Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ

Comments Off on Κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ
Κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ

Οι υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατώ→ν-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέληξαν σε συμβιβαστική συμφωνία για υιοθέτηση του κυπριακού μοντέλου, δηλαδή της διάσωσης χωρών εκ των έσω

 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά

 Σε μια συμβιβαστική συμφωνία που ουσιαστικά έχει κορμό το μοντέλο διάσωσης των τραπεζών που εφαρμόστηκε για την Κύπρο και διασφαλίζει τους μικροκαταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ, κατέληξαν χθες τις πρωινές ώρες οι υπουργοί Οικονομικών των «27» επί των νέων κανόνων που θα διέπουν στο εξής την εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών.

 Κατά τη διάρκεια της 8ωρης συζήτησης, βρέθηκαν αντιμέτωπες οι χώρες του Βορρά και η Γαλλία. Η ομάδα των χωρών του Βορρά, με επικεφαλής τη Γερμανία και την Ολλανδία, επέμεναν να πέφτει το βάρος των διασώσεων στους άμεσα εμπλεκομένους και όχι στο κράτος. Οπως έγινε για την Κύπρο.

 Αντίθετη η Γαλλία

 Η Γαλλία, όμως, τάχθηκε υπέρ μιας μεγαλύτερης ευελιξίας, ώστε να επιτραπεί σε όποια χώρα το επιθυμεί να απαλλάσσει από το κόστος των διασώσεων τους μεγάλους καταθέτες και τις ΜΜΕ. Σε αυτή την περίπτωση φυσικά θα επιβαρύνεται το κράτος.

 Τελικά η συμβιβαστική συμφωνία ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Το «κυπριακό μοντέλο» εξυγίανσης μιας τράπεζας, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τις περισσότερες κοινοτικές χώρες, αποτελεί το θεμέλιο. Τα σπασμένα, λοιπόν, θα πληρώνουν, κατά σειρά προτεραιότητας, οι μέτοχοι, οι ανασφάλιστοι πιστωτές και ομολογιούχοι καθώς και οι μεγάλοι καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ. Εξαιρούνται οι μικροκαταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ, όπως προβλέπει η κοινοτική οδηγία του 2009.

 Η άλλη επιλογή, που ανταποκρίνεται στο αίτημα της Γαλλίας, προβλέπει ότι σε πρώτη φάση θα επωμίζονται τη διάσωση μιας τράπεζας σε ποσοστό όχι χαμηλότερο του 8% των συνολικών υποχρεώσεων οι μέτοχοι και οι πιστωτές. Στη συνέχεια, θα κληθούν να συνεισφέρουν με δάνεια μέχρι το 5% των συνολικών υποχρεώσεων της τράπεζας το Εθνικό Ταμείο Εκκαθαρίσεων Τραπεζών, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και το κράτος-μέλος. Ετσι, θα μείνουν εκτός κουρέματος οι μεγαλοκαταθέτες άνω των 100.000 ευρώ και οι επιχειρήσεις, ιδίως οι ΜΜΕ.

 Η απόφαση για την εξυγίανση μιας τράπεζας θα λαμβάνεται εάν διαπιστωθεί ότι τα προληπτικά μέτρα και τα μέτρα έγκαιρης παρέμβασης δεν δύνανται να επανορθώσουν την κατάσταση, η οποία επιδεινώνεται με αποτέλεσμα να μη βρίσκεται μακριά η πτώχευση. Τα μέσα εξυγίανσης είναι:

 1) η πώληση μέρους ή του συνόλου τής υπό πτώχευση τράπεζας σε άλλη τράπεζα,

 2) ο προσδιορισμός των υγιών περιουσιακών στοιχείων ή των βασικών λειτουργιών της τράπεζας και ο διαχωρισμός τους σε μια νέα τράπεζα (μεταβατική τράπεζα), που θα πωληθεί σε άλλη οικονομική οντότητα, ενώ στη συνέχεια, η παλαιά τράπεζα με τα επισφαλή περιουσιακά στοιχεία εκκαθαρίζεται με την κανονική πτωχευτική διαδικασία,

 3) ο διαχωρισμός περιουσιακών στοιχείων, όπου τα επισφαλή περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας μεταβιβάζονται σε έναν φορέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων,

4) η διάσωση με ίδια μέσα, όπου η τράπεζα προβαίνει σε ανακεφαλαιοποίηση με διαγραφή ή αποδυνάμωση των μετόχων, ενώ οι απαιτήσεις των πιστωτών μειώνονται ή μετατρέπονται σε μετοχές.

 Η συμφωνία προβλέπει την υποχρέωση όλων των τραπεζών να εκπονήσουν σχέδια ανάκαμψης, τα οποία θα επικαιροποιούνται κάθε χρόνο. Επίσης, τα κράτη-μέλη θα προβούν σε σύσταση ταμείων εξυγίανσης με εθνικά αποθεματικά που θα ανέλθουν μέσα σε 10 χρόνια, τουλάχιστον στο 0,8% των καλυμμένων καταθέσεων όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στη χώρα.

……………………………………………………………………………………

Καθησυχάζει ο Στουρνάρας

Σε κινήσεις καθησυχασμού επιδόθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος διαβεβαίωνε πως δεν υπάρχει ζήτημα κουρέματος, αλλά για τις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ… «Οι καταθέσεις των Ελλήνων, αλλά και των άλλων πολιτών της Ε.Ε. στα πιστωτικά ιδρύματα, με βάση τη χθεσινή απόφαση του Ecofin, είναι απολύτως εγγυημένες, τουλάχιστον μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ ανά άτομο και ανά τράπεζα» επισήμανε σε ανακοίνωση του υπουργείου. Και ειδικά για την Ελλάδα παρουσίασε ως κίνηση ασφαλείας το γεγονός ότι έχουν διατεθεί 50 δισ. ευρώ για τη θωράκιση των τραπεζών επιχειρώντας να διαψεύσει οποιαδήποτε «περί του αντιθέτου φημολογία».

Εν τούτοις, το κυπριακό μοντέλο, δηλαδή κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι θα ενεργοποιηθεί για τη διάσωση μιας χώρας σε κρίση.