Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Μη νόμιμο το «μπλόκο» στις πληρωμές συμβασιούχων από το Ελεγκτικό Συνέδριο

0 σχόλια
Μη νόμιμο το «μπλόκο» στις πληρωμές συμβασιούχων από το Ελεγκτικό Συνέδριο

To λόγο για τον οποίο είναι «μη νόμιμο το διατακτικό της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου» αναφορικά με την μη πληρωμή των συμβασιούχων πόσο μάλλον με την επιστροφή των δεδουλευμένων τους, εξηγεί σε άρθρο του υπό τον τίτλο: ΜΗ ΝΟΜΙΜΟ ΔΙΑΤΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ», ο εργατολόγος Στράτος Μαρκέτος.

Όπως τονίζει «η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σφάλει προδήλως ως προς το (β) μέρος του διατακτικού της, δηλαδή την μη έγκριση των ενταλμάτων για πληρωμή των συμβασιούχων για το διάστημα της παράτασης των συμβάσεών τους κατά το οποίο πραγματικά απασχολήθηκαν, ως αντίθετη τόσο με την εργατική νομοθεσία όσο και με την πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου επι του θέματος (ΑΠ 807/2008, ΑΠ 2126/2007)».

Προσθέτει, δε, ότη η μόνη διαφορά είναι «η διαφορετική βάση υπολογισμού του μισθού τους, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μικρή μείωση των αξιούμενων ποσών. Ο τρόπος διεκδίκησης των παραπάνω απαιτήσεων διαφέρει ανάλογα με το εάν οι συμβασιούχοι έλαβαν ή όχι αμοιβή για το εν λόγω διάστημα της παράτασης», καταλήγει ο κ. Μαρκέτος.

Αναλυτικά το άρθρο του εργατολόγου κ. Στράτου Μαρκέτου στην aftodioikisi.gr είναι το εξής:

Σοκ έχει προκληθεί στους συμβασιούχους που ανέμεναν την μονιμοποίησή τους μετά τις συνεχείς παρατάσεις των συμβάσεών τους, αντ’ αυτού δε βρέθηκαν αντιμέτωποι  με την απόφαση που έλαβε το Ελεγκτικό Συνέδριο στις 10/05/2017 και με την οποία (α) κρίνει αντιστυνταγματικές τις παρατάσεις συμβάσεων που προηγήθηκαν, (β) απαγορεύει την πληρωμή των συμβασιούχων για το διάστημα της παράτασης κατά το οποίο πραγματικά εργάσθηκαν και (γ) εμποδίζει την μονιμοποίησή τους.

Στα πλαίσια των “πλασματικών πλεονασμάτων” που τείνουν να ανακοινώνονται, είναι προφανής η πρόθεση μείωσης των δημόσιων δαπανών με κάθε κόστος και με κάθε νόμιμο ή μη μέσο.

Πρέπει εδώ όμως να επισημανθεί πως η ανωτέρω απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σφάλει προδήλως ως προς το (β) μέρος του διατακτικού της, δηλαδή την μη έγκριση των ενταλμάτων για πληρωμή των συμβασιούχων για το διάστημα της παράτασης των συμβάσεών τους κατά το οποίο πραγματικά απασχολήθηκαν, ως αντίθετη τόσο με την εργατική νομοθεσία όσο και με την πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου επι του θέματος (ΑΠ 807/2008, ΑΠ 2126/2007).

Ειδικότερα τόσο απο την εργατική νομοθεσία, όσο και απο τις παραπάνω αποφάσεις του Α.Π., που ενδεικτικά αναφέρονται, έχει κριθεί οτι στις περιπτώσεις που τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις του εργατικού δικαίου, ακόμη και σε περίπτωση άκυρων συμβάσεων εργασίας, οι εργαζόμενοι δικαιούνται αποζημίωση βάσει του αδικαιολόγητου πλουτισμού (Α.Κ. 904) για την εργασία που προσέφεραν.

Δεδομένου λοιπόν των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, οι οποίες και εφαρμόζονται στην περίπτωση των συμβασιούχων που απασχολούνται με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, είναι νόμιμη και δίκαιη η αξίωση “μισθού” με την μορφή αποζημίωσης για όλο το διάστημα της παράτασης κατά το οποίο πραγματικά απασχολήθηκαν, με μόνη διαφορά την διαφορετική βάση υπολογισμού του μισθού τους, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μικρή μείωση των αξιούμενων ποσών.

Ο τρόπος διεκδίκησης των παραπάνω απαιτήσεων διαφέρει ανάλογα με το εάν οι συμβασιούχοι έλαβαν ή όχι αμοιβή για το εν λόγω διάστημα της παράτασης.

ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Toυ υπουργείου Εσωτερικών για το θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα

Από νωρίς σήμερα το πρωί 11.5.2017 , με αφορμή ανυπόγραφο δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το οποίο δεν επικαλείται καν -για λόγους παραπάνω από προφανείς- πηγές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, χιλιάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα παρακολουθούν με αγωνία έναν ακατάσχετο, και παντελώς ατεκμηρίωτο σχολιασμό, μίας εικαζόμενης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επί του θέματος του κύρους της παράτασης των συμβάσεων εργασίας τους.

Θεσμικοί εκπρόσωποι φορέων της αυτοδιοίκησης, η αξιωματική αντιπολίτευση και κάθε πρόθυμος σχολιαστής -που μπορεί να γνωρίζει ή να αγνοεί παντελώς κρίσιμες νομικές παραμέτρους του θέματος- σπεύδουν, με ανοίκεια ελαφρότητα και χωρίς ψήγμα θεσμικής ευθύνης να σχολιάσουν μία απόφαση, της οποίας η έκδοση -πολλώ δε μάλλον το περιεχόμενο- δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι πρόθυμοι σχολιαστές δεν περιορίζονται μόνο στην αυθαίρετη και υπερχειλή πολιτικής σκοπιμότητας κριτική προς την κυβέρνηση, με αφορμή ένα θέμα που δεν προσφέρεται για μικροπολιτικά παιχνίδια, αλλά σπεύδουν κιόλας με απίστευτο κυνισμό και χαιρεκακία να «πληροφορήσουν» τους εργαζόμενους στην καθαριότητα ότι δεν θα πληρωθούν για την εργασία που έχουν ήδη παράσχει.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, με την ευθύνη που επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος και με δεδομένο ότι δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όχι απλά η δημοσίευση, αλλά ούτε καν η έκδοση απόφασης της Ολομέλειας επί του θέματος, περιορίζεται, για την ώρα σε τρεις επισημάνσεις:

« 1. Το Σύνταγμα της χώρας επιβάλλει το σεβασμό κάθε απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των λοιπών Ανώτατων Δικαστηρίων, αλλά και κάθε αρμόδιας δικαστικής αρχής. Ο σεβασμός, όμως, του συνταγματικού ρόλου της δικαστικής λειτουργίας θα πρέπει να είναι αυτονόητος για όλους. Νυχτερινές διαρροές, επιλεκτικές «εκμυστηρεύσεις» σε μέσα ενημέρωσης και σχολιασμός φαντασμάτων, ούτε έχουν ούτε και θα μπορούσαν να έχουν σχέση με την συνταγματικά επιβεβλημένη, αμερόληπτη και θεσμικά ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης. Αντιθέτως: Φορτίζουν -εξ αντικειμένου- ένα νομικά δυσχερές και κοινωνικά ευαίσθητο ζήτημα, με μία πολιτικότητα που ούτε μπορεί ούτε και επιτρέπεται να σχετίζεται, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, με τη διαμόρφωση δικαστικής κρίσης.

2. Το ζήτημα των παρατάσεων των συμβάσεων εργαζομένων στην καθαριότητα συνδέεται με την ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης μίας έκτακτης κατάστασης, σε ένα πεδίο δημόσιων λειτουργιών, όπου η αναμονή οριστικών και μόνιμων λύσεων, σε συνθήκες αναστολής προσλήψεων, δύσκολα θα μπορούσε να είναι συμβατή με την υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Η κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι και το ζήτημα των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στον τομέα της καθαριότητας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο μιας συνολικής, νομικά άρτιας και κοινωνικά δίκαιης επίλυσης του ζητήματος των συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα. Για την ώρα, οι εργαζόμενοι που έχουν ήδη παράσχει την εργασία τους και που, χωρίς να έχουν καμία ευθύνη, αγωνιούν μπροστά στο επικοινωνιακό «πάρε – δώσε» που εκτυλίσσεται από το πρωί, μπορούν να είναι βέβαιοι ότι τόσο το νομικό σύστημα της χώρας όσο και η κοινωνική ευθύνη της κυβέρνησης, παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις ότι ούτε μία ώρα δουλειάς δεν θα μείνει απλήρωτη.

3. Η κυβέρνηση, όπως έχει ανακοινώσει κατ’ επανάληψη, επεξεργάζεται ήδη σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα επιλύει οριστικά το θέμα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου ή έργου στο δημόσιο τομέα, με απόλυτο σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα (το οποίο δεν επιτρέπει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου) όσο και στην ενωσιακή νομοθεσία (που απαγορεύει την κατάχρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, σε περιπτώσεις όπου στην πραγματικότητα εξυπηρετούνται πάγιες και διαρκείς ανάγκες). Η ομηρεία χιλιάδων εργαζομένων, η διαιώνιση φαινομένων πολιτικής και κοινωνικής παθογένειας και τα παιχνίδια πελατειακών σκοπιμοτήτων στην πλάτη της κοινωνίας δεν μπορούν πλέον να γίνονται ανεκτά. Όσοι τα εξέθρεψαν διαχρονικά και όσοι επένδυσαν πολιτικά σε αυτά, είναι οι τελευταίοι που μπορούν να κάνουν σήμερα ανέξοδη κριτική με ύφος κήνσορα. Τόσο αυτοί όσο και οι κάθε λογής αυτόκλητοι φρουροί της συνταγματικής νομιμότητας θα κληθούν πολύ σύντομα να αναλάβουν την ευθύνη διατύπωσης θέσης».

ΠΗΓΗ: infogov

Η ΝΔ ξεκίνησε τις απολύσεις

Είναι ένα εξόφθαλμο παιχνίδι. Εμπλέκεται απευθείας η ΝΔ. Στελέχη της έπαιρναν δημόσια θέση για να μην εγκρίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο τα εντάλματα.