα κληθούν να πληρώσουν μέτρα ύψους 9,3 δισ. ευρώ. Οι απώλειες στα εισοδήματά τους θα προέλθουν από τις περικοπές μισθών και συντάξεων και από τις μειώσεις επιδομάτων από την 1η Ιανουαρίου 2013 καθώς και από το «ψαλίδισμα» των ειδικών μισθολογίων (γιατροί, δικαστές, πανεπιστημιακοί, ένστολοι) που θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Αύγουστο 2012.
Ριζικές αλλαγές στα συνταξιοδοτικά
1. Επέρχονται μεταβολές ως προς τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας για τη λήψη σύνταξης από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου του ΟΓΑ, με εξαίρεση το ΝΑΤ και προστίθενται στα διαμορφούμενα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης δύο επιπλέον έτη.

2. Η ανωτέρω προβλεπόμενη αύξηση του ορίου ηλικίας κατά δύο έτη, αφορά και όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν μετά την 1.1.2013.

3. Οι ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει ή κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2012, διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν οποτεδήποτε με τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, χωρίς να θίγονται από τις μεταβολές που επέρχονται στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με την παρούσα ρύθμιση.

2.Η μηνιαία σύνταξη ή το άθροισμα των συντάξεων, συμπεριλαμβανομένων των επικουρικών καθώς και των μερισμάτων των Μετοχικών Ταμείων, που υπερβαίνει τα 1000€, μειώνεται ως εξής:

-Για ποσό άνω των 1.000-1.500,00 ευρώ, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 5%

-από 1.500,01-2.000,00 ευρώ μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 10%

-από 2.000,01 ευρώ και άνω, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 15%.

3.Καταργείται από τον Ιανουάριο του 2013 για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου η χορήγηση δώρων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας.

4. Θεσπίζεται από τον Ιανουάριο του 2013 ανώτατο όριο στη σύνταξη που καταβάλλεται στις άγαμες θυγατέρες θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου, το οποίο ανέρχεται στα 720€ μηνιαίως. Ταυτόχρονα, προβλέπονται περαιτέρω περιορισμοί στο σχετικό δικαίωμα. Έτσι σε περίπτωση που η δικαιούχος έχει και άλλα εισοδήματα, αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης όταν το ποσό των εισοδημάτων αυτών υπερβαίνει τα 8640€ ετησίως. Εάν τα εισοδήματά της είναι μικρότερα του ανωτέρω ετήσιου ποσού αλλά με συνυπολογισμό και του ποσού της κύριας σύνταξης το υπερβαίνουν, η κύρια σύνταξη των 720€ μειώνεται κατά το υπερβάλλον ποσό. Η αναπροσαρμογή της σύνταξης των ανωτέρω προσώπων, δεν εφαρμόζεται, σε περίπτωση που αυτά είναι ανήλικα ή ανάπηρα κατά ποσοστό 67% και άνω ή σπουδάζουν.

5. Ορίζεται το όριο ηλικίας του 60ού έτους ως προϋπόθεση για την καταβολή του ΕΚΑΣ συνταξιούχων, αυξάνεται από 1-1-2014 στο 64ο έτος.

6. Καταργούνται, από τον Ιανουάριο του 2013, τα επιδόματα εορτών και αδείας για όλους τους λειτουργούς και υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, και των ΟΤΑ. Με τις ίδιες διατάξεις καταργούνται τα επιδόματα εορτών και αδείας και για όλους τους υπαλλήλους και τους μισθωτούς των ΝΠΙΔ.

Διαβάστε όλο το Σχέδιο Νόμου