Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες ζητάει η τρόικα

Comments Off on Λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες ζητάει η τρόικα
Λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες ζητάει η τρόικα

Λουκέτο σε ΛΑΡΚΟ, ΕΛΒΟ και ΕΑΣ και απόλυση των εργαζομένων φέρεται να ζητά η τρόικα μέσω email μπλοκάροντας τα σχέδια της κυβέρνησης για ε«εξυγίανση εν λειτουργία». Στις αμυντικές βιομηχανίες εργάζονται συνολικά 2.200 άτομα.  Το email, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εστάλη το βράδυ της Κυριακής κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των Σαμαρά και Βενιζέλου. Η τρόικα, όπως μεταδίδει ο ANT1,  φέρεται να ζητάει «μέθοδο ΕΡΤ» τονίζοντας πως δεν συναινεί με τη διάθεση των 40 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό με την μορφή δανεισμού, προκειμένου να γίνει η αναδιάρθωση των αμυντικών βιομηχανιών
Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την επέτειο της ίδρυσής του, αναφέρθηκε στο ζήτημα, πως την προηγούμενη εβδομάδα η κυβερνητική πρόταση για αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών με έγκριση Σαμαρά και Στουρνάρα εστάλη στην τρόικα, η οποία την Κυριακή το βράδυ απάντησε αρνητικά κάνοντας λόγο για «μη ρεαλιστικές και μη βιώσιμες» προτάσεις.
Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε πως η τρόικα ζήτησε από την κυβέρνηση το κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών ακόμα και χωρίς αποζημιώσεις στους εργαζόμενους, προκρίνοντας το σενάριο της πτώχευσης. Σύμφωνα αναπληρώτρια υπουργό ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη αλλά πάμε για μάχη», ενώ η ίδια ζήτησε «να γίνουν παρεμβάσεις ανώτατο δυνατό επίπεδο γιατί υπό την πίεση επόμενης δόσης αργά ή γρήγορα το θέμα θα έρθει σε αδιέξοδο». Η Φ. Γεννηματά δήλωσε πως η κυβέρνηση αναζητά πλέον μια «τεχνοκρατική απάντηση».
Η είδηση για ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων από την τρόικα είναι εντυπωσιακή σε δύο επίπεδα: Αφενός γιατί δείχνει ότι δεν επίκειται σκληρή διαπραγμάτευση, όπως διαφημίζεται, αλλά ήδη η κυβέρνηση στέλνει στους ελεγκτές προς έγκριση ό,τι σχεδιάζει. Αφετέρου, γιατί επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι των εργαζομένων ότι το «σχέδιο κινητικότητας/διαθεσιμότητας» και η «αναδιάρθρωση του Δημοσίου» είναι ευφημισμοί που κρύβουν απολύσεις «τελεία και παύλα», κατά την έκφραση που αρέσει στον πρωθυπουργού.
Αιτία πολέμου οι προτάσεις της τρόικας αλλά και τα κυβερνητικά σχέδια
Οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ πραγματοποίησαν την Τρίτη πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ από σήμερα ξεκίνησαν και επίσχεση εργασίας καθώς παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Όπως ανακοίνωσαν, σύμφωνα με το Thestival, θα συμμετάσχουν και στις διαδηλώσεις το ερχόμενο Σάββατο στο πλαίσιο των εγκαινίων της 78ης ΔΕΘ, με μια ιδιότυπη παρέλαση οχημάτων που σχεδιάσαν και κατασκεύασαν οι ίδιοι όλα αυτά τα χρόνια στη βιομηχανία της ΕΛΒΟ.
tvxs.gr