Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Μειώσεις και στις χαμηλές συντάξεις

Comments Off on Μειώσεις και στις χαμηλές συντάξεις
Μειώσεις και στις χαμηλές συντάξεις
ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΑΠΟ 2% ΕΩΣ ΚΑΙ 15%

Μειώσεις και στις χαμηλές συντάξεις

Νέες περικοπές στις συντάξεις περιλαμβάνει η δέσμη μέτρων που καταρτίζεται από την κυβέρνηση. Οι περικοπές κυμαίνονται από 2% μέχρι 15%. Θίγουν ακόμα και τα χαμηλά κλιμάκια των 700 ευρώ. Στο απυρόβλητο δεν βρίσκονται ούτε τα βοηθήματα χηρείας και θυγατέρων. Ανοιχτά παραμένουν ζητήματα, όπως η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, η αύξηση των ορίων ηλικίας και του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης

Μέτρα «φωτιά» με κλιμακωτές περικοπές από 2% μέχρι 15% ακόμα και στις χαμηλές συντάξεις των 700 ευρώ καθώς και «ψαλίδισμα» κατά 35% των διπλών συντάξεων, χηρείας και θυγατέρων από 1-1-2013 περιλαμβάνει η λίστα που θα παραδώσει ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας στους αρχηγούς των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Παράλληλα στο τραπέζι παραμένουν η κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης καθώς και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης.

Για να «γεμίσει» το πακέτο των 2 δισ. ευρώ από τις περικοπές στις συντάξεις, το υπουργείο Εργασίας χαμηλώνει ακόμα περισσότερο τον πήχη στην περιοχή των 700 ευρώ, πάνω από τα οποία θα επιβληθούν περικοπές από 2% μέχρι και 15% ανάλογα με το ύψος της σύνταξης και μάλιστα από το πρώτο ευρώ και όχι στο υπερβάλλον ποσό.

Το έδαφος για τις επερχόμενες δραστικές μειώσεις στις συντάξεις έστρωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης σε ραδιοφωνική συνέντευξη, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν νοείται ο νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας να μισθοδοτείται με 586 ευρώ και ο συνταξιούχος να λαμβάνει σύνταξη 1.400 ευρώ».

Συνολικά 10 – 15 κοστολογημένα εναλλακτικά σενάρια με περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα και αυξήσεις ορίων καταθέτει έως την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον κατάλογο των μέτρων που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας και θα τεθούν υπόψη των τριών πολιτικών αρχηγών, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

– Κλιμακωτές περικοπές από το πρώτο ευρώ στις συντάξεις που ξεπερνούν τα 700 ευρώ. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο θα επιβληθεί εισφορά 2% από τα 700 μέχρι τα 1.000 ευρώ, εισφορά 3% για 1.000 – 1.300 ευρώ, 5% για σύνταξη από 1.300 – 1.600 ευρώ, 10% για σύνταξη 1.600 – 2.000 ευρώ και για πάνω από 2.000 ευρώ η εισφορά θα είναι 15%.

Στο σύνολο του ποσού
Η εισφορά θα επιβάλλεται στο σύνολο του ποσού της σύνταξης. Για παράδειγμα συνταξιούχος με σύνταξη 800 ευρώ θα χάσει 16 ευρώ, συνταξιούχος με σύνταξη 1.100 ευρώ θα έχει απώλεια 33 ευρώ τον μήνα, για σύνταξη 1.500 ευρώ η μείωση θα είναι 75 ευρώ, για σύνταξη 2.000 ευρώ η μείωση διαμορφώνεται στα 200 ευρώ, ενώ σύνταξη 2.500 θα μειωθεί κατά 375 ευρώ.

– «Ψαλίδι» στις διπλές και τριπλές κύριες συντάξεις με το βασικό σενάριο να προβλέπει μείωση κατά 35% της μεγαλύτερης σύνταξης.

Το μέτρο θα ισχύσει και για τις συντάξεις χηρείας και θυγατέρων, και αναμένεται να πλήξει 400.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν δεύτερη σύνταξη και οι οποίοι είναι κυρίως γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι και πανεπιστημιακοί.

Τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν περίπου 60.000 που λαμβάνουν υψηλές συντάξεις λόγω της ασφάλισης σε δύο «ευγενή» ταμεία. Από το μέτρο προβλέπεται η εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ.

– Επαναπροσδιορισμός του ύψους των κατώτατων συντάξεων με βάση τα έτη ασφάλισης καθώς και την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δικαιούχου.

Σήμερα η κατώτατη σύνταξη ανέρχεται σε όλα τα Ταμεία πλην ΟΓΑ στα 486 ευρώ, από αυτό το ποσό περίπου τα 200 ευρώ κατά μέσον όρο αντιστοιχούν στη συνεισφορά του κράτους. Το σενάριο λοιπόν προβλέπει ότι τα 200 ευρώ θα ψαλιδιστούν ή και θα καταργηθούν πλήρως για όσους έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές. Επίσης παρεμβάσεις θα γίνουν και στις συντάξεις των ανασφάλιστων που χορηγεί σήμερα ο ΟΓΑ σε υπερήλικες με χαμηλά εισοδήματα και οι οποίοι ανέρχονται σε 70.000 και το ποσό που λαμβάνουν είναι 360 ευρώ τον μήνα.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ