Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Καταγγελία ΣΕΠΙΕ: Επικίνδυνο ικρίωμα στο Βόρειο τείχος της Ακρόπολης Αθηνών.

0 σχόλια
Καταγγελία ΣΕΠΙΕ: Επικίνδυνο ικρίωμα στο Βόρειο τείχος της Ακρόπολης Αθηνών.

Με αφορμή την τοποθέτηση του νέου ανελκυστήρα ΑμεΑ (χορηγία του ιδρύματος Ωνάση), έχουν τοποθετηθεί επικίνδυνα και επισφαλή ικριώματα στο βόρειο τείχος της Ακρόπολης. Ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ικριωμάτων Ελλάδος, μετά από όχληση των μελών του και πλήθος συνεργατών τους, κοινοποίησε σχετική επιστολή στις παρακάτω αρμόδιες υπηρεσίες :

  • Αστυνομικό Τμήμα ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ
  • Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
  • Γραφείο Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού
  • Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ)
  • Διεύθυνση προγραμματισμού και συντονισμού επιθεώρησης ασφάλειας και υγείας στην εργασία (Γραφείο Ειδικού Γραμματέα)

Ο Σ.ΕΠ.Ι.Ε υπογραμμίζει  προς κάθε αρμόδιο, ότι η κατασκευή του συγκεκριμένου ξύλινου ικριώματος, δεν είναι σύμφωνη με τη διάταξη του ΠΔ 778/1980  («Περί των μέτρων ασφαλείας κατά την εκτέλεσιν οικοδομικών εργασιών»), η οποία προβλέπει ότι το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των ξύλινων ικριωμάτων είναι έως 10 μέτρα (άρθρο 3, παράγραφος 3) ενώ το ξύλινο ικρίωμα που έχει τοποθετηθεί στο Βόρειο τείχος της Ακρόπολης είναι 28 μέτρων και επιπλέον δεν εξασφαλίζει στους χρήστες του ασφαλή πρόσβαση, αποτελεσματική πλαϊνή προστασία, μεταξύ άλλων ελλείψεων.

Δείτε παρακάτω χαρακτηριστικές φωτογραφίες, όπως δημοσιεύτηκαν σε διάφορες ιστοσελίδες Τύπου, καθώς και τη σχετική καταγγελία.

 Η υπουργός Πολιτισμού, κατά την επίσκεψη της στο έργο, είδε με τα μάτια της τα παράνομα και επικίνδυνα ξύλινα ικριώματα.

Πηγή : www.archaiologia.gr (04/05/2020)

Αυτοψία Μενδώνη

Ο πρόεδρος του Σ.ΕΠ.Ι.Ε  Μ. Κουντούρης δηλώνει στο ecopress ότι «η παρανομία που γίνεται στο μεγαλύτερο, λαμπρότερο και πιο προβεβλημένο ιστορικό και πολιτιστικό μνημείο της ανθρωπότητας, η οποία δημιουργεί κινδύνους για ανθρώπινες ζωές, εκθέτει τη χώρα διεθνώς, και εμμέσως αλλά σαφώς προσβάλει το «Ίδρυμα Ωνάση», που χορηγεί το έργο εγκατάστασης νέου ανελκυστήρα ΑμεΑ  στην Ακρόπολη,  είναι σε πλήρη γνώση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, τόσο από την έγγραφη καταγγελία που κατέθεσε ο Σ.ΕΠ.Ι.Ε  στο υπουργείο, όσο και  από την επιτόπια αυτοψία  που πραγματοποίησε η υπουργός Λίνα Μενδώνη στο έργο  στις 4 Μαΐου 2020».

Ο ίδιος εξηγεί ότι «φωτογραφικό υλικό, που δημοσιεύτηκε στα μέσα ενημέρωσης, το οποίο επισυνάπτει ο Σ.ΕΠ.Ι.Ε στην έγγραφη καταγγελία του,  αποκαλύπτει ότι η υπουργός Πολιτισμού, κατά την επίσκεψη της στο έργο, είδε με τα μάτια της τα παράνομα και επικίνδυνα ξύλινα ικριώματα αλλά και τεχνίτες να εργάζονται σε αυτά χωρίς στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, δημιουργώντας η κα Μενδώνη  αναπάντητα ερωτήματα για τη στάση που επέδειξε, καθώς τόσο ως υπουργός  Πολιτισμού, όσο και ως αρχαιολόγος είναι σε θέση να γνωρίζει και όφειλε να επιβάλλει τους κανόνες νομιμότητας στο έργο της Ακρόπολης».

Όπως φαίνεται καθαρά στις φωτογραφίες κανένας από τους χρήστες του ικριώματος δεν εμφανίζεται να φορά ζώνη ασφαλείας κατά την εργασία του επί του ικριώματος,

προλαμβάνοντας έστω και με τον τρόπο αυτό την πτώση του από τα διαμήκη άκρα (πέρατα) του ικριώματος, τα οποία είναι εντελώς ακάλυπτα»,

σημειώνει ο Σ.ΕΠ.Ι.Ε.

Πηγή : www.protothema.gr (07/05/2020)

Δίχτυ συγκάλυψης

Στο μεταξύ λέει ο πρόεδρος του Σ.ΕΠ.Ι.Ε. κανένας από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας,  που έχουν λάβει την επίσημη καταγγελία δεν έχει αντιδράσει επί πέντε ημέρες, ενώ το έργο συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο. Μάλιστα τα τελευταία 24ωρα τοποθετήθηκε ένα μεγάλο δίκτυ, που καλύπτει τα παράνομα και επισφαλή ξύλινα ικριώματα.

Θέμα τίθεται και για όλους όσοι  εμπλέκονται στο συγκεκριμένο έργο (Προκηρύττουσα και επιβλέπουσα Υπηρεσία, Ανάδοχος, Επιβλέπων Μηχανικός, Κύριος του έργου, κλπ), οι οποίοι ερωτώνται από τον  Σ.ΕΠ.Ι.Ε.  αν έχει εκπονηθεί μελέτη στατικής επάρκειας για το εν λόγω ικρίωμα και με βάση ποιον κανόνα, κανονισμό και πρότυπο. Επίσης για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) του υπουργείου Εργασίας, εαν έχει κάνει έλγχο νομιμότητας και τήρησης των κανόνων ασφαλείας στο έργο.

 

«Πώς είναι δυνατόν το σύνολο των κατά τόπους αρμοδίων Εφοριών Αρχαιοτήτων ανά την Ελλάδα να δημοπρατούν συνεχώς,

με ορθό τεχνικά και νομικά τρόπο, την προμήθεια ή/και την ενοικίαση ικριωμάτων και να το αγνοεί το υπηρεσιακά αρμόδιο πρόσωπο για την Ακρόπολη,

έχοντας μάλιστα πίσω του το παρελθόν της εγκατάστασης και χρήσης χιλιάδων κυβικών μέτρων μεταλλικών ικριωμάτων

επί σειρά ετών, εντός και πέριξ του Παρθενώνος;»

θέτει το ερώτημα ο Σ.ΕΠ.Ι.Ε.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΣΕΠΙΕ

Πηγή: ecopress.gr  &  gobhma.gr